Bloomberg: Αναγκαία η χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρωζώνη




Το ειδησεογραφικό πρακτορείο BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Europe Should Rethink Austerity» χαιρετίζει τις πρόσφατες τάσεις χαλάρωσης της λιτότητας στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς τες ωστόσο περιορισμένες και αποσπασματικές. Όπως επισημαίνεται εμφατικά η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, του υψηλού χρέους και της δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής, που βαθαίνει την ύφεση. Σημειώνεται ωστόσο ότι η δημοσιονομική χαλάρωση στις προβληματικές χώρες θα πρέπει να είναι ισορροπημένη ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα αναστάτωσης στις αγορές.

Στον ανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη ήταν καταλυτικός ο παρεμβατικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα πρέπει να ενισχυθεί, μειώνοντας περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο. Παράλληλα η Ευρωζώνη οφείλει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό κατανομής βαρών, από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης, και να εμμείνει στην προώθηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρώπη είχε ξεκινήσει το 2011 και το 2012 τη συζήτηση για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική και για μια δημοσιονομική ανακατανομή βαρών, αλλά η προοπτική των γερμανικών εκλογών «πάγωσε» τα σχέδια. Η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου, ενώ θα πρέπει να επανέλθει η πρόταση της ΕΕ για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών, παρά τις αντιρρήσεις που θέτει η Γερμανία, λόγω των εκλογικών σκοπιμοτήτων.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-29/europe-should-rethink-austerity.html

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ενέκριναν χθες την αποδέσμευση ποσού ύψους €2.8 δις σε δάνειο προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση επιπρόσθετου ποσού ύψους €6 δις στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, αναφέρει ανταπόκριση από την Αθήνα της Niki Kitsantonis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Euro Zone Releases Next Set of Loans for Greece».

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι το ποσό των €2.8 δις που ενέκριναν χθες στις Βρυξέλλες, είχε αρχικώς προγραμματιστεί να καταβληθεί τον περασμένο Μάϊο, ωστόσο σημειώθηκε καθυστέρηση, λόγω του αδιεξόδου στο αίτημα των διεθνών πιστωτών για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Η δόση του προσεχούς μήνα εξαρτάται από την περαιτέρω δράση που θα λάβει η Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://www.nytimes.com/2013/04/30/business/global/30iht-eugreece30.html?_r=0&pagewanted=print

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στα πορίσματα της πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, κατά τους τελευταίους επτά μήνες, να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας, «η ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα», αναφέρεται ο Alkman Granitsas σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Steps Up Public Sector Reforms, More Work Needed – EU Task Force».

Όπως τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, «έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, όπως και η δέσμευση και η αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες». Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται  σε τομείς που αφορούν γενικότερες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ειδικότερα στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρέως διαδεδομένη φοροδιαφυγή.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130429-703041.html?mod=googlenews_wsj

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: