Νέα επίσκεψη Κέρι στην Τουρκία – Στο τραπέζι Συρία, Ισραήλ και ενέργεια




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά, μέσα σε 10 ημέρες, την Τουρκία, όπου θα λάβει μέρος σε έκτακτη σύνοδο για τη Συρία. Είναι τρίτη επίσκεψη του επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία από την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από δύο μήνες.

Η αμερικανική πλευρά έκανε σκέψεις για να πραγματοποιηθεί μία ολιγόωρη στάση του Αμερικανού υπουργού στην Αθήνα, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον, μετά από προσωπική πρόσκληση του κ. Κέρι. Την ελληνική κυβέρνηση στη δεξίωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου αναμένεται να αντιπροσωπεύσει ο υφυπουργός κ. Τσιάρας.

Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ότι η επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου και αυτή θα αφορά αποκλειστικά τη Συρία. Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ μέχρι της στιγμής αρνούνται να αποστείλουν όπλα και πυρομαχικά στους αντάρτες, επειδή ανάμεσά τους δρουν και μέλη της αλ Κάϊντα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική ανακοίνωση, υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί στη συνάντηση για τη Συρία και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χάγκελ.

Η αμερικανική πλευρά εκφράζει ανησυχία για την πορεία της επαναπροσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς παρατηρείται κωλυσιεργία και μεγάλη καθυστέρηση κυρίως από την πλευρά του Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος φαίνεται να έχει μετανοιώσει και να επιδιώκει σύγκρουση με τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση ισραηλινής εφημερίδας, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι εναντίον της επαναπροσέγγισης με την Αγκυρα. Σε διμερές επίπεδο ο κ. Κέρι θα συζητήσει επίσης τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: