Οι σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ και η μείωση του ευρωπαϊκού σεβασμού προς τον Ομπάμα




Οι μεταστροφές του Προέδρου Barack Obama στο θέμα της Συρίας και του Ιράν, όπως επίσης οι αδέξιοι χειρισμοί του σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, έχουν μειώσει αισθητά τον παραδοσιακό σεβασμό των Ευρωπαίων συμμάχων προς το Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ο John Vinocur, πρώην αρχισυντάκτης της International Herald Tribune, σε άρθρο γνώμης στην  ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JΟURNAL, με τίτλο «Europe Loses Trust in Obama».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δυόμιση χρόνια μετά την εκτέλεση του Osama bin Laden στο Πακιστάν, η κυβέρνηση Obama δεν ασχολείται παρά μόνο με την προώθηση των εσωτερικών πολιτικών της συμφερόντων – με εξαίρεση τις επιχειρήσεις κατασκοπείας σε φιλικά προσκείμενες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο Vinocur, αυτές τις ημέρες και σε διαφορετικό βαθμό, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας αντιμετωπίζουν τον Αμερικανό Πρόεδρο ως ‘πρόβλημα’, άποψη που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους. Ειδικότερα, όσον αφορά τους χειρισμούς του Obama στο θέμα του Ιράν, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ένα από τα προβλήματα των Ευρωπαίων συμμάχων στις συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι ότι «ο κ. Obama δεν συμβουλεύεται και δεν συζητά με τους συμμάχους. Απλώς, εκθέτει και περιγράφει την αναλυτική διαδικασία που ο ίδιος εφαρμόζει».

Και αυτό, τονίζει ο Vinocur, συνιστά μια αξιοσημείωτη αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις στη Γενεύη περί απόλυτης ομοθυμίας μεταξύ των δυτικών κρατών – Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ – που έχουν ως στόχο την άσκηση πιέσεων για τον τερματισμό της πυρηνικής επέκτασης του Ιράν.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304644104579191371188576010#printMode

Φωτογραφία ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: