Τιμήθηκαν από την ΕΟΚ οι Έλληνες του ΝΒΑ και ο ομογενής Γιάννης Κωστάλας




Τους τέσσερις Έλληνες διεθνείς μπασκετμπολίστες που αγωνίζονται στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ (NBA), καθώς και άτομα που στηρίζουν για χρόνια το ελληνικό μπάσκετ, όπως ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γιάννης Κωστάλας, τίμησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη το βράδυ.

Εκτός από τον Κώστα Παπανικολάου, οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ο Κώστας Παπανικολάου (των Χιούστον Ρόκετς) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για μένα ήταν μια ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους Έλληνες, εδώ στη Νέα Υόρκη και να προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους γιατί θεωρούν ότι τους κάνεις περήφανους μέσα από το μπάσκετ. Είναι ένα πάρα πολύ όμορφο συναίσθημα και τέτοιες στιγμές νιώθουμε πως η χώρα μας στηρίζεται πάντα από τους δικούς της ανθρώπους».

Ο Παναγιώτης Φασούλας, υπεύθυνος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της ΕΟΚ, ο οποίος είναι μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΟΚ στο φετινό All Star Games του ΝΒΑ της Νέας Υόρκης (13-15 Φεβρουαρίου 2015), ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σ’ αυτή την εκδήλωση τιμάμε τους δυο παίχτες που παίζουν στο All Star Game, τον Γιάννη Παπανικολάου και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, καθώς επίσης τον Κώστα Κουφό και τον Νικ Καλάθη, που αγωνίζονται επίσης σε ομάδες του NBA».

Ο κ. Φασούλας τόνισε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε μέσα απ’ αυτή την εκδήλωση είναι ότι η Ελλάδα έχει πράγματα για να περηφανεύεται και ένα απ’ αυτά είναι το ελληνικό μπάσκετ, που για τριάντα χρόνια κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Έχουμε τέσσερα παιδιά που είναι στο NBA αυτή την στιγμή και πιστεύω ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Έχουμε περίπου σαράντα με πενήντα παιδιά που έχουν αθλητικές υποτροφίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια».

Στη συνέχεια, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής επεσήμανε ότι «αυτές τις μέρες, γίνεται η γιορτή του παγκόσμιου μπάσκετ ουσιαστικά, του All Star Game, και φέτος είναι στη Νέα Υόρκη. Σ’ αυτή τη γιορτή λοιπόν δεν μπορούσε να λείπει το ελληνικό μπάσκετ. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνονται μια σειρά από εκδηλώσεις και θεωρούμε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει προσφέρει τα μέγιστα που μπορεί να προσφέρει μια χώρα στο μέγεθος και τις υποδομές της Ελλάδας. Μέσα σ’ αυτά πλαίσια διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους αθλητές μας, καθώς και ανθρώπους που έχουν βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ».

Επίσης, σημείωσε ότι «έχουμε ξεκινήσει και συζητάμε τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, το οποίο έχει σκοπό να συμβουλεύει, να βοηθάει και να ψάχνει να βρει λύσεις για τα παιδιά που έρχονται με υποτροφίες στην Αμερική».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στη φετινή χρονιά, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις για τις εθνικές μας ομάδες ώστε να μπορέσει το ελληνικό μπάσκετ να ξανακάνει μια διεθνή επιτυχία».

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης, γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, δήλωσε ότι «θεωρούμε πως η Ελληνική Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα οπουδήποτε υπάρχει Ελληνισμός και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Θέλουμε να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους μας στο εξωτερικό, που πάντα είναι δίπλα μας σε όλες μας τις εκδηλώσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Κώστας Παπανικολάου, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα από την Ελληνοαμερικανίδα πρόεδρο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ομάδας των Σακραμέντο Κινγκς, Ματίνα Κολοκοτρώνη, είπε ότι «μόνο χαρά και συγκίνηση μπορώ να νοιώσω για όλη αυτήν την υποδοχή που μου επιφυλάχθηκε».

Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, Φώτης Κατσικάρης, καθώς και οι διεθνείς μπασκετμπολίστες, Νίκος Φιλίππου και Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Εκτός από τους τέσσερις Έλληνες που παίζουν σε ομάδες του NBA και τους άλλους διεθνείς αθλητές που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, η ΕΟΚ τίμησε ένα Έλληνα της Διασποράς που για δεκαετίες στηρίζει, οικονομικά και ηθικά, πρωτοβουλίες και προσπάθειες που προβάλλουν και αναδεικνύουν την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της. Πρόκειται για τον ομογενή επιχειρηματία, Γιάννη Κωστάλα, που, «αποτελεί σύμβολο» του ελληνικού μπάσκετ στην Αμερική, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Φασούλας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ο Έλληνας που βρισκόταν πάντα στο πλευρό μας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αγκαλιάζει κάθε προσπάθειά μας».

Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο κ. Κωστάλας ανέφερε ότι «πάνω απ’ όλα είναι η Ελλάδα και ο Αθλητισμός», ενώ δεν παρέλειψε να ξεδιπλώσει σωρεία αναμνήσεων από «μεγάλες στιγμές» του ελληνικού μπάσκετ.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργο Ηλιόπουλο, ο οποίος με θερμά λόγια καλωσόρισε «όλους αυτούς που τιμούν, προβάλλουν και υποστηρίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα την καλαθοσφαίριση».

Επίσης, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής (για τα πρωταθλήματα μπάσκετ που διοργανώνει με τη συμμετοχή των ελληνικών κοινοτήτων), εκ μέρους της οποίας την παρέλαβε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Σταύρος Παπαγερμανός και στην πρόεδρο του New Greek TV, Γιάννα Νταρίλη, η οποία παρουσίασε τους τιμώμενους και τους ομιλητές. Ο ομογενειακός τηλεοπτικός σταθμός που εκπροσωπεί συνέβαλε στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Για τις αξίες, τις ομορφιές και τις «σπουδαίες στιγμές» της πορείας του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και για τη γενικότερη συμβολή του στον ελληνικό αθλητισμό, μίλησε ο πρόξενος της Ελλάδας, Μάνος Κουμπαράκης.

Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν το στέλεχος της ομάδας των Μπρούκλιν Νετς, Άμπνερ Νιούφελντ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου, η διευθύντρια του ΕΟΤ στις ΗΠΑ, Γρηγορία Καματερού, ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αμερικανικά ΜΜΕ και αρκετά μέλη αθλητικών σωματείων και εκπροσώπων ομάδων από την Ελλάδα.

Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: