‘Αρον-άρον συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος




Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές των τελευταίων ωρών. Η συνάντηση των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο είναι πολύωρη όμως φαίνεται ότι μπορεί να κλείσει μια συμβιβαστική λύση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Oπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, η κυβέρνηση ελπίζει στην επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας, έως την προσεχή Κυριακή, μετέδωσε στο Mega η συνάδελφος Σοφία Δήμτσα. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “ελπίζουμε να καταλήξουμε μέχρι την Κυριακή σε ένα κείμενο συμφωνίας για να πάμε μετά στη σύνοδο του ΔΝΤ και στο Eurogroup”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλειδώσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στους δύο αυτούς τομείς. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

O Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε μετά τη συνάντηση ότι μέχρι το Σάββατο θα είναι εντατικές οι συνομιλίες και την Κυριακή θα υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας ώστε στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση και για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με παράγοντες από την πλευρά των θεσμών, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης. Σε αυτή θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης , ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος..

Σύμφωνα με τον υπουργό θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και βασικά με τον ESM , διότι πρόκειται για δάνειο του ESM και ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ. Τα κείμενα αυτά θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι ίδια . Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν φέρνει δόση καθώς πρέπει να αποσαφηνισθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και να εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ και την Κομισιόν .

Κατά τη χθεσινή συνάντηση εντοπίστηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται πολιτική συζήτηση.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει σε επόμενο στάδιο έως την δεύτερη αξιολόγηση .

Πάντως, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σε ότι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα καθώς οι Γερμανοί επιμένουν σ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια θεαματική αλλαγή του κλίματος που είχε βαρύνει μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks και τη σύγκρουση με το ΔΝΤ. Ούτε οι δανειστές θέλησαν να «τραβήξουν» το σχοινί, ούτε η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε την πολεμική κατά του Ταμείου με αποτέλεσμα να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές. Ετσι, δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να «πέσουν οι υπογραφές» στη συμφωνία και να αρθεί η αβεβαιότητα που είχε αρχίσει να δυναμώνει.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την Κυριακή με δύο κείμενα εκτίμησε ο Ευ .Τσακαλώτος, ΕΔΩ:
http://mignatiou.com/2016/04/oloklirosi-tis-axiologisis-mechri-tin-kiriaki-me-dio-kimena-ektimise-o-ef-tsakalotos/

Τα νέα σκληρά μέτρα

Οπως είχε γράψει η εφημερίδα Ημερησία, εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων με αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, αγορά ΙΧ αυτοκινήτων, ΕΝΦΙΑ, συνδρομητική τηλεόραση ακόμη και στο internet, αλλά και επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, περιλαμβάνει το τελευταίο «πακέτο» των ελληνικών προτάσεων με τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

Με τις αλλαγές αυτές, καθώς και τις ανατροπές σε ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η Αθήνα στην προσπάθειά της να κλείσει το «λογαριασμό» του δημοσιονομικού κενού έχει ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των φόρων και σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει:

[1] Καύσιμα: Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο. Για το πετρέλαιο κίνησης το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την εξίσωση του ΕΦΚ με το φόρο στη βενζίνη εγκαταλείφθηκε καθώς θα οδηγούσε σε ντόμινο αυξήσεων στην αγορά, ενώ παράλληλα θα «φούντωνε» το λαθρεμπόριο. Το νέο σενάριο προβλέπει αύξηση του φόρου στο ντίζελ, ενώ για τη αμόλυβδη βενζίνη η αύξηση του ΕΦΚ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 10 λεπτά το λίτρο. Επίσης προτείνεται αύξηση του φόρου στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

[2] Επιταγές: Επιβολή ενός τέλους 10 ή 15 λεπτών του ευρώ στις τραπεζικές επιταγές. Το μέτρο αυτό έρχεται μετά την απόρριψη από τους Θεσμούς της ελληνικής πρότασης για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές.

[3] Καπνός – οινοπνευματώδη ποτά: Αύξηση φορολογίας στον καπνό και τα οινοπνευματώδη ποτά.

[4] Αυτοκίνητα: Αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, το οποίο θα υπολογίζεται με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου. Επίσης προτείνεται αύξηση φορολογίας στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

[5] ΟΠΑΠ: Το ειδικό τέλος 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αντικατασταθεί με ισοδύναμα έσοδα που θα προέλθουν από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αλλά και των 24 εταιρειών.

[6] Κινητή τηλεφωνία – συνδρομητική τηλεόραση: Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα αναλάβουν να αποδίδουν επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη. Το ίδιο θα συμβεί και με τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τέλος για τον αριθμό των συνδρομητών τους.

[7] Ακίνητα: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, με στόχο την αύξηση των βεβαιωμένων εσόδων στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των δαπανών φαίνεται να προκρίνεται η «επιβράδυνση» των προσλήψεων, με την κυβέρνηση να προτείνει την διατήρηση του κανόνα «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: