«Προστάτης και εγγυητής των Τουρκοκυπρίων» η Αγκυρα, μας “προσγείωσε” ο Τούρκος ΥΠΕΞ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα της ασφάλειας και το ρόλο των εγγυητριών χωρών στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ανέδειξε κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου.

Ο Σινιρίογλου, υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι από του διορισμού του εντεύθεν, όπως συνηθίζεται και έκανε με την ηγεσία του ψευδοκράτους αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ως διπλωμάτης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ακιντζί. Οι διατυπώσεις του ήταν προσεγμένες για να μην προκαλούν, δεν εγκατέλειψε ωστόσο τη ρητορική που επιστρατεύει η Άγκυρα διαχρονικά στα ζητήματα που συνδέονται με την παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Σινιρίογλου, που πήγε στα κατεχόμενα την Κυριακή και αναχώρησε χθες, κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, επιβεβαίωσε το ρόλο της ‘Άγκυρας ως «προστάτη» των Τ/κ. Είπε πως η ανάγκη του «τ/κ λαού» για ασφάλεια είναι ξεκάθαρη και είναι υπεράνω όλων.

Δεύτερο, ανέφερε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να δίνει τη στήριξή της ώστε να υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Τρίτο, απαντώντας σε ερώτηση, αν οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και μετά από μια πιθανή συμφωνία είπε τα εξής: «Η ανάγκη των Τούρκων της Κύπρου για ασφάλεια είναι σαφής και ότι αυτή η ανάγκη είναι πιο σημαντική από όλα». Περαιτέρω ανέφερε πως «για να είναι διαρκής μια λύση και για να διασφαλιστεί η νέα δομή χρειάζεται η παρέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων και ότι αυτό το ζήτημα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών».

Τέταρτο, είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει στην σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και στην Κύπρο και ότι «θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ιστορικές της υποχρεώσεις έναντι της `ΤΔΒΚ` κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος χειρίστηκε το Κυπριακό για χρόνια από τη θέση του διπλωμάτη αλλά και του μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών, παρέπεμψε στον Ακιντζί όταν ρωτήθηκε τόσο για το θέμα των αποζημιώσεων όσο και για τη συνέχιση ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο διαπραγματευτής είναι ο Ακιντζί και ότι υπάρχει διαβούλευση και συνεργασία με την Άγκυρα. Έσπευσε να αναφέρει πως «τα ζητήματα αυτά πρόσθεσε είναι τα κύρια στις συνομιλίες και η Τουρκία δεν έχει διαφορετική προσέγγιση από τους Τ/κ». Ο Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα των εγγυήσεων είπε πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για `ναι ή όχι` στο θέμα. Είναι, όπως ανέφερε, ακόμη είναι υπό συζήτηση και γίνεται ετοιμασία ακόμη ενός εγγράφου. Είπε ακόμη ότι δεν έχει αμφιβολία ότι ο «λαός» θα αποδεχθεί μια λύση “με την οποία θα διασφαλίζεται το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθερα, με ισότητα και ασφάλεια”. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και έσπευσε να στείλει μήνυμα προς την Αθήνα. Ανέφερε ότι και η Ελλάδα βαδίζει σε εκλογές και ευχήθηκε να υπάρξει σταθερότητα και στις δύο χώρες και «η Ελλάδα να συμβάλει στη διαδικασία, όπως κάνει η Τουρκία».

ΔΕΝ ΚΑΛΟΒΛΕΠΟΥΝ ΒΑΝ ΝΟΥΦΕΛ

ΔΕΝ είναι μέρος των διαπραγματεύσεων ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, δήλωσε ο  εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού. Σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ΤΑΚ, ο Μπουρτζιού ανέφερε πως ο Βαν Νούφελ συμμετέχει μόνο στις συσκέψεις μετά από έκκληση των διαπραγματευτών. Πρόσθεσε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προσκλήθηκε 2 με 3 συσκέψεις μέχρι τώρα για να εκφράσει την τεχνική του άποψη επί μερικών θεμάτων. Δεν  θα υποβάλει προτάσεις, είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Κίπρις, αναφέρθηκε στις συζητήσεις για τη διάνοιξη οδοφράγματος στη Δερύνεια και τις δυσκολίες που υπάρχουν ως αποτέλεσμα των ενστάσεων που εκφράζονται από τον κατοχικό στρατό. Ο Ταλάτ είπε πως η ψευδοκυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες του στρατού. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε πως δεν είναι ενημερωμένος για τις συζητήσεις έσπευσε ωστόσο να αναφέρει πως στη Δερύνεια υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ: Ολοήμερη συνάντηση για το περιουσιακό 

ΟΛΟΗΜΕΡΗ θα είναι η σημερινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, τους οποίους θα πλαισιώνουν οι ομάδες τους. Θα συζητηθεί το περιουσιακό, το οποίο τους απασχόλησε και χθες. Ουσιαστικά κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ερμηνεία ορισμών, που αφορούν το περιουσιακό στη βάση και της κατηγοριοποίησης που έχουν συμφωνήσει πρόσφατα. Σήμερα θα επιχειρήσουν να συζητήσουν τα κριτήρια του περιουσιακού, που θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολα ενόψει και των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων που υπάρχουν στο κεφάλαιο αυτό. Όπως είναι γνωστό οι συζητήσεις «κολλούν» κυρίως στο θέμα των δικαιωμάτων που έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και οι «σημερινοί χρήστες».

Οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντώνται καθημερινά ώστε να προετοιμάσουν υλικό ενόψει και του νέου ραντεβού του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 14 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ  Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα έλθει στο νησί στις 13 Σεπτεμβρίου για να παραστεί στη συνάντηση.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα το πρωί τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων για την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Σε δεύτερη φάση, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τη Βουλή, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: