Στη “γωνία” ο Ολάντ για την πώληση των Μιστράλ στη Ρωσία – Πιέσεις από τον Ομπάμα




Η Γαλλία δεν πρέπει να παραδώσει στη Ρωσία τα δύο ελικοπτεροφόρα πλοία τύπου Mistral και πρέπει να ακυρώσει το συμβόλαιο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πώλησή τους λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Οι Ρώσοι στρατηγοί έχουν ήδη δηλώσει για ποιο σκοπό σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλοία: για να απειλήσουν τις χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα», υποστήριξε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για χώρες-εταίρους της Ευρώπης».

«Έχουμε θεωρήσει τη Ρωσία τον δράστη της επίθεσης στην Κριμαία και δεν πιστεύω ότι η Γαλλία θα ήθελε να βρεθεί στην θέση να χορηγήσει αποτελεσματικά όπλα σε έναν επιτιθέμενο» προσέθεσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το κόστος των νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ο Πολωνός υπουργός διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ανάγκη τη διπλωματία για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις».

«Όμως όταν μια χώρα καταλαμβάνει διά της βίας ένα τμήμα του εδάφους ενός γείτονά της, δεν είναι κι η καλύτερη στιγμή να της δώσεις ένα εξελιγμένο εξοπλιστικό σύστημα», σημείωσε ο Σικόρσκι.

«Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί ότι έχει χάσει την αυτοκρατορία της, όπως ακριβώς έγινε και με τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί ότι η Ουκρανία επέλεξε ένα δρόμο προς την Ευρώπη και δεν έχει το δικαίωμα να την εμποδίσει με τη βία» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Σικόρσκι προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Πολωνία αύριο.

Στο Παρίσι πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ απάντησε στις δηλώσεις του Σικόρσκι υπογραμμίζοντας ότι «έχει υπογραφεί μια σύμβαση. Πρέπει να την τηρήσουμε».

«Η σύμβαση αυτή αυτό υπεγράφη το 2011, την υλοποιούμε και θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο του 2014. Μέχρι στιγμής δεν αμφισβητείται» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Στράλσουντ της Γερμανίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος (οι Ρώσοι) να ανησυχούν» προς το παρόν, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα πιέζει το Παρίσι για τα Mistral, καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι για διμερείς συνομιλίες με τον Ολάντ μεθαύριο και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα εγείρει το θέμα της πώλησης των Μιστράλ, εντείνοντας την πίεση στο Παρίσι.

Ο Ναντάλ επανέλαβε την θέση της Γαλλίας ότι δεν υπάρχει ανάγκη το Παρίσι να επανεξετάσει τους όρους του συμβολαίου μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέξει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τόνισε ότι και άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, θα πρέπει επίσης να σκεφθούν μέτρα στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.

«Είχαμε αναφέρει εκ των προτέρων ότι εάν οι Ρώσοι εμπόδιζαν τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, εμείς (η ΕΕ) θα προχωρούσαμε στην επιβολή μιας τρίτης ομάδας κυρώσεων».

«Σε εκείνο το σημείο το πρόβλημα θα εγείρετο για όλες τις χώρες όπως για τις ρωσικές επενδύσεις στη Βρετανία ή για τις χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτό δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη προς το παρόν».

Εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε νωρίτερα σήμερα από τη Βαρσοβία τους συμμάχους της χώρας του στην ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, μετά τη συνάντηση του με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

«Παρατηρούμε μια συνεχή πτώση (των στρατιωτικών δαπανών), αυτό πρέπει να αλλάξει» σημείωσε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα οι ευρωπαϊκές χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, δεν έχουν προσφέρει το μερίδιο που τους αναλογεί στους κόλπους του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, όπως έχει δείξει η κρίση στην Ουκρανία.

«Θέλουν να είναι πλήρη μέλη όταν πρόκειται για την άμυνά τους, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι επίσης όταν καλούνται να συνεισφέρουν, αυτό είναι αδιαχώριστο», επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ συνιστά «τον ακρογωνιαίο λίθο» της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο Κομορόφσκι,, ο οποίος ανακοίνωσε ότι, δεδομένης της νέας κατάστασης στο θέμα της ασφάλειας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,0% του ΑΕΠ από 1,95% σήμερα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA

mistral-GALLIA-ROSIA01-04JUNE2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: