Τερματίστηκε η φημολογία για μετάβαση του Γιλντιρίμ στη Γενεύη: Ανέτοιμη η Τουρκία για συμβιβασμό




Δεν θα μεταβεί στη Γενεύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τερματίζοντας μία φημολογία που σκοπό είχε να επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται στην ελβετική πόλη.

Μετά την εξέλιξη αυτή -και όπως είναι φυσικό- δεν θα πάνε στη Γενεύη ούτε και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βρετανίας. Ο κ. Τσίπρας σκόπευε να τάξιδεύσει στη Γενεύη στην περίπτωση που οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είχαν αίσιο τέλος.

“Πολύ εντατικές οι διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε νωρίτερα σήμερα από τους δημοσιογράφους πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος Υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ενώ περνούσε έξω από το γραφείο Τύπου στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών της Γενεύης από όπου οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου είναι έντονα αρνητικός και μετέφερε στην ελβετική πόλη την απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παραμονή των κατιχικών στρατευμάτων.

Ακιντζί: Να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα που να οδηγήσουν σε εξάλειψη των ανησυχιών Ε/κ και Τ/κ

Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην παρέμβασή του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.

Ο κ Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους Τ/κ και στους Ε/κ για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί. Πρόσθεσε πως οι ανασφάλειες που υπάρχουν λόγω των πικριών εμπειριών του παρελθόντος δεν θα εξαφανιστούν σε μια ημέρα και πως χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. “Μέχρι να φθάσουμε σε αυτή την ημέρα, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές”, ανέφερε.

Ο κ. Ακιντζί είπε πως σήμερα “κάνουμε ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο προς την αλλαγή της μοίρας του άτυχου Μεσογειακού νησιού, της Κύπρου” και πως νιώθει ευτυχής και προνομιούχος να είναι ανάμεσα σε αυτούς που συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη.

Είπε πως η Διάσκεψη μπορεί να μην παράξει άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύει πως αυτή η περίοδος είναι ζωτική και πως δεν θα αργήσουν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για την επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση πως “η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για εμάς”.

Ανέφερε πως μια δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη διευθέτηση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των συνιστωσών πολιτειών στην Κύπρο, όχι μόνο θα είναι επωφελής για τις δυο κοινότητες του νησιού, αλλά θα οδηγήσει και σε θετικά αποτελέσματα που επηρεάζουν μια ευρύτερη περιοχή.

Εκανε λόγο για μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί στην οποία οι δυο κοινότητες θα ζουν ισότιμα, με ελευθερία και ασφάλεια, δηλώνοντας πως “και οι Ε/κ θα ξεκινήσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με μια σημαντική χώρα όπως η Τουρκία”.

Είπε εξάλλου πως θα επηρεαστούν θετικά οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και θα ξανανοίξει ο δρόμος για πιο θετικές εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη πως οι Ε/κ και οι Τ/κ θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν από κοινού τα πλεονεκτήματα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η επίλυση του Κυπριακού θα δίνει τη δυνατότητα από κοινού μεταφοράς του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου μέσω της Τουρκίας, που είναι η πιο σύντομη και η πιο οικονομική οδός.

Ανέφερε εξάλλου πως το νερό από την Τουρκία που διοχετεύεται ήδη στη “βόρεια” Κύπρο θα μπορεί να διανέμεται σε όλο το νησί.

“Ολα αυτά θα όχι μόνο θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα συμβάλουν και στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας”, ανέφερε.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: