Τα ξένα ΜΜΕ για το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την απομάκρυνση 15 χιλ. υπαλλήλων από το Δημόσιο




Η ελληνική Βουλή ενέκρινε χθες το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου οικονομικών μέτρων που η χώρα οφείλει να εφαρμόσει προκειμένου να αποσπάσει κρίσιμης σημασίας χρηματοδότηση από ξένους πιστωτές, αναφέρει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Parliament Passes Plan for Layoffs».

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας έντονης διαμάχης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκομμένη από τις αγορές. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πριν την επιδίωξη ενός νέου, δραστικού κουρέματος του εθνικού χρέους, το οποίο στα τέλη του 2012 αντιστοιχούσε στο 160% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσβλέποντας στην ενίσχυση των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, δήλωσε ότι σχεδιάζει μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την επίσκεψη στην Κίνα τον επόμενο μήνα. Εκεί, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με Κινέζους επιχειρηματίες και να προωθήσει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ενισχύοντας το μοναδικό εύρωστο πυλώνα της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.

http://www.nytimes.com/2013/04/29/world/europe/parliament-passes-plan-for-layoffs-in-greece.html?pagewanted=print&_r=0

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, ανταπόκριση από την Αθήνα της Nektaria Stamouli στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Passes Bill Required to Get Aid» (σελ. Α14), προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου ότι «εργαζόμαστε ούτως ώστε η Ελλάδα να καταστεί ικανή να σταθεί εκ νέου στα πόδια της».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο τέθηκε άμεσα προς ψήφιση διότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων, αλλά και την πληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία ωριμάζουν στις 20 Μαΐου. Σημειώνεται επίσης ότι για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αμβλύνει τους όρους αποπληρωμής για όσους οφείλουν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, επιτρέποντάς τους να διανείμουν τις οφειλόμενες καταβολές σε μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων δόσεων. Παράλληλα, προβλέπεται  μείωση 15% στον αμφιλεγόμενο φόρο ιδιοκτησίας που επιβλήθηκε στα τέλη του 2011, διάταξη που θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324482504578451262578784112.html

Επίσης, ανταπόκριση από την Αθήνα της Elinda Labropoulou στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN, με τίτλο «Greece to cut 15.000 jobs for bailout», προβάλλει μεταξύ άλλων τη δήλωση του κ. Σαμαρά μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ότι «οδεύουμε σ΄ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι, αλλά στο τέλος θα επιτύχουμε».

http://edition.cnn.com/2013/04/28/world/europe/greece-bailout-layoffs/index.html?iref=allsearch

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο των Natalie Weeks και Marcus Bensasson στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Gets Backing for Greek Job Cuts Ahead of Loan Approval», όπου επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί να απολυθούν εργαζόμενοι διορισμένοι από το κράτος, ενώ προστίθεται ότι περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά της ψηφοφορίας.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-04-28/samaras-gets-backing-for-greek-job-cuts-ahead-of-loan-approval.html

Το ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, με τίτλο «Greek Parliament approves 15,000 civil service job cuts».

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 168 ψήφους υπέρ και τη στήριξη των τριών κομμάτων που σχηματίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους και η εξασφάλιση περισσότερων χρημάτων από τους διεθνείς πιστωτές, αλλά και με διαδηλώσεις εκτός Κοινοβουλίου την ίδια στιγμή.

Ο νέος νόμος έρχεται για να ανατρέψει ό,τι αποτελούσε συνταγματική κατοχύρωση για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, τη μονιμότητα, λέει ο Mark Lowen  του BBC στην Αθήνα. Ο δημόσιος τομέας της χώρας είχε διογκωθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς κάθε κυβέρνηση τοποθετούσε ευνοούμενους της σε αυτόν, σύμφωνα με ανταποκριτές-συνεργάτες. Γύρω στους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους θα χάσουν τη δουλειά τους έως τα τέλη Ιουνίου, άλλοι τόσοι έως τα τέλη της χρονιάς και 11.000 επιπλέον έως τα τέλη του 2014.

Πειθαρχικά υπόλογοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν κατάλληλοι προς απόλυση, ενώ αναμένεται και η αντικατάσταση πολλών δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους νεαρότερης ηλικίας, ειδικά σε τομείς όπως η υγεία. Ως εκ τούτου, το πολυνομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με ανταποκριτές, καθώς αυτό θα αποτελούσε στόχο άλλου, παράλληλου νομοσχεδίου που θα προέβλεπε την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως τα τέλη του 2015.

Πολλοί είναι εκείνοι που συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή και διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, ενώ παράλληλα από πολλούς αναμένεται, δεδομένης της ύπαρξης αντιθέσεων μεταξύ των τριών κομμάτων της Κυβέρνησης, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα προβεί σύντομα σε ανασχηματισμό.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22328710

Συντάκτες: Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: