Καθαροί πολιτικοί λογαριασμοί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Παρακολούθησα την τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ομολογώ ότι το ενδιαφέρον μου στράφηκε πρωτίστως προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- είναι ο επικρατέστερος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.

Ο βασικός λόγος του ενδιαφέροντός μου, όπως φαντάζομαι και πολλών ψηφοφόρων, είναι η στάση του κ. Αναστασιάδη έναντι του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, καθώς ο ίδιος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των Αμερικανών και των Βρετανών για να επικρατήσει το «ναι». Ήταν ο αρχηγός αυτής της προσπάθειας…

Η ήττα για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τους ξένους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν ήταν συντριπτική και καταλυτική, αν και οι ψηφοφόροι που καταψήφισαν τις επιλογές του στις 24 Απριλίου του 2004, δύο μήνες μετά, στις Ευρωεκλογές, τον «ανέστησαν» πολιτικά. Διαβάζοντας τα αμερικανικά έγγραφα, που αποχαρακτηρίσαμε με νόμιμες διαδικασίες, διαπιστώσαμε ότι η αγωνία του τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Μάικλ Κλόσσον, ήταν έντονη και μετέφερε στον τότε υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ την ανησυχία του, πως εάν έχανε εκείνες τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση και (η Αμερική) θα απέμενε με τους εθνικιστές του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η σημερινή θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ και των υποστηρικτών του είναι ότι το σχέδιο Ανάν είναι παρελθόν και δεν πρέπει να ασχολούμαστε άλλο, με εκείνη τη μαύρη σελίδα στην πολιτική ιστορία της Κύπρου. Αποδεχόμενοι τη λογική τους είναι ως να συμφωνούμε πως επειδή πέρασαν 60 τόσα χρόνια από τότε, πρέπει να ξεχάσουμε τα εγκλήματα του Αδόλφου Χίτλερ, του Ιωσήφ Στάλιν και άλλων τόσο αιμοβόρων δικτατόρων, που δολοφόνησαν εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Σίγουρα δεν πρέπει να αποφασίζουν οι νεκροί για το μέλλον μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε για να διδασκόμεθα και να αποφεύγουμε τα ίδια λάθη.

Οι πράξεις μας –και ιδιαίτερα των πολιτικών σε όλο τον κόσμο- δείχνουν τον χαρακτήρα και τις αντοχές μας. Και επίσης, είναι οδηγός για το τι θα πράξουν στο μέλλον. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως είναι δεσμευμένος για πάντα ότι δεν μπορεί να επανέλθει ένα ανάλογο σχέδιο, όπως το κείμενο του Κόφι Ανάν, που απορρίφθηκε, αλλά ένα νέο σχέδιο που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει από την κατοχή.

Πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εάν θα δεχθεί ή θα απορρίψει τις καταγεγραμμένες συγκλίσεις του Αλέξανδρου Ντάουνερ, ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε κανένα κεκτημένο κανένα έγγραφο κανενός κ. Ντάουνερ ή οποιουδήποτε άλλου». Σημειώνω, πάντως, ότι για το σχέδιο Ανάν ισχυριζόταν ότι επανενώνει την Κύπρο και τερματίζει την κατοχή!
Οι παραπάνω δημόσιες θέσεις του, ότι απορρίπτεται σχέδιο παρόμοιο με το Ανάν, αμφισβητούνται από τον ίδιο στις ιδιαίτερες συζητήσεις του με Αμερικανούς διπλωμάτες, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στα αμερικανικά έγγραφα. Και συνήθως στις ιδιωτικές συνομιλίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι άνθρωποι λένε με ακρίβεια όσα σκέφτονται. Ο κ. Αναστασιάδης είναι πάντα κατηγορηματικός ότι το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν δεν είναι νεκρό, και μάλιστα ισχυρίζεται λίγο-πολύ ότι μαζί με το ΑΚΕΛ θα μπορούσαν να το «περάσουν» από τον λαό εάν γινόντουσαν κάποιες αλλαγές. Φαντάζομαι ανώδυνες.

Σε μία συνομιλία του με τον κ. Κλόσσον, αυτόν που ενημέρωνε τον τότε πρόεδρο Τζόρτζ Μπους και τον κ. Πάουελ ότι το «ναι» θα υποστηριχθεί από το 54% του κυπριακού λαού, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να του λέει πως έπραξε ό,τι υποσχέθηκε. Θεωρώ ότι πρόκειται για κουβέντα, που απαιτείται να εξηγηθεί από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Είναι υποχρεωμένος να απαντήσει διότι σε δύο εβδομάδες μπορεί να ηγείται αυτού του άτυχου λαού, που ψήφισε ορθά στο δημοψήφισμα εναντίον των λανθασμένων επιλογών του. Οι εκλογές αυτές δεν έχουν να κάνουν με βλακώδεις ιδεολογίες, και δήθεν αντιπαραθέσεις μεταξύ δεξιών και κομουνιστών, αλλά με το μέλλον της Κύπρου. Άρα πρέπει οι πολιτικοί λογαριασμοί να ‘ναι καθαροί…

([email protected] – Twitter: @mignatiou)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: