Η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία της Ελευθερίας του Τύπου




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ – VOA

Έκκληση για περισσότερες προσπάθειες που θα συμβάλλουν στην προστασία των δημοσιογράφων ανά τον κόσμο, έκαναν η UNESCO καθώς και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί για την προστασία της ελευθεροτυπίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου.

Ντελφίν Χόλγκαντ, διευθύντρια του παραρτήματος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Ουάσιγκτον, σε δηλώσεις της προς την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ τόνισε ότι την ημέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε «τους δημοσιογράφους που μάχονται καθημερινά να μεταδώσουν τα γεγονότα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τους 88 συναδέλφους μας που έχασαν την ζωή τους το 2012 εν ώρα εργασίας, καθώς επίσης και όλους αυτούς που βρίσκονται φυλακισμένοι γιατί έκαναν την δουλειά τους, και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε για την απελευθέρωση τους».
 
Η κ. Χόλγκαντ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η Ελευθερία του Τύπου είναι βασική προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των υπολοίπων ελευθεριών. Χωρίς ελευθερία στην ενημέρωση δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια περιοχή, δεν μπορείς να θέσεις υπόλογες κυβερνήσεις και να κάνεις την δικαιοσύνη πραγματικότητα» τόνισε η Ντελφίν Χόλγκαντ.    
 
Εκδηλώσεις με αφορμή την σημερινή ημέρα πραγματοποίησε και η Εθνική Λέσχη Τύπου των ΗΠΑ που εδρεύει στην πόλη της Ουάσιγκτον. Η Άντζελα Γκρέιλινγκ – Κέην, διευθύντρια του οργανισμού, τόνισε στη ΦτΑ ότι μεταξύ των εκδηλώσεων αυτών θα είναι και η ανάλυση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Freedom House για την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Όπως η ίδια τόνισε «η έκθεση του Freedom House αποτελεί “Σημείο αναφοράς” για την Ελευθερία του Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το βαρόμετρο που χρησιμοποιούμε και εμείς εδώ στην Εθνική Λέσχη Τύπου, αλλά και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και όχι μόνο, για το καθεστώς που επικρατεί σε θέματα Ελευθερίας του Τύπου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

H διευθύντρια της Λέσχης Τύπου των ΗΠΑ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα και στην υποβάθμιση της στη συγκεκριμένη έκθεση ως χώρα με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου». Όπως είπε «η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στους δημοσιογράφους στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως γιατί οι λόγοι αυτής της υποβάθμισης έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους, είτε αυτό είναι άμεσες επιθέσεις εναντίον της σωματικής τους ακεραιότητας, είτε είναι εκφοβισμοί», προσθέτοντας ότι, «είναι λυπηρό να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα σε μια δημοκρατική χώρα, είναι λυπηρό να υποβιβάζεται μια χώρα σε αυτή την κατηγορία και είναι ακόμα πιο λυπηρό αυτά να συμβαίνουν σε μια χώρα που μέχρι τώρα δεν είχε τέτοια προβλήματα».
 
Εκτός από την έκθεση του Freedom House η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είχε δεχθεί αντίστοιχη αξιολόγηση και στην ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες. Στην έκθεση αυτή η Ελλάδα είχε υποχωρήσει κατά 14 θέσεις, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και κατατάσσονταν στην 84η θέση, μεταξύ των 179 χωρών που είχαν αξιολογηθεί.
 
Η Ντελφίν Χόλγκαντ, ανέφερε ότι η υποβάθμιση αυτή της Ελλάδας αντανακλά την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Χόλγκαντ «Το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον για τους έλληνες δημοσιογράφους έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς αποτελούν στόχο όχι μόνο των εξτρεμιστικών ομάδων αλλά και της αστυνομίας», ενώ όπως η ίδια τόνισε σημαντικές είναι και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, που και αυτό αποτελεί παράγοντα περιορισμού της ελευθεροτυπίας.
 
Στην έκθεση του Freedom House η Ελλάδα συγκέντρωσε την ίδια βαθμολογία με την Μποτσουάνα και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ μαζί με την Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στην κατηγορία της «Εν μέρει Ελευθερίας του Τύπου».

http://gr.voanews.com/content/world-press-freedom-day/1654241.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: