Η “έλλειψη εμπιστοσύνης” μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ίσως επισκίασε τις προσπάθειες των αρχών για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ




Οι αμερικανικές αρχές κρατούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η «έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών επισκίασε τις προσπάθειες να καθοριστεί εάν ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, αποτελούσε κίνδυνο.Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θεωρούν ιδιαίτερα ύποπτες τις πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία, που προέρχονται από τις συγκρούσεις μεταξύ της Μόσχας και Ισλαμιστών μαχητών στην Τσετσενία και σε άλλα μέρη του Βόρειου Καυκάσου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στην περίπτωση του Τσαρνάεφ, η Μόσχα παρείχε περιορισμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές. «Οι Ρώσοι συνήθως καταθέτουν ψευδείς αιτήσεις για ανθρώπους που δεν είναι πραγματικά τρομοκράτες και για τον λόγο αυτόν μπορεί να απορριφθούν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είναι δυνατό να πιστεύουμε ό,τι λένε οι Ρώσοι κατά γράμμα. Πρέπει να επιβεβαιώνουμε τις πληροφορίες και δεύτερη φορά». Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους της «μαχητικότητας» στον Καύκασο, ίσως αισθάνεται δικαιωμένος που η Τσετσενία συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη.

Πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: