Αρχίζει το παζάρι μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας μέσα στο Μάρτη: Μεγάλες οι διαφορές




Ρεπορτάζ: HellasJournal.com by Mignatiou.com

Αρχίζει και επίσημα το παζάρι μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, μέσω των επιτροπών, που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, στην Άγκυρα. Οι επιτροπές θα πραγματοποιήσουν τις συναντήσεις τους στην αμερικανική πρωτεύουσα το Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί από τους Αμερικανούς να αποκηρύξουν τους Κούρδους της Συρίας (YPG), που αποτελούν την κινητήρια δύναμη στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. ‘Ολες οι αμερικανικές αντιπροτάσεις απορρίφθηκαν από την ‘Αγκυρα με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, ο διάλογος να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η πρώτη από τις τρείς τεχνικές επιτροπές, που απαρτίζεται από ανώτερους Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις πολλές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών, θα συναντηθεί στις 8-9 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Τίλερσον, συμφωνήθηκε να σχηματιστούν “τρείς μηχανισμοί”, μεταξύ των δυο χωρών, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι διμερείς σχέσεις σε νορμάλ επίπεδα.

Οι πρώτες ενδείξεις καθιστούν τη διαδικασία, πριν καν αρχίσει, εξαιρετικά δύσκολη, διότι η Τουρκία προσέρχεται με μια πολύ αδιάλλακτη και απαιτητική, ατζέντα. Η βασική ατζέντα της πρώτης επιτροπής αφορά θέματα σχετικά με τη Συρία, και η Άγκυρα απαιτεί, την απόσυρση του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο θεωρεί ως παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), από την Μανμπίζ, που βρίσκεται δυτικά του Ποταμού Ευφράτη, στη Βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της τουρκικής αντιπροσωπείας, στην πρώτη επιτροπή, θα ηγηθεί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Οντάλ.

Η δεύτερη επιτροπή, θα συζητήσει, το θέμα που αποτελεί μεγάλο αγκάθι εδώ και πάρα πολύ καιρό στις σχέσεις των δυο χωρών, και προσωπική ψύχωση του Ταγίπ Ερντογάν, αυτό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν, επικαλείται ότι ο Γκιουλέν, που ζει μόνιμα στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν ο ιθύνων νους, πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του και απαιτεί την έκδοσή του, από την Ουάσιγκτον, στην Τουρκία. Η επιτροπή αυτή θα συζητήσει επίσης, το θέμα φωτιά της προμήθειας των συστημάτων πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, θέματα μετανάστευσης και βίζας. Εδώ της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Σιχάντ Εργκινέι.

Η Τρίτη επιτροπή, θα εστιάσει στην κατάσταση στο Ιράκ, και σε αυτή της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί, ο Γενικός Διευθυντής Νότιας Ασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Φαζλί Κορμάν.

ΕΔΩ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΕΔΩ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

02/03/2018 
Washington, USA

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: