Συμφωνία μέσα στον Μάιο, δημοψήφισμα και αναδιάρθρωση του χρέους είναι τα βασικά ερωτήματα




Με ένα ερωτηματικό στον τίτλο «Αθήνα και πιστωτές βαδίζουν προς μια συμφωνία πριν από το τέλος Μαΐου; », η εφημερίδα «Μοντ» αναφέρεται στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup με άρθρο της ανταποκρίτριάς στις Βρυξέλλες Σεσιλ Ντικουτριέ.

Η συντάκτρια χαρακτηρίζει «πολύ διπλωματικό» το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκτιμά, όμως, ότι το χθεσινό Eurogroup είχε τη χρησιμότητά του, διότι απέδειξε ότι από εδώ και στο εξής μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι δυνατή, πράγμα που δεν ήταν προφανές πριν από τρεις μήνες, κατά την έναρξη των συζητήσεων.

Η Σ. Ντικουτριέ αποδίδει τη θετική αυτή εξέλιξη στην αναδιάρθρωση της ομάδας διαπραγμάτευσης και στην πιο «άμεση συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα».Εκτιμά παράλληλα ότι η ιδέα ενός Grexit έχει αρχίσει να απομακρύνεται.Με δεδομένο δε ότι πριν από τον Ιούλιο δεν μεσολαβούν άλλες σημαντικές ημερομηνίες αποπληρωμών, η Αθήνα και οι πιστωτές έχουν μπροστά τους επτά εβδομάδες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη ρευστότητας είναι σημαντικό πρόβλημα,«ο χρόνος πιέζει και όσο η Αθήνα καθυστερεί, τόσο η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει και καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση»,υπογραμμίζει η συντάκτρια. Έτσι για τους πιο αισιόδοξους, μια συμφωνία μέσα στον Μάϊο «δεν είναι απίθανη», διότι έτσι θα υπάρξει το περιθώριο ενός μήνα για τη διαπραγμάτευση ενός «τρίτου σχέδιου βοήθειας», με μια «ελάφρυνση του χρέους», θέμα που έχει πάψει να είναι «ταμπού», όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στη «Μοντ» ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θυμίζει η Σεσίλ Ντικουτριέ.

Η οικονομική εφημερίδς «Λεζ Εκό» υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα την οφειλή της προς το ΔΝΤ και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Αθήνα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη κερδίζει δρόμο», υπογραμμίζει στον τίτλο της.Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ,θυμίζει ότι το 2011 όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να κάνει δημοψήφισμα, προκάλεσε το θυμό των εταίρων και ιδιαίτερα της Άγκελας Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί και ο ίδιος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί. Αντίθετα, χθες, η ανταποκρίτρια εντυπωσιάσθηκε από την «παραδόξως» χαλαρή, τη «ζεν» συμπεριφορά των υπουργών οικονομικών στην προοπτική μιας νέας ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Επίσης, παρατήρησε την ηρεμία του Β. Σόιμπλε, που «χωρίς να είναι νευριασμένος, δήλωσε:Εάν η Ελλάδα εκτιμά ότι θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Θα μπορούσε να είναι θετικό το να αφήσει στο λαό να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί και τι θέλει να αλλάξει». Κατά την άποψη της Α. Μπόερ, όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν την αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους και το δημοψήφισμα» είναι τα δύο θέματα ουσίας για την Ελλάδα, στα οποία αναφέρεται ο Γκιγιόμ Μοζάν, που είναι ένας από τους αρχισυντάκτες της «Λεζ Εκό». Μετά το χθεσινό Eurogroup, αναρωτιέται «σε τί άραγε χρησιμεύουν οι ατέλειωτες ώρες των διαπραγματεύσεων και αν πάση θυσία θα πρέπει να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «η Ευρώπη μοιάζει να προχωρά (στο θέμα της Ελλάδας) αποφεύγοντας δυο βασικά θέματα:Το πρώτο είναι « η αναδιάρθρωση μια και καλή του βάρους του ελληνικού χρέους, για το οποίο θα χρειασθούν πολλές γενιές να το αποπληρώσουν. Απαιτείται, επομένως, μια αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να γίνει με καινοτόμες ιδέες, όπως ανταλλαγή χρέους με ομόλογα που θα συνδέονται για παράδειγμα με την ανάπτυξη». Το άλλο ουσιώδες ζήτημα, υπογραμμίζει ο Γ. Μοζάν, είναι το να δοθεί ο λόγος στο λαό, θέτοντάς τον απέναντι στις ευθύνες του. Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων, θέλουν την παραμονή στο ευρώ.

«Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε να γίνει ένα δημοψήφισμα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Προκειμένου να προωθηθεί μια καλή συμφωνία, οι Ευρωπαίοι εταίροι καλά θα κάνουν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα», καταλήγει ο αρχισυντάκτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: