“Tο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να το τελειώσει” η Τουρκία, λέει τώρα ο άβουλος Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. EPA, JOHN THYS / POOL μέσω ΚΥΠΕ




Η Τουρκία δεν έχει αποκλιμακώσει το αδιέξοδο με την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή (4 Δεκεμβρίου) ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, γράφει στην ιστοσελίδα Euractiv ο Georgi Gotev.

Και προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν τώρα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, το οποίο πιθανότατα σημαίνει κυρώσεις, σύμφωνα με τον συντάκτη.

«Νομίζω ότι το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να τελειώσει», δήλωσε ο Michel απαντώντας σε ερώτηση του Euractiv.

Ερωτηθεί από το Euractiv τί θα συμβεί εάν η Τουρκία καταφέρει να αποφύγει και πάλι κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής και την επόμενη μέρα στείλει το Oruç Reis στην ελληνική ΑΟΖ, ο Michel απάντησε: Θα έχουμε μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς όμως να αναφέρει τη λέξη “κυρώσεις”. Ο Michel δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν επέλεξε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θετική ατζέντα που αποφασίστηκε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, και αντ ‘ αυτού είχε εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική.

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν να αναβληθούν και πάλι οι κυρώσεις, αλλά να διευκρινιστεί στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων. Αυτές θα μπορούσαν να είναι τομεακές κυρώσεις που στοχεύουν στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, δηλαδή εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση στην αν. Μεσόγειο στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρόμοιες κυρώσεις έχουν λειτουργήσει καλά στην περίπτωση του αγωγού Nord Stream 2.

Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα επέτρεπε στην Αθήνα ή το Παρίσι να πει στο εγχώριο ακροατήριό τους ότι πήραν μια πιο σκληρή θέση της ΕΕ, ενώ ο Erdogan θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ήταν σε θέση να διαιρέσει την Ευρώπη και να αποφύγει τις κυρώσεις για άλλη μια φορά.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Georgi Gotev, Michel says Turkey should stop playing ‘cat and mouse’ with EU

Τα σχέδια της Αθήνας και της Λευκωσίας για τις κυρώσεις: Το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» Ε.Ε.-Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: