Παραιτήθηκε η όχι η διοίκηση της “Αυγής” για τον Καπάκο; Διαψεύδει η εφημερίδα




Διαψεύδει η Αυγή τις πληροφορίες περί παραίτησης της διοίκησης της εφημερίδας, με αφορμή την εκδίωξη του Σταύρου Καπάκου από την ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωση της Αυγής, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, υπογραμμίζεται πως «την τελευταία ώρα κυκλοφορούν στα  social media διάφορες ανευθυνότητες περί παραίτησης της διοίκησης της Αυγής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εφημερίδα και άλλα παρόμοια ηχηρά. Δεν ισχύουν».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με την www.efsyn.gr, με… δικαστικό κλητήρα επιδόθηκε χθες στον Σταύρο Καπάκο, γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, η απόφαση για την απομάκρυνσή του από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε και στην έκδοση λιτής σχετικής ανακοίνωσης:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο. Το Δ.Σ. τον ευχαριστεί για τις μέχρι σήμερα προσφερθείσες υπηρεσίες του».

Οι ισχυρές διαφωνίες του Λάμπη Ταγματάρχη (διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ) με τον Στ. Καπάκο, που φαίνεται ότι υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδήγησαν σε οριστική σύγκρουση με τον πρώτο να… υπερισχύει αφού το Διοικητικό Συμβούλιο με ψήφους τέσσερις έναντι ενός αποφάσισε να… απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον μέχρι χθες γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ.

Δυσαρέσκεια ένθεν και ένθεν
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε… δυσαρέσκεια από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για την αποπομπή και τον εσπευσμένο τρόπο που έγινε, ο οποίος μάλιστα επιχείρησε να ρίξει… γέφυρες μεταξύ των δύο ώστε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεών τους και να εξευρεθεί λύση.
Προσπάθεια που όπως φαίνεται δεν απέδωσε, αφού αντί συνάντησης, η οποία αναμενόταν, ο Στ. Καπάκος έλαβε καταγγελία της σύμβασής του με την ΕΡΤ «αζημίως».

Σε επιστολή του μάλιστα προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο Στ. Καπάκος σημειώνει:

«Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ για ό,τι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στη μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά.

Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της… αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της “άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες”! Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων…

Οπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού “η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής, αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει” και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου.

Αλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι. Ηρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές, καταλαβαινόμαστε τώρα…». Συνεργάτες του υπ. Επικράτειας σημείωναν ότι «οι προσωπικές πικρίες είναι κατανοητές, οι υπαινιγμοί όμως για τα οικονομικά της ΕΡΤ απαράδεκτοι».

Το αποκορύφωμα της σύγκρουσης Ταγματάρχη – Καπάκου ήταν η επιλογή προσώπου για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με τον πρώτο να προκρίνει νέα γυναικεία παρουσία και τον έτερο να επιμένει σε πιο έμπειρη δημοσιογράφο.

Πάντως ο Λ. Ταγματάρχης καταλόγιζε ευθύνες στον Στ. Καπάκο για την αργοπορία στην ολοκλήρωση του ενημερωτικού προγράμματος και εξ αυτού και τις ιδιαίτερα «χαμηλές πτήσεις» στην τηλεθέαση.

Ο τελευταίος όμως επιστρέφει τις κατηγορίες χρεώνοντας στον Λ. Ταγματάρχη κωλυσιεργία, με στόχο να επιβάλει τις απόψεις του, καθώς επιμένει ότι είχαν κατατεθεί προτάσεις από τον περασμένο Ιούλιο «αναλυτικά, με εκπομπές και πρόσωπα», αρχές Οκτωβρίου υπήρχαν και συμφωνίες τις οποίες, όπως επισημαίνει, ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ο Λ. Ταγματάρχης.

Οσο για την τηλεθέαση, ο Στ. Καπάκος τονίζει ότι «στα δελτία ειδήσεων είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του προγράμματος… Η ουσία είναι ότι γίνεται… ταγματάρχης της ενημέρωσης».

Ο Στ. Καπάκος επέμεινε και στο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα -και οδήγησε στην απόφαση απομάκρυνσής του – ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και αυτονομία του ενημερωτικού τομέα χωρίς παρεμβάσεις από τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Η απάντηση Ταγματάρχη
Μετά την επιστολή του Στ. Καπάκου, ο Λ. Ταγματάρχης ανταπάντησε σημειώνοντας ότι «για να παραμείνει η συνείδησή του μόνο με “λίγες γρατσουνιές”, πρέπει με το χέρι στην καρδιά να απαντήσει: Αν δέχτηκε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων, στην επιλογή και αξιολόγηση των ειδήσεων ή στην επιλογή των καλεσμένων στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. “Στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα” τον οποίο επικαλείται, δεν ήταν μόνος του.

»Η διοίκηση προστάτευσε και εγγυήθηκε την ελευθερία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ». Τον καλεί επίσης να «διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση “ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές”. Ας μας εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 ολόκληρους μήνες και εν τέλει έκανε την καταγγελία – λάσπη μετά την αποπομπή του».

Για να καταλήξει: «Αν ο κ. Καπάκος “θέλει να μη δολοφονήσει τη συνείδησή του”, υπάρχει χρόνος. “Μικρά και μοιραία” ήταν τα νούμερα των δελτίων ειδήσεων των οποίων προΐστατο και τα οποία δεν μπόρεσε να βελτιώσει…»

Η «Εφ.Συν.» τον ρώτησε και για τον… άκομψο, αν μη τι άλλο, τρόπο να επιδοθεί η απόφαση με δικαστικό κλητήρα και σημείωσε μόνο ότι αυτός είναι ο νομικός τρόπος για να είναι κατοχυρωμένη η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το βράδυ με ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ τοποθετήθηκε ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης Παναγιώτης Τσούτσιας στη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης.

http://mignatiou.com/2016/10/endokivernitikos-emfilios-stin-ert-me-tin-apomakrinsi-tou-stavrou-kapakou/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: