Φρίκη στην Ταϊλάνδη: Στους 20 οι νεκροί από τα πυρά στρατιώτη σε αμόκ, άφαντος ο δράστης [videos]

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον δράστη να φέρει βαρύ οπλισμό και να έχει καλυμένα τα χαρακτηριστικά του. EPA/TERMINAL 21 SHOPPING MALL / HANDOUT




Άφαντος. Οι ειδικές δυνάμεις ερεύνησαν το εμπορικό κέντρο και δεν βρήκαν ούτε τον ένοπλο, ούτε τους ομήρους.

Οι ειδικές δυνάμεις ερεύνησαν και τους τέσσερις ορόφους του κεντρικού κτιρίου του εμπορικού κέντρου Terminal 21 και δεν βρήκαν ούτε τον ένοπλο που σκότωσε 20 ανθρώπους νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ούτε τους ομήρους που κρατούσε, σύμφωνα με τον αγγλόφωνο ιστότοπο της εφημερίδας Khaosot.

Ο δράστης της σφαγής στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης σκότωσε ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων και τραυμάτισε έναν ακόμη κατά τη διαφυγή του από το εμπορικό κέντρο όπου είχε ταμπουρωθεί, μετέδωσε το Thairath TV.
Νωρίτερα το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι ο δράστης, ο Ταϊλανδός υποαξιωματικός Τζακραπάντ Τόμα, κατάφερε να διαφύγει από το εμπορικό κέντρο, μετά από ανταλλαγή πυρών με τις ειδικές δυνάμεις .

Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν ξένοι υπήκοοι μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών στο εμπορικό κέντρο Terminal 21 της πόλης Νακόν Ρατσασίμα, στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, όπου ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον του κόσμου, ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μέχρι τις 23.00 τοπική ώρα δεν υπήρχαν ξένοι πολίτες” μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτήν.

Νωρίτερα, ο 32χρονος Τζακραπάντ Τόμα πυροβόλησε και σκότωσε τον διοικητή του και άλλους δύο ανθρώπους μέσα σε μια στρατιωτική βάση και διέφυγε με κλεμμένο αυτοκίνητο. Πυροβολούσε στην τύχη τους περαστικούς, κατευθυνόμενος προς το εμπορικό κέντρο, όπου στη συνέχεια κράτησε ομήρους τουλάχιστον 16 ανθρώπους.

Οι νεκροί από την επίθεση αυτή ανέρχονται στους 20 και οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 21. Η αστυνομία προχώρησε σε μια επιχείρηση εκκένωσης του εμπορικού κέντρου και, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε, έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το ισόγειο του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP-Tass-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Αστυνομικοί και στρατιώτες εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο όπου ένας ένοπλος κρατά ομήρους και βοήθησαν εκατοντάδες ανθρώπους να διαφύγουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊλάνδης.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Amarin μετέδωσε απευθείας εικόνες, στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι να τρέχουν έξω από το εμπορικό κέντρο. Κάποιοι κρατούσαν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά, άλλοι βοηθούσαν ηλικιωμένους.

«Η αστυνομία και ο στρατός ενώνουν τις δυνάμεις τους και βοήθησαν στην απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί μέσα από το εμπορικό κέντρο. Δεν είναι γνωστό πόσοι βρίσκονται ακόμη εκεί», είπε ο εκπρόσωπος.

  • Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των τραυματιών Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί και αδιευκρίνιστος ο αριθμός των τραυματιών από τα πυρά του ένοπλου στρατιώτη στο εμπορικό κέντρο Terminal 21 στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα, στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη.
    Τέτοιου είδους συμβάντα σπανίζουν στην Ταϊλάνδη, εκτός από το νότιο άκρο της όπου εδώ και δεκαετίες δρουν αυτονομιστές αντάρτες.
  • “Φαίνεται ότι τρελάθηκε”

«Δεν γνωρίζουμε γιατί το έκανε. Φαίνεται ότι τρελάθηκε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αναφερόμενος στον δράστη, τον Τζακραπάντ Τόμα. Νωρίτερα ο στρατιώτης είχε αναρτήσει στο Facebooκ ένα μήνυμα όπου ανέφερε ότι «ο θάνατος είναι αναπόφευκτος για όλους» και μια φωτογραφία, πιθανότατα του δικού του χεριού να κρατά ένα όπλο. Κάποια στιγμή, αφού είχε ξεκινήσει να πυροβολεί, ανήρτησε το μήνυμα «Να τα παρατήσω;» και στη συνέχεια ο λογαριασμός του έκλεισε.
Ο Τζακραπάντ Τόμα φέρεται ότι άνοιξε πυρ σε διάφορα σημεία της πόλης, η οποία απέχει 250 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Βρίσκεται ακόμη μέσα στο εμπορικό κέντρο και δεν έχει συλληφθεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

  • Η αστυνομία έστειλε τη μητέρα του για να τον πείσει

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές έστειλαν τη μητέρα του στο σημείο για να τον πείσει να παραδοθεί. Σε ένα βίντεο, η γυναίκα εμφανίζεται να κλαίει και να αναρωτιέται «γιατί το έκανε;» ενώ μπαίνει σε ένα περιπολικό.
    Σε άλλα βίντεο εικονίζεται ο στρατιώτης να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μπροστά από το εμπορικό κέντρο και να πυροβολεί. Ο κόσμος τρέχει να σωθεί και ακούγονται πυρά. Σε βίντεο που τράβηξε ένας περαστικός διακρίνεται ένας άνδρας, πεσμένος δίπλα στη ρόδα ενός αυτοκινήτου, μέσα σε μια λίμνη αίματος, αλλά δεν είναι σαφές αν είναι νεκρός. Σε άλλες εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνονται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, πεσμένοι στο έδαφος. Κανένας τους δεν κινείται.

Στις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του εμπορικού κέντρου διακρίνεται ένας ένοπλος μασκοφόρος ντυμένος στα μαύρα, να μπαίνει σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών.

  • Σκότωσε και δύο σε σπίτι, πυροβόλησε και στο στρατόπεδο

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης αρχικά πήγε σε κάποιο σπίτι της πόλης και σκότωσε εκεί δύο ανθρώπους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κατάστημα όπλων μιας στρατιωτικής βάσης και προμηθεύτηκε ένα νέο όπλο. Άνοιξε πυρ και μέσα στη βάση, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν θύματα.

  • Έκκληση για αίμα

Το υπουργείο Άμυνας ζήτησε από όσους μπορούν να δώσουν αίμα για τα θύματα σε τέσσερα νοσοκομεία της πόλης ενώ ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, ο Απιράτ Κονγκσομπόνγκ διέταξε τους διοικητές να σπεύσουν στην περιοχή και να ξεκινήσουν έρευνες.
Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-Sputnik-Tass μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του ένοπλου στρατιώτη έχει αυξηθεί στους 17, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, την οποία επικαλούνται οι τοπικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Bangkok Times” υπάρχουν 17 νεκροί και 14 τραυματίες.”

Η αφίσα – φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία με τα δεδομένα του δράστη. EPA/THAI ROYAL POLICE / HANDOUT

Στο μεταξύ, το Facebook ανακοίνωσε ότι απέσυρε το προφίλ του ένοπλου στρατιώτη και ότι θα κατεβάσει “οποιοδήποτε ανάρτηση με περιεχόμενο βίας, που σχετίζεται με την επίθεση αυτή.”

Φωτογραφία περιπολικού στο σημείο της επίθεσης. Photo via Twitter, @fm91trafficpro

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters – Sputnik μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Ανεβαίνει συνεχώς η λίστα των θυμάτων στο Εμπορικό Κέντρο στην Ταϊλάνδη. Πριν από λίγη ώρα το BBC μετέδωσε διαδικτυακά πως ο αριθμός των νεκρών από τα πυρά του στρατιώτη ανέρχεται στους 12.

Πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ένας Ταϊλανδός στρατιώτης που σκότωσε σήμερα τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, στην περιοχή Νακόν Ρατσασίμα, στα βόρειοανατολικά της Ταϊλάνδης, κρατάει ομήρους 16 ανθρώπους σε ένα εμπορικό κέντρο.

Αυτό δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Thai News Agency και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik News.
Η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο έχει τεθεί σε αστυνομικό κλοιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Sputnik μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Πυροβολισμοί στην επαρχία Nakhon Ratchasima της Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στρατιώτης σκότωσε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία της πόλης, ανάμεσά τους σε εμπορικό κέντρο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς και δέκα τραυματίες.

Ο στρατιώτης άνοιξε πυρ σε διαφορετικές περιοχές της πόλης η οποία βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από την Μπανγκόνγκ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πληροφορίες που μεταδίδουν αυτή την ώρα μάλιστα αναφέρουν πως οι πυροβολισμοί μεταφέρθηκαν στο Facebook ζωντανά από τον επιτιθέμενο που παραμένει ελεύθερος.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με τον στρατιώτη να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο και να πυροβολεί, κάνοντας τους ανθρώπους να τρέχουν.

Περισσότερα σε λίγο

Hellas Journal, με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ

Γερμανικά ΜΜΕ: Βίντεο δείχνει απαθείς περαστικούς να προσπερνούν θύμα επίθεσης στο Χάλε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: