Παραμένει στον στόχο “Σουπιά” τουρκική φρεγάτα: Πλέει σε ακτίνα 5 μιλίων από το σημείο γεώτρησης




Ανάλυση της περιοχής της τουρκικής Navtex, με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες του συστήματος «Planet», που δημοσίευσε τη Δευτέρα το «Tankers Trackers», δείχνει ότι σε μεγάλη έκταση από το γεωτρύπανο Saipem 12000 βρίσκεται μόνο ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ο «Φ» απέκτησε πρόσβαση στην πρωτογενή πηγή των μικροδορυφορικών φωτογραφιών και με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν τις ώρες μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, μία τουρκική φρεγάτα συνεχίζει να στέκεται «μπάστακας» όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, γύρω από τον στόχο «Σουπιά» πλέοντας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων περίπου από το ακριβές σημείο που καθορίστηκε για τη γεώτρηση.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο είναι, ο τύπος του μπορεί να καθοριστεί με υπολογισμό -με αρκετή ακρίβεια με τα ψηφιακά μέσα- του μήκους του, που είναι 118 μέτρα και παραπέμπει σε μία από τις φρεγάτες κλάσης «Μπαρμπαρός» που διαθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Στην πράξη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τέσσερις φρεγάδες αυτής της κατηγορίας από τις οποίες η μία βρίσκεται μαζί με ξένη αποστολή και η δεύτερη στο Αιγαίο.

Με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες της 9ης Φεβρουαρίου η περιοχή της πειρατικής τουρκικής Navtex είχε καλυφθεί με περισσότερα πολεμικά, που επιτηρούσαν κυρίως την περίμετρο της ζώνης που «δεσμεύτηκε», περιλαμβανομένης φρεγάtας κλάσης «Gabya» και κορβέτας.

Νεότερες δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της περιοχής που καλύπτει η τουρκική Navtex, δηλαδή της Δευτέρας και χθεσινές, δεν είναι βοηθητικές αφού στην περιοχή επικρατούσε πυκνή νέφωση που δεν επιτρέπει ορατότητα στην επιφάνεια της θάλασσας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: