Ο δρόμος προς την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Γιατί κέρδισε ο Νίκος Αναστασιάδης;




Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Το 1968, στο βιβλίο του «Πουλώντας τον Πρόεδρο», ο Joe McGinniss είχε πει ότι «η πώληση των υποψηφίων και τα προγράμματα αυτών γίνονται με τον ίδιο τρόπο που μια επιχείρηση πωλεί τα προϊόντα της». Πενήντα χρόνια αργότερα, πόσο σημαντικά θα μπορούσαν να είναι τα λόγια του McGinniss στην περίπτωση της Κύπρου;

Ποια χαρακτηριστικά φάνηκε να επηρεάζουν την διαδικασία λήψης αποφάσεων των Κυπρίων ψηφοφόρων για την επιλογή του Προέδρου τους;

Σε μια προσπάθεια να απαντήσω τα πιο πάνω, μέσα στο ερευνητικό πλαίσιο του Πολιτικού Μάρκετινγκ και της Πολιτικής Ανταγωνιστικότητας, επιχείρησα να μεταφέρω σημαντικά χαρακτηριστικά από τον επιχειρηματικό κόσμο (business) στην πολιτική, εξετάζοντας παράλληλα την σχέση αυτών των χαρακτηριστικών με την ανταγωνιστικότητα και την απόδοση των πέντε βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Κύπρου (Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά, Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρίστου Χρίστου και Γιώργου Λιλλήκα). Η έρευνα έγινε διαδικτυακά,  μεταξύ των Κυπρίων πολιτών – ψηφοφόρων, λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Κύπρου, όπου, ως γνωστό, έχει επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, πιο κάτω παρατίθενται οι σημαντικότεροι παράγοντες που φαίνεται να έχουν οδηγήσει τον κ. Αναστασιάδη στην επανεκλογή.

Η «εμπειρία» του διαδραμάτισε τον πιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Κύπριου ψηφοφόρου, με τις γνώσεις του (σε σχέση με τις πολιτικές τάσεις) να του δίνουν το πρώτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων του. Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε επίσης πλεονέκτημα στο κεφάλαιο «φήμη» λόγω της «ικανότητας του να υποστηρίζει τις ιδέες και τις προτάσεις του». Η φήμη του είχε επιπλέον “απόδοση”, με το χαρακτηριστικό αυτό να ενισχύεται από την αναγνώριση του κόσμου για την «ισχυρή του προσωπικότητα».

Ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε προστεθεί στην γκάμα του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αυτό της «προσαρμοστικότητας» μιας και φαίνεται πως κατάφερε να εναρμονιστεί με τις ανάγκες του κόσμου. Παράλληλα, κατάφερε να ενδυναμώσει την “προσαρμοστική” απόδοση του μέσω της ικανότητας του «να ελύσσεται σε ζητήματα σχετικά με το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου». Σημαντικό επίσης ρόλο στην επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη διαδραμάτισε η «ικανότητα του να κτίζει σχέσεις με τον κόσμο», στοιχείο που τον έκανε ακόμη πιο ανταγωνιστικό έναντι των ανθυποψηφίων του, με την συνολική του απόδοση να ενισχύεται από την «ικανότητα του να οικοδομεί σχέσεις με άλλους (ξένους) ανθρώπους και οργανισμούς που αφορούν θέματα πολιτικής».

Η επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη φαίνεται να συνδέεται άμεσα και με την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μάρκετινγκ που ακολούθησε. Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, οι προτάσεις του «ανταποκρίθηκαν» στις ανάγκες και τα «θέλω» των ψηφοφόρων, με τους ψηφοφόρους να «μετρούν» θετικά τις κινήσεις που συνέβαλαν στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου αλλά και του κόστους ζωής.

Παράλληλα, φαίνεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να επιλέξει τα «σωστά» κανάλια «διανομής – τοποθέτησης» των όσων είχε να πει αυτός και η κυβέρνηση του. Πιο συγκεκριμένα, πέτυχε να επικοινωνήσει «απευθείας» με τον λαό – ψηφοφόρους, μέσα από συνεντεύξεις, τηλεοπτικές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, αποφεύγοντας παράλληλα τις συγκρούσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τέλος, «αθόρυβα» αλλά υπερπολύτιμα όπλα στην επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη διαδραμάτισαν οι ορθές «προωθητικές» επιλογές που έγιναν, με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να υποστηρίζουν το έργο της κυβέρνησης μέσα από την ορθή και αποτελεσματική χρήση δημοσίων σχέσεων αλλά και μέσα από την παραγωγική – αποδοτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
    (Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
    Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων
    Συντάκτης ikypros.com και L.A. Voice
  • https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: