Οι Τούρκοι …κλαψουρίζουν επειδή ο Πομπέο θα συναντήσει τον Βαρθολομαίο και όχι τον Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην αίθουσα ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




Με τίτλο «Σύμφωνα με ειδικούς η μη πραγματοποίηση επίσημων επαφών του Μάικ Πομπέο στην Τουρκία αντίκειται στη διπλωματική πρακτική» το Πρακτορείο Anadolu (Şerife Çetin), ομιλεί για “επίσκεψη-γρίφος”.

Σημειώνει πως σύμφωνα με όσα λένε ειδικοί, η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, να μην πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και να συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη μόνον τον “Ρωμιό Ορθόδοξο Πατριάρχη Φαναρίου”, όπως χαρακτηρίζει τον κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παραβιάζει την διπλωματική πρακτική.

Αφού γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Pompeo στις χώρες της περιοχής, αλλά και στη δήλωση-αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργού Εξωτερικών, Hami Aksoy στην ανακοίνωση του State Department, επισημαίνεται πως μιλώντας στον ανταποκριτή του Πρακτορείου ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αττάλειας, Tarık Oğuzlu, σημειώνει πως η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Tarık Oğuzlu «αν υποθέσουμε πως ο Pompeo είναι από αυτούς που εφαρμόζουν πιστά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τότε μπορούμε να πούμε πως η στάση που πηγάζει από την επίσκεψη αυτή στην Τουρκία δεν αποτελεί ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη».

Ο Oğuzlu δηλώνει πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί συμμαχικές χώρες και στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί και στην Τουρκία «αντί να συναντηθεί με ιθύνοντες, θεωρεί επαρκές το να έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη. Αυτό κατά βάση μπορεί να είναι και σημάδι δυσαρέσκειας προς την Τουρκία. Μπορεί επίσης να εκφράζει τη δήθεν δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κομψή και ευγενική, βρίσκεται εκτός του πλαισίου της ευγένειας και είναι αντίθετη με τη διπλωματική πρακτική».

Επισημαίνει πως η Τουρκία είναι ενοχλημένη από τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρει πως «και οι δικοί μας ιθύνοντες δεν νομίζω πως περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες την επίσκεψη Pompeo».

Από την πλευρά του ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Yeditepe, Hakkı Caşın, υποστηρίζει πως Τουρκία και ΗΠΑ είναι συμμαχικές χώρες, ενώ υπάρχει και η δοκιμασία λόγω της πανδημίας και πως οι δύο χώρες στο πλαίσιο της νατοϊκής συνεργασίας και σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων, πρέπει να έχουν πιο στενούς δεσμούς.

Για τον Hakkı Caşın, με δεδομένη τη συνεργασία και χημεία σε επίπεδο ηγεσίας, των Trump και Erdoğan, η συμπεριφορά Pompeo βλάπτει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

«Θεωρώ πως η συμπεριφορά Pompeo είναι προσωπική. Δεν νομίζω πως το αμερικανικό κράτος θα ελάμβανε μια τέτοια απόφαση», τονίζει και υπενθυμίζει πως ο Pompeo και προτού αναλάβει καθήκοντα, είχε προβεί σε υβριστικές δηλώσεις έναντι του Προέδρου Erdoğan.

«Ο Pompeo μπορεί να έκανε ένα τέτοιο βήμα, επειδή λήγουν τα καθήκοντα του και μειώνονται οι ευθύνες του. Θεωρώ πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ –η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο- απέτυχε να εκπληρώσει με τον κατάλληλο τρόπο το καθήκον του και έβλαψε τα αμερικανικά συμφέροντα», λέει ο Caşın.

Υπογραμμίζοντας πως το γεγονός δεν συμβαδίζει με τους διπλωματικούς κανόνες ευγένειας, υπενθυμίζει πως «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι θρησκευτικό ίδρυμα που υπάγεται στην τουρκική Δημοκρατία και δεν έχει καμιά δυνατότητα εκπροσώπησης».

«Από την άποψη αυτή –δηλώνει- και ενώ ο κόσμος οδεύει προς την φιλία και την αδελφότητα, το να προβαίνει ο ΥΠΕΞ Pompeo, βάσει των προσωπικών του απόψεων, σε θρησκευτικές και δογματικές διακρίσεις, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια έναντι της Τουρκίας που είναι κοσμική και δημοκρατική».

Σύμφωνα με τον Caşın, η Τουρκία θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης τον Pompeo με τον ανάλογο σεβασμό στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και προσθέτει ότι: «Όταν κοιτάμε τους τελευταίους 4-6 μήνες, παρατηρούμε πως πήγε δύο φορές στην Ελλάδα και ενώ στο Αιγαίο υπάρχει η τεράστια Τουρκία, μετέβη στην Κρήτη προκειμένου να προσπαθήσει να επεκτείνει την ναυτική βάση. Παράλληλα εξοπλίζει την κυβέρνηση της “Νότιας Κύπρου”, όπωε χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Pompeo και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήλπιζε πως θα λάβει στήριξη από το ελληνικό και κυπριακό λόμπι, λέει ο Caşın και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «με το να θέτει το θέμα σε θρησκευτικό κανάλι, βλάπτει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, τη φιλία και τις νατοϊκές σχέσεις».

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Anadolu (Şerife Çetin)

Ενα βήμα πριν από την εξαφάνιση τα αρχοντικά της Κερασούντας: Πλιάτσικο και εγκατάλειψη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: