Κατάρρευση ή λύση “α λα Τουρκ”; Άγκυρα ή άγκυρα για τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη;




Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Ενάμιση χρόνος ελπίδας. Αισιοδοξία, ψηλός πήχης, κοινά όνειρα και στο τέλος ιδιοτροπίες και τερτίπια, η “παλιά μου τέχνη κόσκινο” της Τουρκίας που για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε τους Τουρκοκύπριους για τα δικά της οφέλη και επιδιώξεις.

Τα τεκταινόμενα στη Γενεύη γνωστά. Η παρούσα παγωμάρα, επίσης γνωστή. Ο Ερντογάν κάνει κύκλους με αεροπλάνα και βαπόρια γύρω και πάνω από την Κύπρο και προκαλεί την Ευρώπη μέσα από τα νερά της Κύπρου. “Το οικόπεδο 6 είναι δικό μου”, λέει η Τουρκία στον Γ.Γ. του ΟΗΕ. “Θέλουμε να φύγεις τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις” λέμε και ξαναλέμε εμείς. Και οι διαπραγματευτικές ομάδες “πάνε καλά” λέει ο Άιντα αλλά (επίσης λέει εδώ στη Νέα Υόρκη) πως “το εδαφικό, η διακυβέρνηση και η ασφάλεια κόλλησαν και χρειάζεται καλή θέληση από όλους”. Μα πότε ξεκόλλησαν και δεν το πήραμε χαμπάρι; Εμείς θέλουμε την Τουρκία να φύγει και η Τουρκία, όχι μόνο δεν δείχνει καμιά διάθεση να φύγει αλλά θέλει και ομπρέλα να μην καεί από τον ήλιο της Μεσογείου. Και είναι να διερωτάται κανείς αν μιλάμε για διαπραγματεύσεις ή για “τιμωρία” σε αγγλικά μπουντρούμια ψυχολογικού πολέμου, μέχρι που να πούμε “ναι” σε όλα όσα τελικά θέλει η Τουρκία!

Οι εκλογές κοντά. Η αντιπολίτευση καραδοκεί και επιτίθεται (μια μεταξύ τους και μια στον Πρόεδρο). Ο Πρόεδρος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται πως “ξεγελάστηκε” από την Τουρκία, εκτός κι αν επιφυλάσσεται κάποια παρόμοια, με τον Ιούλιο του 1974, “έκπληξη”. Ιούλιος τότε, Ιούλιος θα είναι και τώρα. Αεροπλάνα τότε, βαπόρια εξόρυξης τώρα. Και δεν μιλώ για εισβολή στρατευμάτων αλλά για εισβολή βαποριών ελέγχου της περιοχής με (ίσως;) επίσημη βούλα των δύο “συμπροέδρων” της “ενωμένης” Κύπρου.

Και το ερώτημα παραμένει! Η πίεση της Τουρκίας, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί ως τον Ιούλιο, μήνα έναρξης των εξορύξεων στην ΑΟΖ μας από τις εταιρίες Total (Γαλλική) και ΕΝΙ (Ιταλική), θα επιφέρει και μια λύση “α λα Τουρκ”; Ή, οι επικείμενες εκλογές στην Κύπρο και η αδιαλλαξία της Τουρκίας θα οδηγήσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ένα ολοκληρωτικό αδιέξοδο οδηγώντας τον παράλληλα στο κτίσιμο μιας νέας στρατηγικής, βασισμένης σε κριτήρια που θα έχουν τη δύναμη να λυγίσουν την Τουρκία (π.χ. με δυνατές συνεργασίες και εκμετάλλευση των νομικών μας δικαιωμάτων ελέω εισβολής και κατοχής);

Μεγάλο το ερώτημα αλλά θεωρώ αρκετά έξυπνο τον Πρόεδρο για το τι τελικά θα επιλέξει!

Άγκυρα ή άγκυρα;

  • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
    Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)
    https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: