Κίνδυνος παγκόσμιας επιδημίας; Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 213, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 9.692

Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 213, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχεδόν 9.700 αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. EPA, YUAN ZHENG CHINA OUT




Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτιμά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός σε κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ κρίσιμη φάση στον αγώνα εναντίον του κοροναϊού. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται (…) με υπεύθυνο τρόπο», σημείωσε ο Τζανγκ.

«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των άλλων κρατών, πρέπει επίσης να επισημάνουμε την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΫ (…). Είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Κίνας», υπενθύμισε ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

Για τον ίδιο διπλωμάτη είναι απαραίτητο να αποφευχθούν «υπερβολικές αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν ευρύτερες αρνητικές συνέπειες».

Η χώρα έχει την πίστη και τη δυνατότητα να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της επιδημίας

Η Κίνα έχει αυτοπεποίθηση πως διαθέτει το αναγκαίο έμψυχο και άψυχο δυναμικό για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του νέου κοροναϊού, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Χουά Τσουνγίνγκ αντιδρώντας στην ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που οφείλεται στον 2019-nCoV σε κρίση δημόσιας υγείας παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Η Χουά Τσουνγίνγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον ΠΟΫ για να εγγυηθεί την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, στην περιφέρεια και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 212 ανθρώπους στην Κίνα. Ο κοροναϊός έχει προσβάλει πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μεταγωγικό της ΠΑ της Γαλλίας παρέλαβε περίπου 200 Γάλλους από την Ουχάν

Απογειώθηκε στις 07:07 (τοπική ώρα) μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Πέμπτο κρούσμα επιβεβαίωσαν οι αρχές της Γερμανίας

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα.

Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, China- Βερολίνο, Germany

Έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας συνιστά ο ΠΟΥ για την επιδημία του νέου κοροναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: