Σε ύφεση η οικονομία τους 3 πρώτους μήνες του 2017: Υστέρηση εσόδων προϋπολογισμού




Υστέρηση της τάξεως των 152 εκατ. ευρώ παρουσίασαν στο α΄ τετράμηνο του 2017 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

Ανήλθαν στα 14,567 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,719 δισ. ευρώ. Η απόκλιση οφείλεται στα μειωμένα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στις αυξημένες επιστροφές φόρων.

Παρά την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,735 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση αποδίδεται στην υπερσυγκράτηση των δαπανών.

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία

Σε ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ).

Το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και κατά 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι η εκτίμηση αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί, όταν καταρτισθούν και ανακοινωθούν, στις 2 Ιουνίου, τα προσωρινά στοιχεία, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τότε.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση στον προϋπολογισμό.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 15/05/2017 20:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: