Υπόθεση Λούτσιου: Διαζύγιο με την ευθιξία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΜΕΤΑ το βαθύ κούρεμα, τη χρεοκοπία της χώρας, αρχίζει η λιστομαχία. Ο πόλεμος, δηλαδή, μέχρι τελικής πτώσεων όλων των εμπλεκομένων. Διαρροές με ονόματα και διευθύνσεις για το μεγάλο πάρτι που προηγήθηκε και το άνετο μαξιλαράκι που στάληκε κάπου στο εξωτερικό για «ένα καλύτερο μέλλον». Γιατί οι… έξυπνοι και οι διαπλεκόμενοι φροντίζουν για τη συνέχιση της καλοζωής, όταν πίσω τους θα παραμένει καμένη γη.
Η μάχη των λιστών, τουλάχιστον, θα φέρει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων εκείνων, που αξιοποιώντας σχέσεις και διασυνδέσεις, φρόντισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου, άνκαι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξουν για προφανείς λόγους επιλεκτικές διαρροές. Σε μια περίοδο, κατά την οποία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αποτραπεί η φυγή ξένων κεφαλαίων από το νησί, κάποιοι «δικοί μας» έχουν «μυριστεί» το κακό, προφανώς γιατί είναι «εξυπνότεροι» των υπολοίπων Κυπρίων και μετέφεραν τα χρήματά τους «σε ασφαλέστερα μέρη». Σε μια κοινωνία, στην οποία έχει επικρατήσει η φιλελεύθερη λογική του αυστηρά ατομικού συμφέροντος, της στενής οικονομικής διάστασης των επιλογών, οι ηθικοί φραγμοί έχουν δρασκελισθεί προ πολλού.
Στην Κύπρο, στην οποία αγνοείται η πολιτική ευθιξία, τα θέματα αυτά παραπέμπονται σε διερευνητικές επιτροπές, καθώς έτσι κερδίζουν χρόνο και η σκόνη από τις αντιδράσεις κάθεται. Το θέμα δεν είναι η ευθύνη που θα αποδειχθεί μέσα από τη διερευνητική επιτροπή ή στο δικαστήριο. Υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες, τις οποίες κάποιοι είτε τις αναλαμβάνουν είτε όχι.
Τα όσα παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα θα εξετασθούν από τη διερευνητική επιτροπή. Όπως και η περίπτωση της μεταφοράς χρημάτων εκτός Κύπρου προσώπων από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος αναφέρει πως δεν γνώριζε για το κούρεμα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες και πως την ώρα της μάχης δεν είχε τον χρόνο για να δίνει προνομιακές πληροφορίες. Βεβαίως, η μετακίνηση κεφαλαίων έγινε πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και όταν σύσσωμη η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, διαβεβαίωναν τους πάντες πως θέμα κουρέματος καταθέσεων δεν τίθεται. Ποιος πείσθηκε και ποιος όχι από τις αλλεπάλληλες, φορτικές διαβεβαιώσεις φαίνεται και από τις λίστες που κυκλοφορούν.
Το θέμα δεν αφορά στο αποτέλεσμα μιας έρευνας ή πολλών ερευνών. Ούτε το ζητούμενο είναι κατά πόσο όλα αυτά έγιναν νόμιμα. Να πιστέψουμε πως ο Πρόεδρος δεν μίλησε ποτέ με το οικογενειακό του περιβάλλον για το συγκεκριμένο θέμα. Να πιστέψουμε πως μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν γνώριζε πως θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων. Ακόμη κι όλα αυτά να ισχύουν, το θέμα  δεν τελειώνει με την παραπομπή των στοιχείων στην διερευνητική επιτροπή. Υπάρχει και η πολιτική ευθιξία.

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/139180/diazygio-me-tin-efthixia#sthash.zgZASLRQ.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: