Η ευθύνη στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν για το ναύγιο των διαπραγματεύσεων για Κύπρο




Η ευθύνη για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων βαρύνει κυρίως την Τουρκία, γράφει ο Gerd Höhler της γερμανικής εφημερίδας Ηandelsblatt, η οποία στοχεύει κυρίως στις ευθύνες του Ταγίπ Ερντογάν.

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν ο γόρδιος δεσμός που καταδίκασε σε αποτυχία τις συνομιλίες. Το γεγονός ότι ο Erdogan δεν έχει κάποιο κίνητρο να κάνει παραχωρήσεις στο κυπριακό ήταν γνωστό και πριν την έναρξη των συνομιλιών –οι σχετικές προσδοκίες των ευρωπαίων και των ελληνοκυπρίων δεν ευοδώθηκαν. Στο εξής και για τις επόμενες δεκαετίες το κυπριακό θα παραμείνει άλυτο. Φέροντας γι’ αυτό την κύρια ευθύνη, ο Erdogan απομονώνει ακόμα περισσότερο τη χώρα του και την απομακρύνει από τη δύση.  [Ankara zementiert die Teilung Zyperns]

Η Michele Kambas, του πρακτορείου Reuters γράφει:
«Ήμασταν τόσο κοντά», δήλωσε διπλωμάτης, καθώς απέτυχε άλλη μια προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου. «Δεν ξέρω πώς μπορεί να προχωρήσουν τα πράγματα από δω και στο εξής», δήλωσε η διπλωματική πηγή στο Reuters, καταλογίζοντας στους Τουρκοκύπριους «κάποια απληστία» και ότι «ζήτησαν πολλά». Η ίδια πηγή θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι έκαναν  σφάλμα τακτικής όταν ζήτησαν γραπτή δέσμευση από την Τουρκία με την οποία θα παραιτούνταν από τα δικαιώματα επέμβασής της προτού υπογραφεί η συμφωνία. «Δε νομίζω ότι υπήρχε εμπιστοσύνη. Ήμασταν πραγματικά κοντά», πρόσθεσε η διπλωματική πηγή. «Τώρα είναι ώρα ήρεμης ανάλυσης και εξέτασης των επόμενων βημάτων. Η δέσμευσή μας σε μια συμφωνία παραμένει ακλόνητη», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. (‘We were so close,’ says diplomat as another Cyprus reunification bid flops)

Η Nektaria Stamouli, της WSJ σημειώνει σε άρθρο ειδησεογραφικού περιεχομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου κατέρρευσαν,  σηματοδοτώντας το τέλος μιας διετούς διαδικασίας που θεωρείτο ως η δυνητικά  τελευταία ευκαιρία για την επίλυση της διαμάχης δεκαετιών.(Cyprus Reunification Talks Collapse. Security and military presence on the island were the main sticking points between the two sides).

Κυπριακό: τερματισμός -δίχως κατάληξη- της διάσκεψης στην Ελβετία
Reuters: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό εν μέσω θυμού και αντεγκλήσεων. «Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή όλων των αντιπροσωπειών και  των διαφόρων μερών…. η διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres. Διπλωμάτες λένε ότι η Τουρκία φάνηκε να προσφέρει λίγα στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι επιθυμούν την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, παρόλο που οι Ελληνοκύπριοι είχαν σηματοδοτήσει την ετοιμότητά τους να κάνουν υποχωρήσεις στο τουρκοκυπριακό αίτημα για εκ περιτροπής προεδρία – το άλλο θέμα-κλειδί.

AP: Οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου απέτυχαν, ανακοίνωσε ο Guterres, αλλά δεν απέκλεισε νέες προσπάθειες για επιστροφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η διάσκεψη έκλεισε …αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού». Ο τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται στην ελληνική και ελληνοκυπριακή επιμονή για απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και για την κατάργηση των δικαιωμάτων στρατιωτικής επέμβασης. Ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο twitter ότι «Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό.» Άλλες βασικές διαφωνίες αφορούσαν την εδαφική έκταση που θα καταλαμβάνει το κάθε κρατίδιο και την επιμονή της Τουρκίας οι Τούρκοι να έχουν το δικαίωμα μεταφοράς χρημάτων, υπηρεσιών και αγαθών στην Κύπρο.

Bloomberg (συνδρομητικό): O Guterres αρνήθηκε να προσδιορίσει τους λόγους που κατέρρευσαν οι συνομιλίες. Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις υπήρξαν εκ των κεντρικών θεμάτων διαφωνίας. Ο τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu διαμήνυσε μέσω του twitter ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να αυξηθεί η σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία με διαφορετικές παραμέτρους».

ΟΛΟΝΥΚΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: