Στο έλεος του Θεού οι άμαχοι της Αφρίν λέει ο ΟΗΕ: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες




Την ανησυχία του για την χρησιμοποίηση των αμάχων  από τους Κούρδους μαχητές ως «ανθρώπινες ασπίδες» εκφράζει ο ΟΗΕ καθώς φτάνουν συνεχώς τέτοιες πληροφορίες από την περιοχή της Αφρίν.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμαντασάνι είπε πως ο κίνδυνος για τους αμάχους αυξάνεται ραγδαία καθώς από τη μια διεξάγονται σφοδρές μάχες στο έδαφος και από την άλλη η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι –που έχουν εγκλωβιστεί– να σκοτωθούν να τραυματιστούν, να πολιορκηθούν, να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτοπιστούν λόγω των μαχών», είπε χαρακτηριστικά.

Η Σαμντασάνι εξήγησε πως η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε «πολύ ανησυχητικές αναφορές (…) για θανάτους και τραυματισμούς», καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και τα χερσαία πλήγματα συνεχίζονται, «καθώς και αναφορές ότι οι κουρδικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη Αφρίν».

«Λάβαμε αναφορές ότι μόνο οι άμαχοι που έχουν επαφές στην κουρδική αρχή ή στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν να φύγουν», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά ακόμη κι αν φύγουν, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους (…) και πρέπει να δωροδοκήσουν όταν φθάσουν σε έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να γυρίσουν πίσω. Υπάρχει επίσης σοβαρή έλλειψη νερού λόγω της καταστροφής, όπως μας είπαν, ενός αντλιοστασίου καθώς και του ελέγχου άλλων πηγών νερού από τις τουρκικές δυνάμεις».

16/03/2018 15:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: