Και Πάσχα «στην ώρα 6» των τουρκικών αεροσκαφών προβλέπουν στην Π.Α.: Πανέτοιμοι οι Έλληνες πιλότοι…

Ελληνικά μαχητικά επιφυλακής F-16 σε χαμηλό ύψος στον ουρανό του Αιγαίου. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Κορύφωση των έκνομων ενεργειών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που απομένουν, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο της Αναστάσεως και του Πάσχα αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Γι’ αυτό άλλωστε οι Πολεμικές Μοίρες έχουν διατηρήσει υψηλές διαθεσιμότητες, παρά τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Τα «γεράκια» δεν βρίσκονται όλα μαζί στον ίδιο χώρο των readiness, είτε στα νησιά είτε στις πτέρυγες μάχης, διατηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Όμως είναι δίπλα στα μαχητικά, για ν’ αντιμετωπίσουν την αυξημένη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Και επειδή έχει φανεί αρκετές ημέρες νωρίτερα το που θέλει η Τουρκία να οδηγήσει την κατάσταση, δεν είναι λίγα τα Ελληνικά μαχητικά που παραμένουν «φορτωμένα» στις Μοίρες, έτοιμα για την επόμενη απογείωση. Με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία δείχνει εμπράκτως, στον αέρα, ότι και διαθεσιμότητες έχει σε σχέση με την Τουρκία και πως είναι ικανή να απαντά πάντοτε εκεί που χρειάζεται και με διπλό αριθμό μαχητικών.

  • Σίγουρα οι 200 και πλέον υπερπτήσεις από την αρχή της χρονιάς είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Γενικό Επιτελείο και ιδιαίτερα στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία καλείται να σηκώσει το βάρος και σε αυτή την σοβαρή πρόκληση που αντανακλά την αμφισβήτηση Εθνικού εδάφους.

Το pressing των Ελλήνων ιπταμένων στους Τούρκους παραβάτες είναι μεγάλο και κανένα από τα «γεράκια» δεν μπορεί να επιτρέψει στον «ακάλεστο και ενοχλητικό» επισκέπτη να βρεθεί στην «μπλε» ουρά» του μαχητικού.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους όπου τα Τουρκικά αεροσκάφη, όπως εξηγούν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, προχωρούν στις δεκάδες υπερπτήσεις με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες οι οποίες όμως περιορίζουν αισθητά τους ελιγμούς που θα ήθελαν να κάνουν.

Έτσι πέρασαν και πάλι οι Τούρκοι πιλότοι πάνω από τα εννέα Ελληνικά νησιά τη Μεγάλη Τετάρτη. Μια τακτική «φοβισμένου» που πρέπει να κάνει ότι έχει διαταχθεί και στη συνέχεια να βγει προς το Τουρκικό FIR, για να επιστρέψει ξανά λίγα λεπτά αργότερα.

Όσες φορές ορισμένοι επιχείρησαν να παραμείνουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τα «μπλε φτερά» που πάντοτε ήταν εκεί.

  • Τους ενοχλεί να εκπαιδεύονται τα «Μπλε Φτερά» στο Αιγαίο

Κάτι το οποίο έχουν καταγράψει στο αεροπορικό επιτελείο είναι η νευρικότητα της γείτονος σε καθημερινή βάση επειδή μεγάλοι σχηματισμοί Ελληνικών μαχητικών ασκούνται σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Από τον Ιανουάριο που έχει ξεκινήσει το μπαράζ των υπερπτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρήθηκε ότι πολλές από αυτές έγιναν ελάχιστα λεπτά μετά την εμφάνιση Ελληνικών αεροσκαφών στον ουρανό του Αιγαίου για εκπαίδευση.

Τέτοιου είδους απόπειρες παρενόχλησης ιπταμένων που ασκούνται στο Αιγαίο υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά με το νέο χρόνο επιχειρείται όπως έχει φανεί από τη γείτονα η αύξηση των απέλπιδων προσπαθειών της να προκαλέσουν περαιτέρω τα Ελληνικά φτερά.

Με αυτό τον τρόπο δηλαδή η Τουρκία επιχειρεί την έξωση των Ελληνικών γερακιών «από την αυλή του σπιτιού τους» που ένα μέρος της είναι και ο ουρανός του Αιγαίου.

  • Και φυσικά η ηγεσία τα τελευταία τρία χρόνια έχει δείξει ότι το αεροπορικό πεδίο ασκήσεων δεν είναι μόνο άνωθεν του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, αλλά κυρίως ο Ελληνικός ουρανός του Αιγαίου καθώς είναι το σημείο που πρέπει να εστιαστούν οι αεροπορικές τακτικές και στο εκπαιδευτικό επίπεδο.
  • Ταυτόχρονα και η ανάπτυξη αεροπορικών τακτικών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένας ακόμη «βραχνάς» που πονά ιδιαίτερα τη γείτονα.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας βγάζει ολοένα και πιο «γεμάτο» αεροπορικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αιγαίο κι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι σε κανέναν δεν δίνει η Πολεμική Αεροπορία το δικαίωμα να της υποδείξει για το που θα πετά και που θ’ ασκείται.

Και αν η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει την εξαφάνιση της Πολεμικής Αεροπορίας από τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο, αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό σημειώνουν ανώτατες πηγές, διότι στην περίπτωση που παρατηρηθεί υπαναχώρηση, τότε ο στόχος που έβαλε η γείτονα, θα έχει πετύχει.

  • Η Εξωτερική πολιτική του «τσαμπουκά»

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, παρατηρούν και πάλι το νέο εκτροχιασμό του Τουρκικού Επιτελείου, που λειτουργεί κάτω από τις εντολές της κυβέρνησης Ερντογάν και επιχειρεί να κάνει στρατιωτική εξωτερική πολιτική με τον «τσαμπουκά».

Αυτός όμως σταματά με την εμφάνιση των Ελληνικών αεροσκαφών και την ποιοτική διαφορά των Ελλήνων ιπταμένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την Μεγάλη Τετάρτη μέχρι αργά το απόγευμα, ακόμη κι όταν ο ήλιος έπεσε, τα Ελληνικά μαχητικά ήταν στον αέρα σε πτήσεις επιτήρησης, κάνοντας πράξη την φράση, «η τελευταία προσγείωση θα είναι πάντοτε δική μας».

Πάντως στην Άγκυρα, πολιτικοί και στρατιωτικοί γνωρίζουν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι Έλληνες πιλότοι, όσο και να πιέσουν, όσο και να φέρουν τους Τούρκους σε δυσχερή θέση, όσο και να τους εκδιώκουν, δεν θα καταρρίψουν μαχητικό κι αυτό ακριβώς είναι που εκμεταλλεύονται.

  • Σίγουρα μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ιδίως αυτή την περίοδο βούτυρο στο ψωμί του Τούρκου προέδρου και θα εξωθούσε στα άκρα τις σχέσεις των δυο χωρών. Μάλιστα ανώτατες πηγές σχολίαζαν πως ως εκπαίδευση δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το ιδιαίτερο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ελιγμών εμπλοκής, όταν δηλαδή τους κυνηγούν τα Ελληνικά φτερά.

Και τα διαρκή διαβήματα που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή δεν είναι κάτι που δημιουργεί άγχος ή ενοχλεί ιδιαίτερα την Άγκυρα, γεγονός που φαίνεται στον αέρα.

Οι υπερπτήσεις πάντως της Μεγάλης Τετάρτης, δείχνουν στους πιο φιλότιμους της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τους υποστηρικτές των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ότι η γείτονα είναι εκείνη που δεν σέβεται τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, την καλή πρόθεση της Αθήνας να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και επιμένει εν μέσω μεγάλης θρησκευτικής εορτής να μην σέβεται το μορατόριουμ που είχαν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και που αναθεωρείται.

Παράλληλα η ισχυρή πυγμή Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπου η Άγκυρα κατάφερε να το μετατρέψει σε μια ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα, είναι ίσως η ιδανική απάντηση για την γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα απ’ όλες η νευρική γείτονα.

Δεν την σταματά ούτε ο Κορωναϊός: Η Τουρκία ανακοίνωσε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: