Το ξίφος της Ελλάδας είναι οι ένοπλες δυνάμεις της, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλάει από το βήμα της Βουλής. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




«Είναι αυτονόητο ότι δεν θα ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές που αμφισβητούν ευθέως την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις, στη Βουλή.

«Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά τη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Μας προβληματίζει σοβαρά, όπως προβληματίζει και την ΕΕ αλλά και άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ Κύπρου τόνισε: «Παρακολουθούμε με προσοχή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα της με απόλυτη προσήλωση και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν μας αρέσει και να προκαλούμαστε. Η ψυχραιμία μας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας να υπάρχει ένταση».

Και ο κ. Παναγιώτοπουλος συνέχισε: «Θα επιθυμούσαμε μια άλλη στάση από την Τουρκία. Θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε και αναμένουμε από την Τουρκία έμπρακτες αποδείξεις. Προτιθέμεθα, από την πλευρά μας, να κρατήσουμε το κανάλι επικοινωνίας. Η διάθεσή μας αυτή δεν έχει να κάνει, όμως, με ενδοτικότητα ή υποχωρητικότητα. Αυτά προς το παρόν, στο μέλλον θα δούμε αν θα ανοίξουμε ή θα κλείσουμε αυτό το κανάλι επικοινωνίας. Προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να μένει ανοικτό».

Και κατέληξε: Το ξίφος της Ελλάδας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Σκοπός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να διατηρεί «το εθνικό «ξίφος» ακονισμένο, κοφτερό και αιχμηρό. Εύχομαι το ξίφος να παραμείνει στο θηκάρι . Δεν πρέπει όμως να είμαστε και αμέριμνοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτοπουλος έκανε λόγο για πέντε άξονες πάνω στους οποίους το υπουργείο Άμυνας διαρθρώνει τα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας τα οποια είναι:

  • Η εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας
  • Η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και στα τρία επίπεδα.
  • Η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με τη θεσμοθέτηση σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών τους.
  • Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τις προμήθειες για την εξασφάλιση απόλυτης διαφάνειας και αναγκαίας ευελιξίας.
  • Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και συνεργασίες με πανεπιστήμια.
  • Η αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Hellas Journal με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: