Ποινική δίωξη κατά του Πέτρου Φιλιππίδη: Για έναν βιασμό και δυο απόπειρες βιασμού

FILE PHOTO: O προφυλακισμένος ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Βαριά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δύο απόπειρες βιασμού και ένα βιασμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας σε βάρος του δημοφιλούς ηθοποιού και σκηνοθέτη Πέτρου Φιλιππίδη, μετά από καταγγελίες σε βάρος του που ελέγχθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές.

Οι κατηγορίες σε βάρος του στηρίχθηκαν σε καταγγελίες γυναικών συναδέλφων του που υποστήριξαν ότι δέχθηκαν σεξουαλικές κακοποιήσεις από τον δημοφιλή ηθοποιό σε χρόνους που τα αδικήματα που του καταλογίζονται δεν έχουν παραγραφεί.

Οι καταγγελίες ελέγχθηκαν από την Εισαγγελία, την έρευνα διενήργησε ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος που έχει αναλάβει το πακέτο των καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις, εξέτασε τη βασιμότητα των καταγγελομένων, πήρε καταθέσεις από τα θύματα και εξηγήσεις από τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος γραπτώς και μέσω του συνηγόρου του αρνήθηκε τα καταγγελόμενα.

  • Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη θα ακολουθήσει στάδιο ανάκρισης, όπου ο πασίγνωστος ηθοποιός θα κληθεί σε απολογία  και μετά το πέρας της θα κριθεί αν θα μείνει εκτός η αν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

«Αποκυήματα φαντασίας»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος κλήθηκε, πριν το Πάσχα, να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα στο υπόμνημα του φέρεται να αρνήθηκε όσα του αποδίδονται από τις τρεις συναδέλφους του.

Στις έγγραφες εξηγήσεις που κατέθεσε ο γνωστός πρωταγωνιστής, μέσω του συνηγόρου του καθώς επέλεξε, όπως είχε δικαίωμα, να μην εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα, φέρεται να χαρακτήρισε «αποκυήματα φαντασίας» τις περιγραφόμενες πράξεις, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε παρενόχλησε τις συναδέλφους του, αλλά για λόγους εκδίκησης εκείνες στρέφονται εναντίον του, καθώς δεν συνεργάστηκε μαζί τους επαγγελματικά.

  • Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάστηκαν οι τρεις καταγγέλλουσες, αλλά και μάρτυρες που υπέδειξαν οι ίδιες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν όσα υποστηρίζουν.

Η γυναίκα που καταγγέλλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό φέρεται να κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο θέατρο «Ήβη», το 2008, για μία επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο, όπως ανέφερε, εκείνος της επιτέθηκε.

Αρχικά, η ηθοποιός κατέθεσε ότι πρόκειται για μία υπόθεση απόπειρας βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.

Οι καταγγελίες

Όσο για τις δύο απόπειρες βιασμού, η πρώτη καταγγέλλουσα  υποστήριξε ότι έγινε το 2010 όταν πήγε στο καμαρίνι του ηθοποιού προκειμένου να συζητήσουν για ένα ρόλο.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα το 2014 με την καταγγέλλουσα να καταθέτει ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό σε μία καφετέρια προκειμένου να συζητήσουν για επαγγελματικό ζήτημα και στη συνέχεια, εκείνος προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της. Η καταγγέλλουσα δέχθηκε, αλλά όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο του, εκείνος -σύμφωνα με την κατάθεση της- δεν την μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά χωρίς να τα καταφέρει.

Τέλος, ο εισαγγελέας φέρεται να εξέτασε και μια μάρτυρα η οποία προτάθηκε από τον Πέτρο Φιλιππίδη καθώς θεωρεί κομβικής σημασίας την μαρτυρία της. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για γυναίκα στενή συνεργάτιδα του ηθοποιού η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση της περιέγραψε τη σχέση της με τον κωμικό ηθοποιό, τον χαρακτήρα του και τις επαγγελματικές του σχέσεις.

  • Ο ηθοποιός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όταν παρά τη βία που ασκούσε δεν επιτύγχανε τον στόχο του φαίνεται να εξαπέλυε απειλές στις συναδέλφους του για επαγγελματικό αποκλεισμό τους.

Η περίπτωση του Πέτρου Φιλιππίδη είναι η δεύτερη σοβαρότερη μετά από εκείνη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για βιασμούς νεαρών και κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης.

Έρευνα και για άλλον ηθοποιό

Παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση και άλλων καταγγελιών, που έχουν φθάσει στην Εισαγγελία για σεξουαλικές κακοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό καλούν σε εξηγήσεις ως ύποπτο για βιασμό ακόμα έναν ηθοποιό που έχει σχετική καταγγελία.

Αν από τις εξηγήσεις που θα δώσει δεν πείσει, σε βάρος του θα ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα μία ακόμα καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, και αυτή για βιασμό που καταγγέλθηκε από νεαρό άνδρα και ελέγχεται. Για τη νέα καταγγελία ο Δημήτρης Λιγνάδης θα δώσει εξηγήσεις στην Τρίπολη όπου και κρατείται για να ελεγχθεί η βασιμότητα των καταγγελομένων.

Σε ό,τι αφορά σεναριογράφο που είχε καταγγελθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψε τίποτα και οι καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος του δεν αποδείχθηκαν.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr-Ιωάννα Μάνδρου/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Journal 

Δεκαπενθήμερη προθεσμία ζήτησε ο Πέτρος Φιλιππίδης – Εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: