Προβλέπεται χαμηλή ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία στην Ε.Ε.




Ευρωπαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι, σε ομιλίες τους και κατ΄ιδίαν συζητήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, φάνηκαν παραιτημένοι στην προοπτική μιας χαμηλής ανάπτυξης που θα διαρκέσει επί χρόνια, παρά τις εκκλήσεις ΗΠΑ, ΔΝΤ και ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών να αναλάβουν εντατικότερη δράση, υποστηρίζει ο  Thomas Catan, σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Europe Officials Expect Slow Growth» (σελ. Α8).

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι η Ευρώπη θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», ενώ στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank, Jens Weidmann, προειδοποίησε σε παλαιότερη συνέντευξη στην WSJ ότι η κρίση μπορεί να συνεχιστεί επί μια δεκαετία.

Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ κάλεσαν την ευρωζώνη να μειώσει το ρυθμό επιβολής μέτρων λιτότητας προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης η οποία βρίσκεται σχεδόν σε  μηδενικό επίπεδο, με αρκετά κ-μ σε ύφεση. Παράλληλα, πρότειναν η Γερμανία που στηρίζει την ανάπτυξή της παραδοσιακά στις εξαγωγές, να ενισχύσει την εγχώρια καταναλωτική της ζήτηση, με στόχο να βοηθηθούν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323551004578437033385632480.html

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: Εξι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν λάβει ή ζητήσει αναβολή σε στόχους που αφορούν στην μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς να υπάρξει μεγάλη αντίρρηση από πλευράς Βερολίνου, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αντίληψη ότι επικρατεί γενικά ένα ρεύμα ενάντια στην λιτότητα, σύμφωνα με ανταπόκριση των Peter Spiegel και Peter Ehrlich για τους FINANCIAL TIMES («Eurozone anti-austerity camp on the rise»).

Ο Olli Rehn, που στο παρελθόν έχει επικαλεστεί συχνά την μελέτη των Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff για τη λιτότητα, υποστηρίζει πλέον ότι το γραφείο του δεν βασίζει την πολιτική του σε μία αποκλειστικά μελέτη και θεωρεί πως οι χώρες θα πρέπει να κρίνονται βάσει των μεταρρυθμιστικών τους προγραμμάτων με στόχο την απελευθέρωση των οικονομιών τους. Δόθηκε στην Ελλάδα και την Πορτογαλία παράταση δύο ακόμη ετών, ενός έτους (που αναμένεται να παραταθεί περαιτέρω) στην Ισπανία, δόθηκε στην Ιταλία η δυνατότητα να περάσει το όριο του 3%, που εξάλλου φαίνεται πως θα περάσουν τόσο η Γαλλία όσο και η Ολλανδία. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να κρατήσει αυστηρότερη στάση μετά τις εκλογές, κατά την απαίτηση των Γερμανών τραπεζιτών, εφόσον το συνολικό χρέος της ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

http://www.ft.com/cms/s/0/ac3da0e4-a845-11e2-b031-00144feabdc0.html#axzz2RAgNRJru

Σύμφωνα με τους αρχισυντάκτες των FINANCIAL TIMES, η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου και να επεκτείνει την αποπληρωμή των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κατά επτά έτη, υπενθυμίζει σε όσους ασκούν κριτική στη Γερμανία ότι, η χώρα δεν απεκδύεται της ευθύνης της να προστατέψει την ευρωζώνη, παρέχοντας προστασία στα πιο αδύνατα μέλη της, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως υπενθύμιση της σημασίας που αποδίδουν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και γενικά τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας στην ευρεία πολιτική συναίνεση σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση ενισχύει τη Γερμανία στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και αποστομώνει τους επικριτές στο εσωτερικό της χώρας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμεί το συνδυασμό της πολιτικής διάσωσης της ευρωζώνης με τη στρατηγική μιας νίκης στις εθνικές εκλογές, ειδικά όταν δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιος θα είναι ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης (και όχι μόνο) δικαιούνται ωστόσο να μάθουν, ποια είναι η στάση της Γερμανίας αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, ειδικά ενόψει των πρόσφατων δηλώσεων Schäuble  για την τραπεζική ένωση. Δικαιολογημένα οι Γερμανοί ζητούν αξιόπιστη οικονομική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική πειθαρχία από τους εταίρους τους, ταυτόχρονα όμως η Γερμανία πρέπει να ηγηθεί της τραπεζικής ένωσης.

Οι εκλογές αποτελούν ευκαιρία για τους πολιτικούς να καταστήσουν σαφές στο γερμανικό λαό ότι, η γερμανική οικονομία έχει ωφεληθεί εξαιρετικά από την εισαγωγή του ευρώ και απαιτείται κάθε προσπάθεια για την διάσωση του μέλλοντος του ενιαίου νομίσματος («A German Path for the Eurozone»).

http://www.ft.com/cms/s/0/51522a0c-a90c-11e2-a096-00144feabdc0.html#axzz2RAgNRJru

Δημοσιεύματα των FINANCIAL TIMES και του BBC αναφέρονται στην πρόθεση της Βρετανίας να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να προσβάλλει τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ,που εκτιμά ότι θα πλήξει τα βρετανικά συμφέροντα και τη λειτουργία του Σίτυ του Λονδίνου («Britain Challenges EU over ‘Tobin Tax’», «Financial Transactions Tax: UK Launches Legal Challenge»)

http://www.ft.com/cms/s/0/08322fa0-a913-11e2-a096-00144feabdc0.html#axzz2RAgNRJru

http://www.bbc.co.uk/news/business-22227019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: