Τα κρίσιμα κατ’ ιδίαν ραντεβού της Γενεύης βαρόμετρο για την τύχη της Πενταμερούς

Aποψη των κτιρίων του ΟΗΕ στη Γενεύη. EPA/MARTIAL TREZZINI




Βαρόμετρο για την τύχη της πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη αποτελούν οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τις πέντε αντιπροσωπείες χωριστά.

Όπως και οι συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Τατάρ, αλλά και τους υπουργούς των εγγυητριών δυνάμεων.

Το τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Τατάρ προγραμματίζεται για τις 28 Απριλίου, τη δεύτερη ημέρα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης. Αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο «Φιλελεύθερος», κατά την πρώτη ημέρα, 27 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματίσει χωριστές συναντήσεις με κάθε ένα από τα πέντε μέρη που θα βρεθούν στη Γενεύη. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι τα μέρη να αναπτύξουν στον Γενικό Γραμματέα τις θέσεις τους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Αντόνιο Γκουτέρες προγραμματίζει να διοργανώσει δείπνο-κοκτέιλ για τις αντιπροσωπείες, στη διάρκεια του οποίου θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να μιλήσουν με όλους. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει προ του δείπνου κάποια κοινή συνάντηση των πέντε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα.

Θα ακολουθήσει την επομένη νέος γύρος συναντήσεων, οι οποίες θα είναι σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Δηλαδή, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει μια συνάντηση με τους δύο ηγέτες, μια δεύτερη συνάντηση με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ενδεχομένως να οργανωθούν και άλλες συναντήσεις στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας.

Το αποτέλεσμα αυτών των χωριστών συναντήσεων θα γνωστοποιηθεί την τρίτη και τελευταία ημέρα, στις 29 Απριλίου.

Ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών. Σκοπός της συνάντησης είναι να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσουν η κυπριακή και η ελλαδική πλευρά κατά τις συνομιλίες της Γενεύης την ερχόμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο για μια τελευταία ανταλλαγή απόψεων πριν το ταξίδι στη Γενεύη.

Mε πληροφορίες από Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε τη ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Χριστοδουλίδης: «Δεν τίθεται θέμα συζήτησης αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: