Τρέχει και δε φτάνει η ΚΤ της Τουρκίας για να στηρίξει τη λίρα: Εξαφανίζονται τα αποθέματα

Στα όρια κινείται η τουρκική οικονομία. HDP. EPA/SEDAT SUNAΣτα όρια κινείται η τουρκική οικονομία. HDP. EPA/SEDAT SUNA

Στη μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος προχωρεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να ρίξει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, την τουρκική λίρα, η οποία έχασε το 20% της έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο.

Με την αναθεώρηση των απαιτήσεων για τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, θα δημιουργηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους $1,5 δισ περίπου που θα παραχωρηθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανακοίνωσε η τουρκική ΚΤ.

Τους τελευταίους μήνες, η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου και υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, των ανησυχιών για την ασφάλεια στη χώρα, αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η παρέμβαση της τουρκικής ΚΤ έφερε αποτέλεσμα, καθώς το πρωί η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 2% έναντι του δολαρίου, ενώ μέχρι τις 14:00 (ώρα Κύπρου) οι απώλειες περιορίζονταν στο 1,2%.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody`s προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα επιβαρύνουν την τουρκική οικονομία και θα επιφέρουν πιέσεις στις τράπεζες της χώρας. Αναλυτές έχουν επίσης επισημάνει ότι η συζήτηση για την εν εξελίξει αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να επιτείνει την πίεση στην τουρκική λίρα.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 10/01/2017 15:25

Be the first to comment on "Τρέχει και δε φτάνει η ΚΤ της Τουρκίας για να στηρίξει τη λίρα: Εξαφανίζονται τα αποθέματα"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*