Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας – Η επιστολή του Αλέξη στη Ζωή και η άρνησή της




Κατατέθηκε στη Βουλή – και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της – το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.

Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το εν λόγω σχέδιο νόμου να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής ο Α. Τσίπρας ζητεί την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για την επικύρωση της Συμφωνίας

Επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έστειλε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Προκειμένου να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, όπως σημειώνει, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι πρόθεσή του είναι να κατατεθεί σήμερα (χθες) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές, στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Βουλής:

«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Με τιμή

Αλέξης Π. Τσίπρας»

ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με το Mega, εμπόδια στον κυβερνητικό σχεδιασμό βάζει για μία ακόμη φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού στην ουσία απορρίπτει το αίτημα του πρωθυπουργού να κινηθούν αμέσως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας, με συνεδρίαση επιτροπών την Τετάρτη και Ολομέλεια την Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχοντας λάβει την επιστολή του πρωθυπουργού, η πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο είπε ότι οι αρμόδιες επιτροπές δεν θα συνεδριάσουν την Τετάρτη και τον ενημέρωσε πως στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων για να αποφασίσει.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνεδριάσεις των Επιτροπών μεταφέρονται πιθανότατα για την Πέμπτη, οπότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στις δύο προηγούμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα οι εργασίες να ολοκληρωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες.

“Η πρόθεσή μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου” ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: