«Τι μάθαμε από την κυπριακή κρίση» – Συνέντευξη με τον οικονομικό αναλυτή Ρόμπερτ Άισενμπεϊς




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Τι μάθαμε από την κυπριακή κρίση» πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στο American Enterprise Institute, μια από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψης στην πόλη της Ουάσιγκτον. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ρόμπερτ Άισενμπεϊς, αντιπρόεδρος και ανώτατος οικονομικός αναλυτής της εταιρείας Chumberland Advisors ο οποίος στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Ο κ. Άισενμπεϊς παρομοίασε την περίπτωση της Κύπρου με ένα ποντίκι που βρυχάται, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει την δυναμική της κυπριακής κρίσης και του τρόπου που αντιμετωπίστηκε, στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.     Αυτό που μας δίδαξε η κυπριακή κρίση επισημαίνει ο Ρόμπερτ Άισενμπεϊς είναι πρώτον, ότι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν ξεσπά μια κρίση είναι να εγείρεις αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει ή όχι να προστατευτούν οι εγγυημένες καταθέσεις, μια τέτοια ενέργεια καθιστά εντελώς απρόβλεπτη την αντίδραση των πολιτών, τόσο μέσα στη χώρα της κρίσης όσο και στο εξωτερικό. Δεύτερον, όταν έχεις ένα τεράστιο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την τοπική οικονομία είναι σχεδόν αδύνατο για τους εγγυητές των καταθέσεων να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και τρίτον, «όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις έναν τραπεζικό παράδεισο για υπεράκτιες εταιρείες και στην πραγματικότητα δεν είσαι “εκτός συνόρων” όσον αφορά την οικονομική σου αυτεξουσιότητα (ως μέλος της ευρωζώνης), ελλοχεύει κινδύνους και νομίζω», τονίζει ο κ. Άισενμπεϊς, «ότι το παράδειγμα της Κύπρου είναι χαρακτηριστική περίπτωση».

Σύμφωνα με τον κ. Άισενμπεϊς, οι επιπτώσεις του πακέτου ενίσχυσης της κυπριακής οικονομία θα είναι τεράστιες και το βάρος που θα επωμιστεί ο λαός της Κύπρου θα είναι μεγάλο. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε μια από τις κύριες επιπτώσεις της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί θα είναι η σημαντική αύξηση της ανεργίας «Η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο θα σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της αγοράς εργασίας, και αυτό δεν θα έχει συνέπειες μόνο στους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα αλλά και όλους τους άλλους κλάδους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες αυτές όπως, δικηγόρους, λογιστές, συμβούλους επιχειρήσεων, κ.ο.κ.».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο κ. Άισενμπεϊς, αυτό που αναμένεται είναι να ενταθούν οι συζητήσεις για έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

«Το ισχυρό χαρτί της Κύπρου αυτή την περίοδο είναι τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή της» τονίζει ο οικονομικός αναλυτής, ωστόσο επισημαίνει ότι η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων είναι μια πολυδάπανη διαδικασία και δεν είναι ξεκάθαρο εάν η χώρα, σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, διαθέτει την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια για την αξιοποίηση τους καθώς επίσης και τις υποδομές για την αποθήκευση και την μεταφορά τους. Ταυτόχρονα, η διαδικασία εξόρυξης είναι χρονοβόρα και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι μια περίοδος προκλήσεων για την κυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει και να υλοποιεί αποφάσεις χωρίς να έχει στη διάθεση της μεγάλα περιθώρια χρόνου.

http://gr.voanews.com/content/eisenbeis-interview/1649896.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: