Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες της ρητορικής Τραμπ: Αντιπαράθεση με Ράιαν-Μακέιν




Το πολιτικό ρήγμα διευρύνεται στους Ρεπουμπλικάνους μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει δύο ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος στην προσπάθεια επανεκλογής στις περιφέρειες τους.

Ο Τραμπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Washington Post” τόνισε ότι δε μπορεί να υποστηρίξει τις υποψηφιότητες του Πολ Ράιαν προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν από την Αριζόνα και πρώην προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Ράιαν και ο Μακέιν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογικές περιφέρειες τους, στον ορίζοντα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Τόσο ο Ράιαν, όσο και ο Μακέιν άσκησαν κριτική στον Τραμπ για την επίθεση που έκανε στην οικογένεια του λοχαγού Χουμαγιούν Χαν, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλιο ανδρείας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στον πολιτικό απόηχο του συνεδρίου…

Η πολιτική αντίθεση μεταξύ του Τραμπ και των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκδηλώνεται δύο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ, στη διάρκεια του οποίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε και επίσημα ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος. Οι εργασίες της διάσκεψης του κόμματος ολοκληρώθηκαν χωρίς την παρουσία του Τζον Μακέιν, του Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικού υποψηφίου του 2012, αλλά και της οικογένειας Μπους, που έδωσε στο κόμμα τους δύο τελευταίους προέδρους των ΗΠΑ.

Οι απουσίες αυτές, υπερτόνισαν το κλίμα μη αποδοχής και αντίθεσης στην προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, από κορυφαίες ηγετικές φυσιογνωμίες των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι εργασίες της κεντρικής συνόδου στιγματίστηκαν κι από την άρνηση του Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστή από το Τέξας, να υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Τηρούν αποστάσεις

Ο Τραμπ έστρεψε τα φραστικά πυρά του κατά του Κιζίρ και της Γαζάλα Χαν από τη στιγμή που ο Κιζίρ μίλησε στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, επικρίνοντας στις εξαγγελίες του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη στάση του Τραμπ, οδήγησε πολλούς Ρεπουμπλικάνους να τηρήσουν αποστάσεις από τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος και να υποστηρίξουν την οικογένεια Χαν.

Επίσης, απέτυχαν και οι προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών-μελών της Γερουσίας, αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να περιοριστούν ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες για τον Τραμπ, στο πλαίσιο διεξαγωγής του γενικού προεκλογικού αγώνα.

Ο προκλητικός Τραμπ

Από την πλευρά του, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος χρησιμοποίησε τη φράση που χρησιμοποιούσε ο Πολ Ράιαν πριν το δώσει επίσημα τη στήριξη του, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνοντας ότι “δεν είναι έτοιμος” να υποστηρίξει τον Ράιαν, στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τη επόμενη Τρίτη, στο Ουισκόνσιν.

Παράλληλα, ο Τραμπ τόνισε ότι “ποτέ δεν υποστήριξε τον Μακέιν” που θα είναι υποψήφιος στις τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Αριζόνα, αργότερα μέσα στο μήνα. Ο Μακέιν είχε μια φιλική συνάντηση με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Μάικ Πενς στην Αριζόνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Μακέιν.

Διάψευση Ράιαν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ράιαν ζήτησε την υποστήριξή του, ενώ ο ίδιος σκέφτεται “σοβαρά για το θέμα αυτό, τώρα.” Από την άλλη μεριά, το προεκλογικό γραφείο του Ράιαν αντέδρασε άμεσα διαψεύδοντας τον Τραμπ και δηλώνοντας ότι “ούτε ο Ράιαν ούτε κάποιος από την ομάδα του ζήτησε ποτέ από τον Τραμπ την υποστήριξή του.” Τονίζοντας επίσης, ότι το επιτελείο του Ράιαν “αισθάνεται σίγουρο για τη νίκη του την επόμενη εβδομάδα, φυσικά χωρίς την υποστήριξη του Τραμπ,” σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας του Ράιαν, Ζακ Ρόντεϊ.

Ο Ράιν εκτιμάται ότι θα κερδίσει στις τοπικές εκλογές έναντι του Paul Nehlen για τον οποίο έχει εκφραστεί θετικά ο Τραμπ, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί μία “καλή προεκλογική εκστρατεία.” Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου (Harper Polling) ο Ράιαν προηγούνταν στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην περιφέρειά του, με ποσοστό που προσέγγιζε σχεδόν το 50%.

“Ακατάλληλος” για την προεδρία

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιτέθηκε χθες στον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον “ακατάλληλο” για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε σχετικά με τους λόγους που θα έκαναν έναν Ρεπουμπλικάνο να ψηφίσει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, ώστε αυτός να εξασφαλίσει την πρώτη θητεία του σε δημόσιο αξίωμα. “Αυτό που θα πρέπει ν’ αναρωτηθούν είναι αν θα επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι όσα λέει ο Τραμπ είναι απαράδεκτα. Γιατί εξακολουθείτε να τον υποστηρίζετε;” αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει τις επιφυλάξεις και τ’ αρνητικά σχόλια πολλών Ρεπουμπλικάνων για τον επιθετικό τόνο της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και τις προκλητικές εξαγγελίες του. Μεταξύ αυτών, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και η κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος Μεξικάνων μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος.

Δυσάρεστη εικόνα

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Χάνα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη, είναι ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο που θα υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν δηλώσει ότι δε θα υποστηρίξουν τον Τραμπ. Ο Χάνα που δε θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς συνταξιοδοτείται δήλωσε ότι η επίθεση που έκανε ο Τραμπ στην οικογένεια Χαν. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Τραμπ ως “προβληματικό,” “αμετανόητο” και “εγωιστή.”

Ο Κρις Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και παλαιότερος σύμμαχος του Τραμπ, το όνομα του οποίου είχε συμπεριληφθεί στην λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων του, χαρακτήρισε ως “απαράδεκτη” την επίθεση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου στην οικογένεια Χαν. Από την πλευρά του, ο γιος του Τραμπ, Έρικ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS δήλωσε ότι δόθηκε υπερβολική σημασία στα σχόλια του πατέρα του, για την οικογένεια Χαν.

Προηγείται η Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη ολοκλήρωση των εργασιών των κεντρικών συνεδρίων των δύο κομμάτων. Έτσι, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διευρύνει στις 8 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμά της από τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (Ipsos/Reuters) που δημοσιοποιήθηκε χθες, έναντι διαφοράς 6 μονάδων την Παρασκευή. Ποσοστό 43% των ψηφοφόρων εμφανίζονται να επιλέγουν την Κλίντον, 35% τον Τραμπ, ενώ το 9% τάσσεται υπέρ μιας άλλης επιλογής.

Παράλληλα, η Κλίντον προηγείται ουσιαστικά έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και στην οικονομική ρευστότητα της προεκλογικής της εκστρατείας, έχοντας συγκεντρώσει χρήματα που φτάνουν στα 90 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο, με ποσοστό μεγαλύτερου του 50% των οικονομικών δωρεών, να προέρχεται από νέους δωρητές.

Επίθεση στον Μπάφετ

Από την άλλη μεριά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business ο Τραμπ επιτέθηκε στον επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, για σχόλια που έκανε ο ίδιος ασκώντας κριτική στις επιχειρηματικές ικανότητές του. Ο Μπάφετ σχολίασε αρνητικά την επιλογή του Τραμπ (1995) να εγγράψει τα ξενοδοχεία του και τα καζίνο αναψυχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι από την επιλογή αυτή, οι επιχειρήσεις του Τραμπ έχασαν χρήματα σε βάθος δεκαετίας, ενώ “μια μαϊμού” θα έφερνε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τις επιχειρήσεις του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ που υποστηρίζει ότι οι επιχειρηματικές ικανότητές του, τον καθιστούν κατάλληλο για την εκλογή του στην αμερικανική προεδρία, υπερασπίστηκε των επιλογών του για τη διοίκηση των επιχειρήσεών του, στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ. “Έκανα την καλύτερη επιλογή χρόνου, μετά από επτά χρόνια. Πήρα πολλά χρήματα από το Ατλάντικ Σίτι. Αυτό είναι που κάνω. Είμαι άνθρωπος των επιχειρήσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Απρόβλεπτο πολιτικό προηγούμενο

Οι προσωπικές επιθέσεις, εξελίσσονται πλέον στο κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ διευρύνεται το πολιτικό χάσμα που τον χωρίζει με πολιτικές προσωπικότητες του κόμματος, όπως, ο Πολ Ράιαν και ο Τζον Μακέιν. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, από την άρνησή του να υποστηρίξει τους δύο υποψηφίους στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις περιφέρειες τους. Το πολιτικό σκηνικό έντασης που εδραιώνεται πλέον στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου, διαμορφώνει ένα απρόβλεπτο πολιτικό προηγούμενο για το ενδεχόμενο εκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Υπό το ενδεχόμενο αυτό, η επιθετική συμπεριφορά του θα ενισχυθεί από την αλαζονεία της εξουσίας, διαμορφώνοντας μια εκρηκτική κατάσταση στις σχέσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, οι οποίοι αρνήθηκαν (ήδη) να τον υποστηρίξουν στη διαμάχη του με την οικογένεια Χαν.

Από την άλλη μεριά, η κατάσταση γίνεται περισσότερο πιεστική για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο κι από τη διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις δημοσκοπήσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ν’ αντιμετωπίσει και τα χαμηλά επίπεδα οικονομικής ρευστότητας στην προεκλογική του εκστρατεία, σε σύγκριση με την οικονομική ρευστότητα της προεδρικής υποψηφίας των Δημοκρατικών. Το γεγονός αυτό, καθιστά την επιλογή της τακτικής των προσωπικών επιθέσεων “μονόδρομο” για τον ίδιο και την προεκλογική εκστρατεία του, στο πλαίσιο εξασφάλισης δωρεάν προβολής στα αμερικανική ΜΜΕ. Ωστόσο, τα προβλήματα αρχίζουν όταν εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, η δωρεάν προβολή, μετατρέπεται σε δυσφήμιση, ανοίγοντας νέα κι ανεξέλεγκτα πολιτικά μέτωπα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: