Έθρεψαν το τέρας του διχασμού στις ΗΠΑ και τώρα εμφανίζονται μετανοημένοι μπροστά στον κίνδυνο εμφύλιας σύρραξης

Υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διαδήλωση έξω από το Κογκρέσο. Η προσέλευση ήταν πενιχρή… EPA, CARLOS VILAS




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σημερινό σκηνικό εν μέσω της πανδημίας ανατρέπει αυτή τη διαχρονική συνήθεια, η οποία είναι σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η ιστορία εθνών και κρατών, αλλά και της ανθρωπότητας ολάκερης, έχει αμαυρωθεί πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων επειδή χιλιάδες ή εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν έρμαια ή εγκλωβίστηκαν σε λαϊκίστικες ή πολεμοκάπηλες κραυγές, αναζητώντας ελπίδες για τη ζωή και την ασφάλειά τους μέσα από ψεύτικες και παραπλανητικές εικόνες.

Κι όταν λαοί και κοινωνίες δεν αντέδρασαν έγκαιρα και δεν λειτούργησαν με γρήγορα αντανακλαστικά για να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα, ακολούθησαν σκληρές δοκιμασίες και θλιβερά γεγονότα.

Η αμερικανική δημοκρατία κρέμεται σήμερα από μία κλωστή. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη. Η άρνηση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ήταν αναμενόμενη, με βάση τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του, αλλά κρίνεται ως μια πολύ άσχημη εξέλιξη για τη λειτουργικότητα του κράτους επειδή βρίσκει στήριξη από στελέχη του κόμματός του.

  • Όπως εκτιμούν βετεράνοι πολιτικοί, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, ο Πρόεδρος Τραμπ ίσως να επιδιώκει να εγκαθιδρύσει (μετά τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου) «ένα άλλο κέντρο εξουσίας» με βασική επιδίωξη τη συνεχή αμφισβήτηση της νομιμότητας της κυβέρνησης.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα οδηγήσει στην άσκηση σκληρής αντιπολιτευτικής πολιτικής, η οποία είναι πάντα αναγκαία για τον έλεγχο της οποιασδήποτε εξουσίας, αλλά θα διαμορφώσει συνθήκες που θα συμβάλλουν σε τάσεις και ενέργειες απόρριψης του νόμιμου έργου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στο σύνολό τους οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ που είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εκλογών (Election Infrastructure Government Coordinating Council (GCC) Executive Committee – Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) και αρκετές άλλες) με κοινή ανακοίνωσή τους την Πέμπτη τονίζουν ότι «οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν οι πιο ασφαλείς στην αμερικανική ιστορία. Αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρη τη χώρα, οι εκλογικοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν και ελέγχουν ξανά ολόκληρη την εκλογική διαδικασία πριν από την ολοκλήρωση του αποτελέσματος».

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «αυτή η διαδικασία επιτρέπει τον εντοπισμό και τη διόρθωση τυχόν λαθών ή σφαλμάτων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοδήποτε σύστημα ψηφοφορίας διέγραψε ή έχασε τις ψήφους, άλλαξε ψήφους ή με οποιονδήποτε τρόπο παραβιάστηκε».

Η επιμονή από τον Πρόεδρο Τραμπ και μερίδας Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών ότι υπήρξε νοθεία και κλοπή των εκλογών φαίνεται ότι έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα μεγάλο «σύννεφο αμφισβήτησης» της προεδρίας Μπάιντεν ώστε οι ψηφοφόροι του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου, περισσότερα από 73 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, να πιστεύουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ότι ο Μπάιντεν δεν εκλέχθηκε με νόμιμο τρόπο και ότι έκλεψε τις εκλογές.

Εάν διαμορφωθεί ένα τέτοιο σκηνικό, το βαρύ κόστος δεν θα το πληρώσει ο Μπάιντεν και το κόμμα του, αλλά η χώρα. Tο επικίνδυνο μείγμα ανυπακοής στη νομιμότητα θα υποδαυλίσει ακόμη περισσότερο τις ρατσιστικές και οικονομικές ανισότητες, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτών από διαφορετικούς ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την ειρηνική συνύπαρξη, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ.

  • Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό το ορατό ενδεχόμενο και επειδή η Ιστορία διδάσκει και εμπνέει, ας ελπίσουμε ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους ανθρώπους και τους νόμους που αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση του Αμερικανικού Συντάγματος.

Ένα από τα πλουσιότερα άτομα του πλανήτη, ο Αμερικανός μεγιστάνας Τσαρλς Κοχ, από τους φανατικότερους υποστηρικτές και χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πριν λίγες μέρες έφτασε στο σημείο να μην κρύψει την ανησυχία του για την πιθανότητα εμφύλιας σύρραξης και ανέφερε ότι πλέον θέλει να επικεντρωθεί στη γεφύρωση του πολιτικού χάσματος και να βοηθήσει στην εξάλειψη της φτώχειας.

Αφού αρκετοί έθρεψαν το τέρας του διχασμού και της ψευτιάς, τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, εμφανίζονται μετανοημένοι και έτοιμοι να το εξοντώσουν. Είναι μια χαραμάδα ελπίδας στο σκοτεινό μονοπάτι που οδηγείται η χώρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η τεράστια ευθύνη του Μπάιντεν: Μακάρι να μην χρειαστεί να δούμε τον στρατό να οδηγεί τον πρόεδρο Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: