Σε συναγερμό η Ιταλία: Περισσότερα από 10.000 τα κρούσματα του ιού, παγκοσμίως [χάρτες, γραφήματα]

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ. EPA, WU HONG




Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ.

“Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα”, δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 213.

Φόβοι ΠΟΥ για εξάπλωση σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα

Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επιτρέπουν τις μετακινήσεις των πολιτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας όμως ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες της.

  • Ο ΠΟΥ, ο οποίος χθες Πέμπτη κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε ξανά σήμερα την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.

Υπάρχουν “σοβαροί λόγοι να παραμένουν ανοικτά τα επίσημα συνοριακά περάσματα”, ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα στις χώρες και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κορονοαϊού, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

“Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής”, πρόσθεσε.

Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση συναγερμού για έξι μήνες, μετά τα δυο κρούσματα που εντοπίσθηκαν

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

  • Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Η Γερμανία θα απομακρύνει περισσότερους από 100 Γερμανούς από την Ουχάν

Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει εντός ολίγου για την Κίνα για να απομακρύνει από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στην Κίνα, περισσότερους από 100 Γερμανούς πολίτες, κανένας από τους οποίους δεν εκτιμάται ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο με αυτούς που θα απομακρυνθούν από την Ουχάν θα φτάσει αύριο, Σάββατο, στη Γερμανία και ότι οι επιβάτες του θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Η Ιαπωνία απαγορεύει την είσοδο ξένων που βρέθηκαν στην Χουμπέι τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Την ίδια ώρα η Ιαπωνία θα αρνείται προσώρας την είσοδο στο έδαφός της ξένων πολιτών που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Χουμπέι, την κινεζική επαρχία στην οποία βρίσκεται η Ουχάν, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε σύνοδο της κυβερνητικής ομάδας κρούσης για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Παράλληλα στη Σεούλ, 18 Νοτιοκορεάτες άρτι αφιχθέντες στη Νότια Κορέα από την κινεζική πόλη Ουχάν, νοσηλεύονται καθώς παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με τον νέο ιό, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.

18 Νοτιοκορεάτες νοσηλεύονται

Παράλληλα στη Σεούλ, 18 Νοτιοκορεάτες άρτι αφιχθέντες στη Νότια Κορέα από την κινεζική πόλη Ουχάν, νοσηλεύονται καθώς παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με τον νέο ιό, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.

Αεροπλάνο που ναύλωσε η Νότια Κορέα έφερε σήμερα το πρωί 368 Νοτιοκορεάτες από την πόλη αυτή πίσω στη χώρα τους.

Δεκαοκτώ διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο στην Σεούλ για προληπτικούς λόγους καθώς παρουσίαζαν συμπτώματα, διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκανγκ-λιπ.

“Οι 350, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα θα σταλούν σε προσωρινές εγκαταστάσεις”, όπου θα διαμείνουν τις δύο προσεχείς εβδομάδες, πρόσθεσε.

«Για τις 14 αυτές προσεχείς ημέρες, δεν θα τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις αυτές ούτε θα επιτρέπεται να τους επισκεφθούν άνθρωποι από έξω».

  • Στη Νότια Κορέα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των φορέων του νέου κοροναϊού ανέρχονται συνολικά σε 11, σύμφωνα εξάλλου με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες, τρεις από τους 11 αυτούς φορείς προσβλήθηκαν από τον ιό χωρίς να έχουν μεταβεί στην Κίνα.

Ο ένας από τους τρεις είναι ένας 50χρονος που δείπνησε σε εστιατόριο της Σεούλ με το άτομο που έκτοτε αποδείχθηκε ότι ήταν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα.

  • Μια δεύτερη πτήση θα αναχωρήσει απόψε από την Νότια Κορέα για να απομακρύνει κι άλλους ανθρώπους από την Ουχάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Περίπου 350 Νοτιοκορεάτες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν εξακολουθούν να βρίσκονται στην κινεζική αυτή πόλη.

Δύο πρώτα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Οι βρετανικές αρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Ο επίσημος απολογισμός επιβαρύνθηκε σήμερα φθάνοντας τους 213 νεκρούς στην Κίνα και στα περίπου 10.000 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ).

  • Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους Βρετανούς να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι προς την Κίνα. Την επομένη, η British Airways διέκοψε όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα.

Για τον επαναπατρισμό των βρετανών υπηκόων από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίσθηκε ο νέος κινεζικός ιός, η βρετανική κυβέρνηση έχει ναυλώσει αεροσκάφος, σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές. Απογειώθηκε σήμερα με 110 επιβάτες, ανάμεσά τους 87 Βρετανούς, λιγότερους από ίσους είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αναμένεται να προσγειωθεί στις 13.00 τοπική ώρα και GMT στην αεροπορική βάση του Μπράιζ Νόρτον, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου.

Βρετανία: Θα σταλεί και άλλο αεροπλάνο στην Ουχάν, αν χρειαστεί

Η Βρετανία θα στείλει άλλο ένα αεροπλάνο στην πληγείσα από τον κοροναϊό κινεζική πόλη Ουχάν για να παραλάβει Βρετανούς πολίτες, αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ.

  • «Αν χρειαστεί να το κάνουμε, θα το κάνουμε», είπε ο Γκόουβ στο Sky News απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία θα στείλει και δεύτερο αεροπλάνο.

Νωρίτερα σήμερα αεροπλάνο που μεταφέρει 83 Βρετανούς και 27 ξένους υπηκόους αναχώρησε από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων και έχει μολύνει περισσότερους από 9.000, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

Η Μογγολία κλείνει τα σύνορα με Κίνα

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μογγολίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει όλα τα συνοριακά σημεία εισόδου από και εξόδου προς την Κίνα έως τις 2 Μαρτίου στην προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού.

  • Πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Κίνα θα μπορούν να επιστρέψουν έως τις 6 Φεβρουαρίου, αν και οι ξένοι υπήκοοι, πλην Κινέζων, που ταξιδεύουν στη Μογγολία δεν θα μπορούν να το κάνουν μέσω της Κίνας.

Η Μογγολία, μια χώρα που περιβάλλεται από ξηρά ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα, δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του κοροναϊού. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εργαστεί προκειμένου να επαναπατρίσει 30 πολίτες της που βρίσκονται τώρα στην Ουχάν.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Ομάν

Επίσης, το υπουργείο Υγείας του Ομάν συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

«Συνιστάται να μην ταξιδεύετε στην Κίνα αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ιρανός υπουργός Υγείας καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας του Ιράν, Σαΐντ Ναμακί, κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα και πρόσθεσε πως η πρότασή του περιλαμβάνει επιβάτες που ταξιδεύουν σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.

  • «Με επιστολή προς τον αντιπρόεδρο (Εσάγκ) Τζαχανγκιρί, κάλεσα την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Κίνα, είτε έρχονται διά θαλάσσης, είτε από ξηρά ή αεροπορικώς. Επίσης τα λιμάνια του Ιράν είναι σε πλήρη εγρήγορση και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό», ανέφερε ο Ναμακί στο Twitter.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε πως ο Ναμακί κάλεσε επίσης στην επιστολή του την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις πτήσεις από την Κίνα στο Ιράν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αλιρεζά Ραϊζί δήλωσε πως «τα τουριστικά ταξίδια από την Κίνα στο Ιράν απαγορεύονται και τα επιχειρηματικά ταξίδια περιορίζονται», μετέδωσε το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, 70 Ιρανοί που είχαν την έδρα τους στην Ουχάν, στην Κίνα θα επιστρέψουν στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα», είπε ο Ραϊσί.

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα οδηγίες προς τους πολίτες

Η ρωσική επιτροπή αρμόδια για την υγεία των καταναλωτών συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν να χαιρετούν ο ένας τον άλλο με χειραψία, με φιλιά ή αγκαλιές και να φορούν ιατρικές μάσκες σε δημόσιους χώρους, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης μίας μετάδοσης του νέου κινεζικού ιού στην Ρωσία.

  • Στην Ρωσία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας ιογενούς πνευμονίας που προέρχεται από την γειτονική της Κίνα και οι ρωσικές αρχές έχουν επιβάλει συνοριακούς περιορισμούς για να αποφύγουν την μετάδοση.

Η Rospotrebnadzor προτρέπει τις ρωσικές επιχειρήσεις που απασχολούν Κινέζους οι οποίοι βρίσκονται σε διακοπές στην χώρα τους να παρατείνουν τις άδειές του για να αποτρέψουν την επιστροφή τους στην Ρωσία.

  • Στις υγειονομικές οδηγίες, η επιτροπή συμβουλεύει τους Ρώσους/Ρωσίδες που έχουν μακριά μαλλιά να τα δένουν πίσω, να αποφεύγουν να αγγίζουν πόμολα και κουπαστές στους δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της με την Κίνα στους πεζούς και τα οχήματα.

Σιδηρόδρομοι μεταφοράς εμπορευμάτων συνεχίζουν να κυκλοφορούν μεταξύ των δύο χωρών, οι απευθείας πτήσεις συνεχίζονται και ένα επιβατηγό τρένο που κάνει την σύνδεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα παραμένει σε λειτουργία.

To Facebook αποσύρει παραπλανητικό υλικό σχετικά με την επιδημία
Η Facebook ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα αποσύρει παραπλανητικό υλικό σχετικά με τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε έκτακτη υγειονομική ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του ότι θα αποσύρει περιεχόμενο για τον ιό «στο οποίο θα υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν καταρριφθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας και τις τοπικές υγειονομικές αρχές», εξηγώντας ότι το περιεχόμενο αυτό παραβιάζει τους κανονισμούς του Facebook περί απαγόρευσης της παραπληροφόρησης που ενδέχεται να προκαλέσει «σωματικές βλάβες».

Η κίνηση αυτή είναι ασυνήθιστα δραστική για το Facebook, καθώς τις περισσότερες φορές περιορίζει την ανάρτηση περιεχομένου που περιέχει παραπλανητικές πληροφορίες για την υγεία επιβάλλοντας περιορισμούς στα αποτελέσματα αναζητήσεων και τις διαφημίσεις.

Η προσέγγιση αυτή του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει την οργή των επικριτών του ότι η Facebook έχει αποτύχει να περιορίσει την εξάπλωση ανακριβειών σε ιατρικά θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνδυνος παγκόσμιας επιδημίας; Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 213, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 9.692

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: