Μένουν δύο προαπαιτούμενα για τη δόση των 5,7 δισ: Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα συνεδριάζει το Eurogroup




Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η εκπλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων που έχει αναλάβει η χώρα μας ως υποχρέωση έναντι των θεσμών συζητείται αυτή την ώρα στο Eurogroup.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών που φτάνουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου με στόχο να κλείσει η συμφωνία και να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, ενημερώνουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκπλήρωση των 110 προαπαιτούμενων.

Τα μοναδικά προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι αυτά του Ελληνικού και των πλειστηριασμών, που ωστόσο όλες οι πλευρές θεωρούν πως θα κλείσουν το προσεχές χρονικό διάστημα και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι θα εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετική δουλειά και χαρακτήρισε «σπουδαίο νέο» την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

Η γαλλική πλευρά δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μέρ, αλλά και του Επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, εστίασε στην ελάφρυνση του χρέους, με τον Επίτροπο να δηλώσει πως έφτασε η ώρα το Eurogroup να στείλει σαφές μήνυμα για το θέμα αυτό, ενώ ο Λε Μερ εκτίμησε πως η οριστική διευθέτηση δεν είναι μακριά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητα του συστήματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το εάν οδηγεί σε “συνεχή και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας”.

Σύμφωνα με την έκθεση η οποία διέρρευσε στο Bloomberg, “η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια”, αν και καταγράφεται “σταδιακή πρόοδος” , ωστόσο, “ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα”.

Από την άλλη η έκθεση δίνει εύσημα στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων σχετικά με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ καταγράφει σαφώς ότι έχουν “κλείσει πλέον τα 108 από τα 110” συνολικά προαπαιτούμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: