Με τη συνοδεία των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία για τη Διάσκεψη ο Νίκος Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συνοδεύεται στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους σήμερα ενημέρωσε ενδελεχώς για όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί κανονικά, διαψεύδοντας δήλωση πολιτικού αρχηγού πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση είναι θέμα των εταιρειών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των συνομιλιών της Ελβετίας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία».

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος σχολίασε δήλωση πολιτικού αρχηγού, η οποία όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά, θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο «ι» και θα πρέπει κάποιοι να είναι προσεκτικοί, όταν μεταφέρουν κάποια πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι είναι θέμα των εταιρειών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα εκτελεστεί σύμφωνα με τα υπάρχουσα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο ‘ι’ όπως έχει προγραμματιστεί.

Ερωτηθείς αν ο Νίκος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, είπε πως ο Πρόεδρος έχει ακούσει και έχει λάβει τις απόψεις όλων των κομμάτων. «Βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις των κομμάτων, εξ ου και η πρόσκληση που τους έχει απευθύνει να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία γιατί λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων», κατέληξε.

19/06/2017 12:47 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Τι δηλώνουν ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι με το κοινό έγγραφό τους, τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη ζητούν από τον Νίκο Αναστασιάδη όπως υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση και επιπρόσθετα να την καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Προσέθεσε δε ότι αύριο θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου σε συνέντευξη Τύπου.

Έγγραφο, με στόχο να διαμορφωθεί ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις κατέθεσε και η Συμμαχία Πολιτών, χωρίς να ανακοινώσει το περιεχόμενό του.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Λιλλήκας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κινήσεις τακτικής με κίνδυνο να κηρυχθεί αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει σε επιμερισμό ευθυνών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι ενόψει της διάσκεψης η Συμμαχία Πολιτών αναστέλλει όλες τις προεκλογικές της δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητά του Νίκου Αναστασιάδη και είπε ότι για να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια ο Κύπριος Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πρέπει να παραμείνουν σταθεροί σε κάποιες θέσεις ώστε να η ΕΔΕΚ να μπορέσει να τις στηρίξει.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάει επαρκώς προετοιμασμένη στις συνομιλίες και ζήτησε να υπάρξει ενότητα, ή τουλάχιστόν οι ηγέτες να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από προηγούμενες φορές.

Για το λόγο αυτό είπε ότι πρότεινε στην πολιτική ηγεσία να τηρήσει εκεχειρία, χωρίς δηλώσεις ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες της, ώστε το Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάζει σε καλύτερο κλίμα.

Ανέφερε δε ότι κάλεσε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς, που είπαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, να βάλουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Κύπρου.

Όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να δεχθεί εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα από την Τουρκία.

19/06/2017 13:48
Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκωσία, Cyprus

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: