Απολύτως ψευδή τα περί σχεδιαγράμματος στα κινητά των στρατιωτών, λέει ο Πάνος Καμμένος




Ξεπερασμένες χαρακτήρισε τις διπλωματικές πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη, και επανέλαβε τον όρο «ομηρία» για την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες περί εντοπισμού στρατιωτικού σχεδιαγράμματος σε ένα από τα κινητά και τόνισε: «Πρώτα από όλα, τα κινητά τηλέφωνα ερευνήθηκαν, παρουσία Έλληνα ειδικού. Ακολουθήθηκε η διεθνής διαδικασία έρευνας και ανοίγματος των κινητών τηλεφώνων και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Κάποια σενάρια και κάποια δημοσιεύματα δεν θα τύχουν σχολιασμού από εμάς. Εξάλλου, υπάρχουν και εδώ διάφορα δημοσιεύματα τα οποία νομίζω ότι δεν αξίζουν καν διαψεύσεως»

Μάλιστα συσχέτισε την υπόθεση με εκείνη του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και πλέον η Τουρκία ζητά να τον ανταλλάξει με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για ιστορικό βήμα αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι η χθεσινή απόφαση του Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλά ουσιαστικά περί ομηρίας. Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα, θα προτιμούσα να είχα άδικο από την πρώτη στιγμή και να ήταν ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο, το οποίο θα κατέληγε όπως συνήθως κατέληγαν τα μεθοριακά επεισόδια, δηλαδή με τη συζήτηση των δύο ταξιάρχων και την απελευθέρωση, όπως κάναμε και εμείς προχθές με ένα άλλο μεθοριακό επεισόδιο που η ελληνική Δικαιοσύνη λειτούργησε αμέσως. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου δικάστηκε ο παράνομα εισελθών στη χώρα μας και αφέθηκε. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι είναι όμηροι και αν θέλετε εγώ χρησιμοποίησα από την πρώτη στιγμή αυτή τη φράση όταν είδα ότι στις προσπάθειες που έγιναν σε επίπεδο ταξιαρχίας, σε επίπεδο φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και άλλων υπηρεσιών, οι οδοί επικοινωνίας που είχαμε με την Τουρκία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλειστοί. Φάνηκε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει το δρόμο που ακολούθησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τον πάστορα Μπράνσον. Και γι’ αυτό το λόγο αναφέρθηκα σε ομηρία. Θα ήμουν ευτυχής αν είχα διαψευστεί. Από εκεί και πέρα, τα «plan b» δεν ανακοινώνονται δημόσια”.

Ο Πάνος Καμμένος ευχήθηκε ειρωνικά στην Τουρκία «καλορίζικο το γεωτρύπανο» σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε:

«Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα και στη δική τους ΑΟΖ. Εύχομαι καλή επιτυχία και στις έρευνές τους. Από εκεί και πέρα, αν αγόρασαν ένα γεωτρύπανο προκειμένου να προκαλέσουν πάλι τη διεθνή κοινή γνώμη, να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο, τους θυμίζουμε ότι αυτή την υπόθεση της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου μας – και εδώ αλλά και στην Κύπρο – την εγγυάται η διεθνής κοινότητα. Εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε αυτά τα πρότζεκτ. Είναι εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, την Κίνα, χώρες της Ασίας. Αν έχουν σκοπό να προκαλέσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ακόμα μια φορά, πιστεύω ότι θα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Όσον αφορά τη θέση μας για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα σας το πω στα κυπριακά ότι δεν φοβούμαι κανέναν «γιατί σιέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη».

Ως προς το εάν υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο ο κύριος Καμμένος είπε:

«Για το «ατύχημα» που λέτε, όταν υπάρχει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και έχουμε προσέγγιση σε τόσο μεγάλες ταχύτητες αεροσκαφών και εμπλοκές πάντα υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα ατύχημα, το ίδιο έχουμε και στην θάλασσα. Τώρα εάν του «έφυγε» το πλοίο και εμβόλισε το πλοίο του Λιμενικού, όσοι είδαν το video – και το δείξαμε το video και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κατάλαβαν ότι πρόκειται περί προκλητικής ενέργειας. Παίρνουν πρωτοβουλίες για τέτοιου είδους ενέργειες, το αποτέλεσμα είναι αυτό που έγινε χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τις καταδικάσει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα με την Ελλάδα».

23/03/2018 19:05
ΥΠΕΘΑ/Δνση Ενημέρωσης
ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: