Η τρομοκρατία επέστρεψε στην Αμερική – Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου: Είναι έργο τρομοκρατών




Τρόμος και φόβος κυριαρχεί στη Βοστώνη από το απόγευμα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον θεατών, που παρακολουθούσαν τον τερματισμό του ιστορικού Μαραθωνίου, και την ανεύρεση εκρηκτικών μηχανισμών σε άλλα σημεία της πόλης. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είναι έργο τρομοκρατών, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για διεθνή ή εσωτερική τρομοκρατία. «Είναι τρομοκρατική ενέργεια», ενημέρωσε και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή την προέλευση των δραστών».

Η αστυνομία απέφυγε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, και πληροφορίες που ΔΕΝ επιβεβαίωσε η αστυνομία αναφέρουν ότι έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

           Την ευθύνη για τις έρευνες ανέλαβαν το FBI, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που καταδείχνει ότι το πρώτο –ίσως και μοναδικό- ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η εμπλοκή τρομοκρατών. Οι αρχές απέφυγαν μέχρι της στιγμής να τοποθετηθούν σ’ αυτό το πιθανό ενδεχόμενο, αλλά έγινε γνωστό πως το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε κατά την ενημέρωση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ήταν η πιθανότητα μίας τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία σχεδιάστηκε με τρόπο που να προκαλέσει πολλά θύματα.

            Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν βρεθεί «αρκετοί εκρηκτικοί μηχανισμοί» στη Βοστώνης και για το λόγο αυτό δοθηκε εντολή για «κλείσιμο» (lockdown) της πόλης, υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Επίσης, ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν στην πόλη, ενώ για μερικές ώρες ακινητοποιήθηκαν και όλες οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, επειδή εκφράστηκαν φόβοι ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων, όπως συνέβη το 2005 στο Λονδίνο.

            Επίσημα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δύο εκρήξεις, στο σημείο τερματισμού του ιστορικού Μαραθωνίου. Ομως, μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα του Μέρντοχ New York Post, επιμένει και αυτή τη στιγμή ότι οι νεκροί είναι 12 και οι τραυματίες δεκάδες.

            Αμέσως μετά την επίθεση ενημερώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος από ανώτατα στελέχη του FBI, της CIA και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο κ. Ομπάμα έδωσε εντολή να αποσταλούν ενισχύσεις και βοήθεια στη Βοστώνη και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα καλύτερα στελέχη της αντιτρομοκρατικής μετέβησαν στην πόλη από την Ουάσιγκτον.

Οι αρχές ερευνούν επίσης και την πιθανότητα «μαζική επίθεσης», και από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι του FBI, διότι εκτός των δύο εκρήξεων, έχουν βρεθεί και δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν είχαν εκραγεί.

Αστυνομικοί και στρατιώτες ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή την ευρύτερη περιοχή του τερματισμού του μαραθωνίου σε απόσταση ενός τετραγωνικού μιλίου για την πιθανότητα οι δράστες να προετοίμασαν επιθέσεις και σε άλλα μέρη της Βοστώνης.

Η αρμόδια επιτροπή για το Μαραθώνιο της Βοστόνης γράφει στην σελίδα της στο Facebook ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες.

Επίσης η αστυνομία επιβεβαίωσε και τη φωτιά στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Ρέιτσελ Ντέι, η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της New York Post και του τηλεοπτικού δικτύου Fox, που δεν επιβεβαίωσε η αστυνομία της Βοστώνης, συνελήφθη πολίτης της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρέθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Ανέφεραν επίσης ότι ο Σαουδάραβας θεωρείται ύποπτος και κρατείται σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ: Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον αμερικανικό λαό ότι οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν αναλάβει τις έρευνες για τις βιμβιστικές ενέργειες στη Βοστώνη και υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι για τις πράξεις αυτές θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν.

Μιλώντας στους Αμερικανούς σε έκτακτο διάγγελμα ο κ. Ομπάμα τόνισε:

«Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις αλλά ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Έχω μιλήσει με τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο και τους διαβεβαίωσα ότι η Αμερική είναι στο πλευρό της Βοστόνης. Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε και γιατί και δε θα έπρεπε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα πριν δούμε τι συνέβη. Όμως θα φτάσουμε εις βάθος στην υπόθεση αυτή. Είμαστε δίπλα στους πολίτες. Θα βρούμε ποιος το έκανε και θα λογοδοτήσει».

Είναι σημαντικό ότι ήταν πολύ προσεκτικός και μέτρησε μία-μία τις λέξεις στην προσπάθειά του να μην αναφερθεί σε τρομοκρατική οργάνωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: