Το παρατεταμένο τουρκικό «bullying»: Δεν περνά και δεν επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις

File Photo: Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι είναι τα πλοία που σχηματίζουν τα τμήματα που καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο. Φωτογραφία ΓΕN




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Ο γείτονάς μας επιδιώκει καιρό τώρα την ένταση και πρόθεσή είναι αυτό να επιτευχθεί αρχικά μ’ ένα παρατεταμένο «bullying» προς την Ελληνική πλευρά.

  • Η νευρικότητα και οι προειδοποιήσεις της Άγκυρας απ’ εδώ και πέρα δεν προκαλούν πανικό στην Αθήνα διότι οι κινήσεις είναι προβλέψιμες. Μπορεί στα ανατολικά σύνορά μας να έχουν ρίξει τα «δίχτυα» τους, ώστε να πάρουν τα μηνύματα των αντιδράσεων, αλλά από Ελληνικής πλευράς τα χαρτιά παραμένουν κλειστά.
  • Τ’ αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με όλα τα σχέδια αποτροπής να έχουν τεθεί στην πολιτική ηγεσία, εφόσον απαιτηθεί.

Έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις από την στρατιωτική ηγεσία ότι η ετοιμότητα είναι αυτή που χρειάζεται.

Χωρίς επικοινωνιακά show αλλά Τουρκίας…

Σε τακτικό επίπεδο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γίνονται κινήσεις και αποστέλλονται μηνύματα της ισχύος που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Ακόμη και έκτακτες ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με αποστολή τους στο κεντρικό Αιγαίο- όπως προβλέπουν τα σχέδια- καταγράφονται στα Τουρκικά επιτελεία. Κατ’ αυτό τον τρόπο ασκούνται σε πραγματικούς χρόνους αντίδρασης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κι όχι με εκατό και πλέον ΜΜΕ δίπλα τους, όπως έκανε η γείτονα κατά τη διεξαγωγή της δήθεν μεγάλης άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».
  • Κατά το προηγούμενο 24ωρο η παρουσία των Τουρκικών αεροσκαφών δεν ήταν όπως άλλες μέρες. Μόλις πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Όμως στις τρεις περιπτώσεις από τις πέντε έγιναν αερομαχίες. Επιτελείς έλεγαν ότι σε κάθε περίπτωση αποστέλλεται το μήνυμα πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
  • Και είναι εύλογο να υπάρχουν οι «δεύτερες» σκέψεις, το «plan B» από την γείτονα που δεν είναι άλλο από το να διατηρούν την ρητορική όχι μόνο σε προκλητικό, αλλά σε απειλητικό επίπεδο. Μέσα σε αυτές τις δεύτερες σκέψεις είναι φυσικό ότι δεν μπορείς έτσι απλά ν’ αντιπαρατεθείς με μια χώρα που διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, η οποία δείχνει με κάθε τρόπο την υπεροχή στον αέρα.
  • Δεν είναι εύκολο ν’ αντιπαρατεθείς με μια χώρα όπου η ναυτική παράδοση και εμπειρία, επιτρέπει ακόμη και με δύσκολες συνθήκες, να έχει στην θάλασσα τόσες μονάδες επιφανείας και κάτω από αυτή, «φονικούς» κυνηγούς.

Τα νησιά του Αν. Αιγαίου διαθέτουν δυνάμεις που από μόνες τους είναι παράγοντας αποτροπής που απαγορεύει τις σκέψεις της γείτονος.

Ψάχνουν έναν αληθοφανή αντιπερισπασμό

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρέπει η Τουρκία να υποτιμά την ψύχραιμη στάση της χώρας αλλά και τα όσα σημείωσαν διπλωματικές πηγές τονίζοντας πως σε οποιαδήποτε περίπτωση η Ελλάδα θα προασπίσει τα Κυριαρχικά Δικαιώματα, θέτουν τις κόκκινες γραμμές.

  • Την στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταδείξει ο ίδιος σε χάρτες τα στοχοποιημένα σημεία εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός του, Φατίχ Ντονμέζ, επαναλαμβάνει ότι θα φανούν στο ορίζοντα ερευνητικά πλοία, στην Αθήνα αναδιατάσσουν τις δυνάμεις κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Η εφαρμογή του αμυντικού δόγματος στο Αρχιπέλαγος είναι κάτι που καθημερινά τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την στιγμή που κάποιο τουρκικό πλοίο πλησιάσει σε Ελληνικό νησί ή νησίδα. Ανώτατοι Αξιωματικοί σημειώνουν ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε σεναρίου προκύψει. Και φυσικά δεν είναι παράλογο κανείς να μην εφησυχάζει διότι στη γεωστρατηγική σκακιέρα οι κινήσεις δεν σταματούν.
  • Παράλληλα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να δείχνουν την ψύχραιμη στάση τους αλλά παρατηρούν πως η γείτονα «ψάχνεται» διαρκώς, αναζητά την αφορμή ώστε ν’ ανάψει το φιτίλι της έντασης για τα καλά. Στην Τουρκία γνωρίζουν ότι εφόσον πάρουν την απόφαση να εκδώσουν navtex για έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο τμήμα εκείνο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν θα φτάσουν τόσο εύκολα σ’ αυτό το σημείο.

Και εκείνο που «ψάχνουν» είναι κάποιου είδους επεισόδιο, μια τεχνητή ένταση σ’ ένα άλλο σημείο του Αρχιπελάγους, το οποίο θ’ απασχολήσει δυνάμεις, κυρίως της χώρας μας.

Η πολιτική του Πόντιου Πιλάτου: Το «USS Harry Truman» στην Αν. Μεσόγειο με τουρκικά πλοία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: