Ο Γ’ Π.Π., η κλιματική υστερία, ο πράσινος εργασιακός μεσαίωνας και ο ακτιβισμός των παιδιών

Γάλλοι οικολόγοι διαδηλώνουν στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Η κλιματική καταστροφολαγνεία συνεχίζεται. Τη σειρά πήρε ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Στίγκλιτζ. Ο κ. Σίγκλιτζ υποστήριξε πρόσφατα ότι η Κλιματική Αλλαγή θα αποτελέσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, [1].

Ο κ. Στίγκλιτζ προτείνει την υιοθέτηση (άραγε σε παγκόσμιο επίπεδο; προς τί η δημοσίευση σε Ευρωπαϊκή εφημερίδα;) της πρότασης Green New Deal του αμερικανικού Δημοκρατικού κόμματος. Ωστόσο, αυτό που ξεχνά να αναφέρει ο κ. Στίγκλιτζ είναι ότι η εν λόγω πρόταση – λόγω ακριβώς της ουτοπίας που αυτή εκφράζει – όταν ήρθε η ώρα να ψηφιστεί στην αμερικανική Γερουσία δεν έλαβε ούτε μία ψήφο, [7]! Ούτε καν τις ψήφους των γερουσιαστών που την πρότειναν! Ουδέν άλλο σχόλιο περί αυτού.

  • Tί άλλο υποστηρίζει στο άρθρο του ο κ. Στίγκλιτζ για τις ΑΠΕ και την πρόταση Green New Deal; Ακολουθεί ενδιαφέρον απόσπασμα του άρθρου του κ. Στίγκλιτζ αυτολεξεί: «….With well-designed family leave and support policies and more time-flexibility in our labor market, we could bring more women and more citizens over 65 into the labor force…»

Ο κ. Στίγκλιτζ λοιπόν, στα πλαίσια της χρήσης των ΑΠΕ και της εφαρμογής του παγκόσμιου(;) Green New Deal – εν όψει του επερχόμενου Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου της Κλιματικής Αλλαγής – προτείνει «ευέλικτα ωράρια στην αγορά εργασίας» και «να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες και πολίτες άνω των 65 ετών στο εργατικό δυναμικό». Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα τον πράσινο (εργασιακό) Μεσαίωνα. Να δουλεύουν όλοι μέχρι να πεθάνουν. Είλωτες. Αλλά να πληρώνουν πράσινους φόρους που να τους ξεκοκαλίζουν οι έξυπνοι.

Οι εκφοβισμοί για την Κλιματική Αλλαγή δεν είναι τωρινοί. Αυτοί οι εκφοβισμοί πρωτοεμφανίστηκαν το 1969 σε δημοσίευμα των New York Times, [2].

Ακολούθησε η δεκαετία των ‘70s. Η δεκαετία των ‘70s πέρα από τα πολύ καλά ροκ και πανκ συγκροτήματα εξέθρεψε και την κλιματική υστερία. Ειδικότερα, τα έτη 1974 και 1975 οι επιστήμονες είχαν πάθει υστερία με την υπερψύξη του πλανήτη.

Ναι!

Εκείνα τα έτη ο κόσμος είχε πάθει υστερία με το φόβο της υπερψύξης του πλανήτη και όχι με την υπερθέρμανση. Σχετικά άρθρα εκείνων των ετών τα οποία τροφοδοτούνταν από τις επιστημονικές έρευνες της εποχής μπορείτε να διαβάσετε στους New York Times στις 8 Αυγούστου 1974, [3], στο Newsweek στις 28 Απριλίου 1975, [4], και στους New York Times στις 21 Μαίου 1975, [5]. Εκείνη η περίοδος αποκαλούνταν χαρακτηριστικά «global–cooling hysteria», η υστερία της υπερψύξης του πλανήτη. Αργότερα, τα επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα άλλαξαν και ήρθε η περίοδος του «global–warming hysteria», η υστερία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 1979 η τότε προφητεία, [6], ισχυριζόταν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2020 (δηλαδή του χρόνου!) κατά 6 μέτρα. (Έχει υπάρξει και επιστημονική προφητεία για ανύψωση των υδάτων κατά 9 μέτρα.)

Με τη λογική αυτή καμία τουριστική επένδυση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στη Σαντορίνη και σε άλλες παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές. Οι επενδύσεις αυτές όλες θα κινδυνεύουν και δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν καθώς όλα αυτά τα πολυτελή ξενοδοχεία θα πνιγούν κάτω από τόνους νερού. Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων θα πρέπει μέχρι του χρόνου να εγκαταλειφθεί από τους Χανιώτες επιχειρηματίες. Διάσημες παραλίες των Χανίων όπως η Αγία Μαρίνα, ο Πλατανιάς, η Σούγια, η Παλαιόχωρα, ο Άγιος Παύλος, τα Σφακιά, το Λουτρό θα εξαφανισθούν του χρόνου! (Μεταξύ σοβαρού και αστείου, φίλοι μου πρότειναν να διοργανωθεί ένα πάρτυ το 2020 στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων ώστε να εορτασθεί η αποτυχία εκείνης της προφητείας του 1979).

  • Είναι πολύ εύκολο να διακηρύτουν κάποιοι ότι σε 30 χρόνια από τώρα όλα θα καταστραφούν εάν δεν πιστέψουμε τις οικολογικές-θρησκευτικές προφητείες τους. Και ειδικότερα, εάν δεν πληρώσουμε πράσινους φόρους! Ποιός ζει ποιός πεθαίνει σε 30 χρόνια και το κυριότερο, ποιός θα θυμάται εκείνες τις αποτυχημένες καταστροφολογικές προφητείες; Take the money and run. Σε αυτήν ακριβώς τη λογική στηρίζονται οι οικολογικές καταστροφολογίες εδώ και 50 χρόνια. Ευτυχώς η έλευση του διαδικτύου βοηθά ως σύγχρονη ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας να θυμόμαστε εκείνες τις αποτυχημένες καταστροφολογικές προφητείες που ξεκίνησαν πριν 50 χρόνια (κάποιοι έκαψαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ώστε να μη διαδίδεται η Γνώση). Πίσω από τις καταστροφολογικές προφητείες εμπλέκονται δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια ή ευρώ: η καταστροφολογία της Κλιματικής Αλλαγής έχει χρήμα με ουρά. Πάρα πολλοί κερδίζουν από αυτή: ακαδημαϊκοί, ερευνητές, πολιτικοί, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ακτιβιστές κ.λπ.

Ας επαναληφθεί: το διοξείδιο του άνθρακα, για το οποίο τόσο πολύ γίνεται συζήτηση, δεν σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπήρχαν περίοδοι της ιστορίας του πλανήτη (π.χ. πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια) στις οποίες τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα βρισκόταν πάνω από τα 1.000 ppm (δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα όρια που θέτουν οι καταστροφολόγοι της κλιματικής αλλαγής). Κι όμως ο πλανήτης όχι μόνο δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως εκείνες τις περιόδους αναπτυσσόταν η ζωή των θηλαστικών. Τι πραγματικά ισχύει; Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν μετά από την αύξηση της θερμοκρασίας, και όχι το αντίθετο. Σήμερα οι καταστροφολόγοι προειδοποιούν για τις «υψηλές» τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (σημαντική σημείωση: οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται στη Χαβάη πλησίον ενεργών ηφαιστείων, [8]: αυτό επηρεάζει τις μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα).

Το τελευταίο θέμα του άρθρου είναι ίσως το πιο σημαντικό και απαιτείται η προσοχή των γονέων. Αρκετή δημοσιότητα έχει δοθεί στην περίπτωση της ανήλικης Σουηδής ακτιβίστριας, η οποία ξεσηκώνει πλήθος παιδιών σε κινητοποιήσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Μέχρι και για το βραβείο Νόμπελ προτάθηκε! Προσοχή: δεν κρίνεται η ανήλικη, αλλά οι απόψεις που αυτή εξέφρασε.

  • Αυτό που δεν έχει γίνει ίσως γνωστό είναι ο σκεπτικισμός που έχει δημιουργηθεί σχετικός με τις αμφιλεγόμενες απόψεις της εν λόγω ανήλικης ακτιβίστριας για την πυρηνική ενέργεια, [9]. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η ανήλικη ακτιβίστρια φέρεται πως έχει κρατήσει αμφιλεγόμενα θετική στάση σχετική με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την επίλυση του (δήθεν) προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής, [10]. Ταυτόχρονα δε, το τελευταίο διάστημα – όλως τυχαίως – άνοιξε ένας κύκλος θετικά διακείμενων δημοσιευμάτων παγκοσμίως ως προς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας (δείτε τις παραπομπές [11], [12] και [13]). Τα δημοσιεύματα αυτά υποστηρίζουν αυτό ακριβώς που υποστήριξε και η ανήλικη Σουηδή ακτιβίστρια: ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής!

Μήπως συνέβη κάτι λοιπόν για το οποίο θα πρέπει ίσως να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι και Έλληνες πολίτες;

Μήπως δηλαδή σε κάποιο σημείο τέμνονται – όλως τυχαίως – οι απόψεις της ανήλικης ακτιβίστριας – που ξεσήκωσε τόσα παιδάκια στους δρόμους – με τα ξαφνικά δημοσιεύματα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας;

Μήπως οι γονείς πρέπει να αναρωτιούνται διαρκώς τι συμβαίνει πίσω από τα παγκόσμια ενεργειακά παρασκήνια πριν στείλουν τα παιδιά τους σε διάφορες οικολογικές διαδηλώσεις ώστε τα παιδιά να μη χειραγωγούνται – εν αγνοία τους – προς όφελος κάποιων γεωπολιτικών – επιχειρηματικών – ενεργειακών συμφερόντων;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οφείλονται πολλές ευχαριστίες στους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες του άρθρου της 28ης Μαίου 2019 με τίτλο «Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πολιτική απάτη του αιώνα; Τρομολαγνικές προφητείες», [14]. Αυτού του ύψους η αναγνωσιμότητα αποτελεί μεγάλη ευθύνη για όλους: τόσο για τον αρθρογράφο όσο και για τους αναγνώστες. Προφανώς άλλοι συμφωνούν με τις απόψεις του άρθρου και άλλοι διαφωνούν: αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας! Η δημόσια και ανοικτή πρόταση-κάλεσμα για μορατόριουμ (λύση win-win) προς τους θιασώτες των δύο πλευρών (υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ) παραμένει εν ισχύ, [15]. Ωστόσο, όσο η μία πλευρά (ΑΠΕ, οικολόγοι κλπ.) συνεχίζει την καταστροφολογία, τόσο θα αναδεικνύονται οι αρνητικές επιπτώσεις των ΑΠΕ και των θιασωτών της Κλιματικής Αλλαγής ώστε να επέρχεται ισορροπία στο παίγνιο. Επιτέλους όχι άλλη καταστροφολογία. Ως λαός ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού. Αρκετά έχουμε πληρώσει λογιών-λογιών καταστροφολογίες. Ας συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ανοικτά μυαλά. Δεν έχουμε παρά να σηκώσουμε κεφάλι και να ανέβουμε ψηλά. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Με αισιοδοξία στα παιδιά μας και χαμόγελο στους τρομολάγνους.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jun/04/climate-change-world-war-iii-green-new-deal

[2] https://www.nytimes.com/1969/02/20/archives/expert-says-arctic-ocean-will-soon-be-an-open-sea-catastrophic.html

[3] https://www.nytimes.com/1974/08/08/archives/climate-changes-endanger-worlds-food-output-scientists-view-global.html

[4] https://iseethics.files.wordpress.com/2012/06/the-cooling-world-newsweek-april-28-1975.pdf

[5] https://www.nytimes.com/1975/05/21/archives/scientists-ask-why-world-climate-is-changing-major-cooling-may-be-a.html

[6] https://people.com/archive/co2-could-change-our-climate-and-flood-the-earth-up-to-here-vol-12-no-15/

[7]  https://www.zerohedge.com/news/2019-03-26/not-single-senate-democrat-votes-green-new-deal

[8] http://greeklignite.blogspot.com/2018/05/kilauea-co2.html

[9] http://eu-chronicle.eu/2019/03/abuse-of-greta-by-pr-firm/

[10] https://www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/ist-greta-doch-die-falsche-prophetin-huepfen-fuer-kernenergie/

[11] https://www.greencarcongress.com/2019/05/20190528-iea.html

[12] https://energypress.gr/news/iea-i-epiteyxi-ton-stohon-klimatikis-allagis-kai-energeiakis-asfaleias-pernaei-ypohreotika-mesa

[13] https://www.ft.com/content/c141fdf4-80a8-11e9-b592-5fe435b57a3b

[14] https://hellasjournal.com/2019/05/einai-i-klimatiki-allagi-i-megalyteri-politiki-apati-toy-aiona-tromolagnikes-profiteies/

[15] https://slpress.gr/oikonomia/ydrogonanthrakes-i-ananeosimes-ora-gia-moratorium/

(*)Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τι θα σημαίνει η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα; Τα εναλλακτικά σενάρια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: