Ευθύνες στη Γερμανία για την οικονομική κρίση επιρρίπτει ο Σόρος




H GUARDIAN φιλοξενεί εκτεταμένο άρθρο γνώμης με την υπογραφή του George Soros (που αρχικά δημοσιεύθηκε από το Project Syndicate), όπου ο επενδυτής εκθέτει τις απόψεις του για τους λόγους που η Ευρώπη οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση και προτείνει λύσεις αντιμετώπισής της. Ο Soros περιγράφει μια εξαιρετικά περίπλοκη αιτιότητα που διέσπασε την ισότητα μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και λειτούργησε ως καταλύτης για την αξιοπιστία ορισμένων κρατών μελών (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και χώρες που τηρούσαν υποδειγματικά τους κανόνες όπως η Ισπανία).

Ο Soros αποδίδει ευθύνες στη Γερμανία για τη διαχείριση της κρίσης (μίνιμουμ διασώσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα), εξηγώντας γιατί οι λόγοι που οδήγησαν την Γερμανία σε οικονομική αυτάρκεια δεν μπορούν να λειτουργήσουν για το σύνολο της Ευρώπης (ειδικά όταν οι υπόλοιπες ώριμες οικονομίες ακολουθούν άλλη τακτική) και δίνοντας τεχνικές εξηγήσεις για το πώς η λιτότητα μειώνει το ΑΕΠ, καθιστώντας τις αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες όλο και περισσότερο υπόδουλες και ανίκανες να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ό,τι έγινε στην Κύπρο, υπονομεύει κατά τη γνώμη του το επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών τραπεζών που βασίζεται κυρίως στις καταθέσεις. Τέλος, εκτιμά ότι είναι απαραίτητη η έκδοση ευρωομολόγων και η μετατροπή των υπαρχόντων κυβερνητικών ομολόγων σε ευρωομόλογα, τα οποία θα διαχειρίζεται μια δημοσιονομική αρχή με ανεξάρτητο Πρόεδρο.

Η ψηφοφορία θα εξαρτάται από το εθνικό ΑΕΠ και οι χώρες που έχουν παραβεί το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέπουν την ασύνετη συμπεριφορά και το κόστος θα είναι αμελητέο για τη Γερμανία (ο Soros εξηγεί λεπτομερώς την πρότασή του, επισημαίνοντας τον κεντρικό και καθοριστικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη). Τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν πανάκεια (δεν αποτρέπουν την διαφορά στην ανταγωνιστικότητα) και θα χρειαστούν περαιτέρω δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα και δομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό όμως με μια τραπεζική και πολιτική ένωση, αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Γερμανία, εκτιμά, θα πρέπει είτε να συμφωνήσει στα ευρωομόλογα, είτε να εγκαταλείψει το ευρώ, ώστε να διασωθεί η ευρωζώνη.

http://www.guardian.co.uk/business/2013/apr/09/george-soros-save-eu-from-euro-crisis-speech?INTCMP=SRCH

Συντ.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: