Τι θα σημαίνει η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα; Τα εναλλακτικά σενάρια…

File Photo: US President Donald J. Trump blows a whistle to start a heat during the White House Easter Egg Roll at the White House in Washington, DC, USA. EPA, KEVIN DIETSCH POOL
Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Στις 28 Μαρτίου 2019 υπήρξε μία ομολογουμένως ριψοκίνδυνη ψυχρή πολιτική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία υπάρχει πιθανότητα το 2020 να επανεκλεγεί ο κ. Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, [1].

Σε εκείνη την εκτίμηση είχε αναφερθεί μία ενδεικτική σειρά θεμάτων Ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία θα επηρεασθούν από την πιθανή επανεκλογή του κ. Τραμπ: αξιοποίηση Ελληνικών υδρογονανθράκων/αγωγός East Med, Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, Δρόμος του Μεταξιού, και Συμφωνία Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

 • Η πολιτική εκείνη εκτίμηση είχε καταλήξει με μία συμβουλή προς το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό: «μην υπόσχονται σε οποιουσδήποτε (εντός και εκτός Ελλάδας) πράγματα τα οποία πιθανώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν γιατί πολύ φοβούμαι ότι πρώτον, αυτό θα καταστεί επικίνδυνο για την πατρίδα μας, και δεύτερον, αυτοί θα υποστούν το μαρτύριο των κυβιστήσεων. Καλό θα είναι λοιπόν να αρχίσουν σιγά-σιγά την προσαρμογή τους σε νέες – πιθανές – παγκόσμιες καταστάσεις. Θα πρέπει για το καλό της πατρίδας μας, πάντα να υπάρχουν εναλλακτικά plans B, C, D, E κλπ…»

Δύο ημέρες μετά, στις 30 Μαρτίου 2019, επαναλήφθει η εκτίμηση αυτή, [2], καθώς υπήρξαν αναίτιες και μεροληπτικές κριτικές θεωρώντας τη συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση ως προπαγάνδα υπέρ του κ. Τραμπ. Ορισμένοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μίας ψυχρής επιστημονικής εκτίμησης από την προπαγάνδα καθώς προβάλλουν αυτά που έχουν συνηθίσει να «διαβάζουν» σε μία αντίστροφη «οθόνη» καθοδηγούμενοι από τις αριστεροδεξιές τους μεροληψίες αποδίδοντας χαρακτηρισμούς και «οπαδικότητες» στους εκτιμητές κινδύνων αναλόγως με τις «προβαλλόμενες» μεροληψίες.

Τί ακολούθησε στη συνέχεια;

Δύο βδομάδες μετά, στις 14 Απριλίου 2019, η Goldman Sachs προέβη στην ίδια εκτίμηση, [3], δηλαδή ότι υπάρχει πιθανότητα επανεκλογής του κ. Τραμπ το 2020 λόγω της καλής πορείας της Αμερκανικής οικονομίας και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. Για την Goldman Sachs δεν χρειάζεται να αναφερθούν πολλά…

 • Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Απριλίου 2019, ήλθε η σειρά του πασίγνωστου αριστερού  φιλόσοφου κ. Νόαμ Τσόμσκι να επαναλάβει την ίδια πολιτική εκτίμηση: υπάρχει πιθανότητα επανεκλογής του κ. Τραμπ στις εκλογές του 2020, [4]. Θα κατηγορηθεί άραγε και ο Τσόμσκι ως οπαδός του κ. Τραμπ;

Τέλος, πριν λίγες ημέρες, στις 30 Μαίου 2019, καθηγητής του American University of Washington, μέσω του αμερικανικού ιστοχώρου «The Hill», προέβη στην ίδια ακριβώς πολιτική εκτίμηση: ο κ. Τραμπ μάλλον θα επανεκλεγεί στις εκλογές του 2020, [5]. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω καθηγητής είναι γνωστός για τις ορθές πολιτικές προβλέψεις του στις τελευταίες 8 αμερικανικές εκλογές, [6]. Ο εν λόγω καθηγητής χρησιμοποιεί 13 παράγοντες-κλειδιά ώστε να εκτιμήσει ορθά τα μελλοντικά πολιτικά εκλογικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ορισμένες φορές, δεν χρειάζεται παρά ορθή πολιτική διαίσθηση…

 • Σημασία δεν έχει να αυτοεπιβεβαιωθεί η πολιτική εκτίμηση της 28ης Μαρτίου 2019: έτσι κι αλλιώς είναι ξεκάθαρο πια ότι η συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση είχε προηγηθεί ίσως σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη και από τράπεζες-κολοσσούς και από πασίγνωστους διανοητές. 

Σημασία έχει τί θα συμβεί σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Τραμπ, ειδικά στα Ελληνικά θέματα.

 • 1. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία αργή, αλλά σταδιακή μετατόπιση του παγκόσμιου πολιτικού εκκρεμές προς τα δεξιά.
 • 2. Το 2020 ίσως θα είναι ξανά Πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Τραμπ.
 • 3. Το 2020 ίσως θα είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Τουλάχιστον, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα.
 • 4. Ο Τραμπ, εάν και εφόσον επανεκλεγεί, θα καταστεί πανίσχυρος καθώς δεν θα διακατέχεται από το άγχος της επανεκλογής.
 • 5. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν θα βρίσκονται ίσως εκτός εξουσίας. Γενικώς, δεν θα υπάρχει ισχυρός ηγέτης στην ΕΕ. Το CDU και το SPD καταρρέουν. Θα απομείνουν μόνο οι Πράσινοι της Γερμανίας. Το CDU μπορεί να στραφεί εναντίον των πράσινων φόρων. Το SPD επίσης στρογγύλεψε τελευταία στιγμή τις θέσεις του σχετικά με το ίδιο θέμα. Αν δεν το κάνει, θα ανέβει και άλλο το ακροδεξιό AfD. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα το AfD και οι Πράσινοι να ελέγχουν τα πολιτικά γεγονότα στη Γερμανία. Μύλος.
 • 6. Η εποχή Κλίντον – Αλ Γκορ – Ομπάμα καταρρέει. Εάν επανεκλεγεί ο κ. Τραμπ τότε θα αρχίσει και το ξήλωμα του παρελκόμενου παγκόσμιου ιστού (ΟΗΕ, IPCC κλπ.).

Στο σημείο αυτό ας σχολιαστεί η πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στις ΗΠΑ η οποία αποθεώθηκε σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Harvard. Αυτό ίσως συνδέεται με τα παραπάνω. Στην ομιλία της η κ. Μέρκελ επιτέθηκε στον κ. Τραμπ, [7].

Η κ. Μέρκελ, ξεχνά κάτι, όπως το ξεχνούν αρκετοί στην ΕΕ. Δεν είναι όλοι οι αμερικανοί ψηφοφόροι απόφοιτοι του Harvard. Δεν διαθέτουν όλοι οι αμερικανοί πολίτες 73-78 χιλιάδες δολλάρια για να σπουδάζουν στο Harvard. Αντιθέτως, τί διαθέτουν οι νεαροί αμερικανοί φοιτητές; Απίστευτα χρέη λόγω φοιτητικών δανείων, [8].

 • Πώς και πότε θα καταφέρει να ξεπληρώσει αυτά τα χρέη η γενιά των νεαρών αμερικανών millennia’s όταν αυτή γενιά (millenia’s) αξίζει (Net Worth Value) μόλις 8 χιλιάδες δολλάρια/άτομο, [9]. Το κενό δε μεταξύ των εισοδημάτων της γενιάς baby boomers και των millenial’s αυξάνει δραματικά, [10]. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι αμερικανικές βιομηχανίες, εξαιτίας της πολιτικής του κ. Κλίντον, μετέφεραν τις παραγωγικές τους διαδικασίες στην Κίνα.
 • Η πλειοψηφία των αμερικανών ψηφοφόρων δεν είναι απόφοιτοι του Harvard με ετήσια εισοδήματα 160 χιλιάδες δολλάρια, αλλά άνεργοι πρώην εργάτες εξαιτίας της μεταφοράς των αμερικανικών εργοστασίων στην Κίνα. Επίσης, στις αμερικανικές εκλογές δεν ψηφίζουν οι αρκετά πλούσιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Αυτοί ειδικά ζουν μέσα σε μία λεπτή εύθραστη γυάλα. Αυτή η γυάλα πρέπει να σπάσει ειδάλλως θα διαλυθεί η ΕΕ.

Γι’αυτό ας επαναληφθεί: η ΝΔ το 2020 θα είναι μάλλον κυβέρνηση εν μέσω πιθανώς μία πανίσχυρης Προεδρίας Τραμπ. Ο κ. Τραμπ είναι κάθετα αντίθετος στη Συμφωνία του Παρισιού. Ταυτόχρονα θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη ισχυρού ηγέτη στην ΕΕ.

Συνεπώς, τί είδους πολιτική θα ακολουθήσει η ΝΔ ως πιθανή μελλοντικά κυβέρνηση στη Συμφωνία του Παρισιού;

Είτε αρέσουν, είτε δεν αρέσουν τα παραπάνω, αποτελούν ίσως τη σκληρή-πικρή-ψυχρή πολιτική εκτίμηση.

Ας θυμόμαστε όλοι: δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες παρά μόνο διαρκή Εθνικά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου, σοφό θα ήταν να υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για τυχόν μελλοντικές στρογγυλοποιήσεις της Ελληνικής εθνικής πολιτικής όσο αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://hellasjournal.com/2019/03/einai-pithani-mia-deyteri-proedriki-thiteia-toy-ntonalnt-tramp-ti-tha-simanei-gia-tin-ellada/

[2] https://slpress.gr/oikonomia/gia-poion-chtypaei-i-kampana-an-epaneklegei-o-tramp/

[3] https://finance.yahoo.com/news/goldman-sachs-trump-has-narrow-shot-in-close-call-election-bid-130404077.html?guccounter=1

[4] https://www.mediaite.com/trump/noam-chomsky-calls-dem-focus-on-russia-a-huge-gift-to-trump-they-may-have-handed-him-the-next-election/

[5] https://thehill.com/homenews/campaign/446136-professor-who-has-correctly-predicted-nine-presidential-elections-says

[6] https://en.m.wikipedia.org/wiki/Allan_Lichtman

[7] https://www.bnnbloomberg.ca/merkel-attacks-trump-s-unilateral-world-view-in-harvard-speech-1.1266461

[8] https://www.cnbc.com/2018/12/27/student-debt-levels-set-a-new-record-in-2018-heres-how-much-the-typical-borrower-owes.html

[9] https://www.sfgate.com/business/article/The-average-millennial-has-an-average-net-worth-13909188.php

[10] https://www.businessinsider.com/typical-income-millennial-gen-x-baby-boomers-every-state-us-2018-7

(*)Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πολιτική απάτη του αιώνα; Τρομολαγνικές προφητείες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal