Ο Άσαντ είναι «εγκληματίας» και πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά δεν πρέπει να “σπάσει” η συμφωνία με το Ιράν , λέει ο Μακρόν

French President Emmanuel Macron  speaks at a press . EPA/PETER FOLEYFrench President Emmanuel Macron speaks at a press . EPA/PETER FOLEY

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της «διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε μεταξύ των άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ νωρίτερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι θα “ήταν σφάλμα να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας εγκληματίας, θα πρέπει να δικαστεί και να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Εντούτοις, δεν έχω θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του από την εξουσία λόγω πραγματισμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό «να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του».

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί μήνες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «δεν αρκούν», τόνισε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι η ομάδα επαφής που ζητά το Παρίσι περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τους «εμπλεκόμενους» στον πόλεμο.
«Καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη Συρία και επιθυμώ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν μαζί μας», επισήμανε.

«Για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να εστιάσουμε στην πολιτική επίλυση αυτής της κρίσης μέσα από μια μετάβαση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σημείωσε ότι αν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Ιράν, ενός από τους κύριους πρωταγωνιστές του συριακού πολέμου, στην ομάδα αυτή, η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή.


Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Νωρίτερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε πως “Το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα «μεγάλο σφάλμα,η δέσμευσή μας στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνέβαλε στο να συνάψουμε μια σταθερή, ανθεκτική συμφωνία που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το να την απορρίπτουμε σήμερα χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, το να μην την τηρήσουμε θα ήταν ανεύθυνο, διότι πρόκειται για μια χρήσιμη συμφωνία, απαραίτητη για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

Έπειτα από 10 και πλέον χρόνια τεταμένων διαπραγματεύσεων, υπογράφθηκε στη Βιέννη την 14η Ιουλίου του 2015 η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

19/09/2017 21:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik
Νέα Υόρκη

1 Comment on "Ο Άσαντ είναι «εγκληματίας» και πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά δεν πρέπει να “σπάσει” η συμφωνία με το Ιράν , λέει ο Μακρόν"

  1. Apollodoros Apollodorou | September 20, 2017 at 3:44 AM | Reply

    απο ότι φαίνεται και αυτός είναι “ότι θυμάται χαίρεται”!!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*