Οριστικό μπλόκο στους Ολλανδούς καπνιστές έβαλε δικαστήριο στη Χάγη




Τέλος και στα τελευταία καταφύγια των καπνιστών στην Ολλανδία έβαλε σήμερα δικαστήριο της χώρας καθώς αποφάσισε να κλείσουν όλοι οι χώροι που υπήρχαν για καπνιστές σε μπαρ και καφετέριες.

Περίπου το 25% αυτών των καταστημάτων στην Ολλανδία διέθεταν τέτοιους χώρους καθώς οι ιδιοκτήτες τους επωφελούνταν από ένα «παραθυράκι» του σχετικού νόμου. Ωστόσο δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι χώροι αυτοί δεν είναι σύμφωνοι με τη σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού του Π.Ο.Υ., ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2005 και την οποία έχει υπογράψει η Ολλανδία.
“Οι αντικαπνιστικοί νόμοι καλύπτουν και τους χώρους που προορίζονται για τους καπνιστές” έκρινε το δικαστήριο, διευκρινίζοντας ότι “δεν είναι έγκυρη” η εξαίρεση που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Με βάση αυτήν την απόφαση, τα μπαρ που καλύπτουν επιφάνεια μικρότερη των 70 τετραγωνικών μέτρων και στα οποία ο ιδιοκτήτης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος, χάνουν το δικαίωμα να διατηρούν έναν κλειστό χώρο για τους καπνιστές.
Ωστόσο οι Ολλανδοί καπνιστές έχουν ακόμα χρόνο να απολαύσουν το τσιγάρο τους καθώς σύμφωνα με ολλανδικά μέσα αναμένεται να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: