Το μετέωρο «στοίχημα» της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ, ένα μήνα πριν τις εκλογές

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά φθάνει στο 100ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών για να ψηφίσει στις επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές , Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ / HELLAS JOURNAL

Η Φώφη Γεννηματά έκανε τις επιλογές της προφανώς ασκώντας το αρχηγικό δικαίωμα μιας άλλης πολιτικής εποχής, όταν τα κόμματα ήταν προσωποπαγή και οι αποφάσεις εύκολα ή δύσκολα γίνονταν δεκτές.

Μέσα σε λίγες ώρες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απαλλάχθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Παύλο Γερουλάνο που σίγουρα δεν θα ανήκουν στην όποια κοινοβουλευτική ομάδα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πρόκειται πραγματικά για έκπληξη καθώς όλοι περίμεναν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα κηρυχθεί πανστρατιά, προκειμένου όχι μόνο το ΚΙΝΑΛ να σταθεροποιηθεί στην τρίτη θέση αλλά και αυξήσει τα ποσοστά του. Ποσοστά τα οποία δεν ήταν τελικά ικανοποιητικά δεδομένης της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία όμως το ΚΙΝΑΛ δεν καρπώθηκε παρά ελάχιστα οφέλη.

  • Το πρωί του Σαββάτου, διαδοχικά η κυρία Γεννηματά συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίο ανακοίνωσε, παρά όλες τις προβλέψεις, ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τοποθετηθεί όχι αυτός αλλά ο Γιώργος Καμίνης και του πρότεινε να μετάσχει και πάλι στην εκλογική διαδικασία διεκδικώντας τον σταυρό των πολιτών.

Προφανώς η ίδια γνώριζε ότι ο κ. Βενιζέλος που προ πολλού είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Α’ Θεσσαλονίκης δεν επρόκειτο να το δεχθεί, ούτε επίσης την τελευταία, τιμητική όπως συνηθίζουμε να λέμε, θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η ρήξη ήταν μονόδρομος.

Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Παύλο Γερουλάνο, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων που είχε μια παρουσία πολύ καλύτερη από το εκλογικό ποσοστό του κόμματός του. Και ενώ επίσης θεωρείτο φυσιολογικό ότι με τη φόρα των δημοτικών εκλογών θα ήταν ιδανικός υποψήφιος για την Α΄ Αθήνας του πρότεινε την προτελευταία θέση στο Επικρατείας την οποία αυτός αποδέχθηκε. Μετά δε την άρνηση του κ. Βενιζέλου, σε νέα συνεννόηση αποφασίστηκε να καταλάβει τελικά αυτός την τελευταία θέση.

Αποφάσισε μόνη της

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η κυρία Γεννηματά δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της σε κανένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατικής Συμπαράταξης / ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης δηλώνει, σύμφωνα με συνεργάτες του «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».

Άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, με τα οποία επικοινώνησε το Hellas Journal εξέφραζαν έκπληξη, απορία και προβληματισμό για τις αποφάσεις της κυρίας Γεννηματά αλλά και τις σκοπιμότητες τις οποίες υπηρετούν.

Η εκτίμηση του ίδιου του κ. Βενιζέλου, όπως άλλωστε τη διατύπωση και στη δήλωσή του είναι ότι αποτελεί «ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό θα μπορούσε να ισχύει εφόσον επρόκειτο μόνο γι’ αυτόν. Η επανάληψη όμως του ιδίου σκηνικού και με τον Παύλο Γερουλάνο προκαλεί πρόσθετες απορίες.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Μια εύκολη εξήγηση είναι ότι θέλει να απαλλαγεί από ισχυρές προσωπικότητες που μετεκλογικά είτε θα επιχειρήσουν να την οδηγήσουν πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας είτε θα της δημιουργήσουν πονοκεφάλους σε περίπτωση μη ικανοποιητικής εκλογικής καταγραφής στις 7 Ιουλίου.

Για τον κ. Βενιζέλο είναι γνωστή και η διαδρομή και οι απόψεις του και η αμοιβαία απέχθεια με τον Γιώργο Παπανδρέου. Προφανώς υπάρχουν λόγοι που έρχονται από παλαιότερα, λόγοι γνωστοί επί των οποίων δεν έχει νόημα να γίνει επιπλέον ανάλυση.

  • Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας όπου αναμένεται να εκλεγεί και μάλιστα χωρίς σταυρό -ως πρώην πρωθυπουργός- θα μπορούσε να ερμηνεύσει εν μέρει τη συμπεριφορά της κυρίας Γεννηματά απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στην περίπτωση του κ. Γερουλάνου. Είναι φίλος του Γιώργου Παπανδρέου από την πρώτη μέρα που γνωρίστηκαν σε ένα βιβλιοπωλείο της Βοστώνης. Ήταν σύμβουλός του, τον έκανε υπουργό Πολιτισμού. Ακόμη και αν οι σχέσεις του πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις, σε καμία περίπτωση το κόψιμό του από τις λίστες δεν μπορεί να ικανοποιεί τον πρώην πρωθυπουργό.

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η δήλωση που έκανε στην προεκλογική περίοδο, όταν σε συνέντευξή του στον Αθήνα 98,4 ερωτηθείς αν θα συνεργαζόταν με τον Κώστα Μπακογιάννη ή άλλον υποψήφιο, απάντησε: «ιδεολογικά είμαστε πιο κοντά με τον Νάσο Ηλιόπουλο απ’ ό,τι με τον κ. Μπακογιάννη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να εργαστούμε ανά ζευγάρια και οι τρεις μαζί». Η δήλωση αυτή φέρεται να προκάλεσε την δυσφορία της κυρίας Γεννηματά, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.

Σύμφωνα με το non paper που κυκλοφόρησε το απόγευμα του Σαββάτου, «η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο».

Κατά την ίδια ενημέρωση, «αυτή η απόφαση ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Το τεράστιο πολιτικό ρίσκο

Μπορεί οι λόγοι να είναι αυτοί, κάποιοι από αυτούς ή και κάποιοι περισσότεροι. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυρία Γεννηματά λαμβάνει ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο. Δεν είναι μόνο οι αναταράξεις που προκαλεί στο ΚΙΝΑΛ και η πιθανότητα να το απαρνηθούν ορισμένοι υποψήφιοι όπως ο κ. Μάνος Επιτροπάκης που μάλιστα δήλωσε:

«Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητά μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο. Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!»

Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Δεν είναι μόνο η απορία και τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει στις συνεδριάσεις των οργάνων μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα τι εννοούσε όταν είπε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι έχουν «διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ». Από πότε στα κόμματα δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται στα αρμόδια όργανα πριν ληφθούν οι αποφάσεις

Κυρίως είναι το ερώτημα πως ένα κόμμα που πάει να κάνει την υπέρβαση του, μετά από 9 «πέτρινα χρόνια» τα στελέχη του στοιχηματίζουν για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές μπορεί να το κάνει αυτό διώχνοντας κορυφαία στελέχη του, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί τους.

Κανείς δεν γνωρίζει αν το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στις 7 Ιουλίου. Το σίγουρο είναι ότι το ενδεχόμενο χειρότερης εκλογικής επίδοσης όχι μόνο θα χρεωθεί προσωπικά στην κυρία Γεννηματά, αλλά και το ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις που έλαβε και ανακοίνωσε η όποια γκρίνια θα μεταβληθεί σε… κατακραυγή από όλους. Και από αυτούς που τώρα θα συμφωνήσουν και από αυτούς που θα διαφωνήσουν.

Σε κάθε περίπτωση πριν από τις κάλπες θα υπάρξουν δημοσκοπήσεις. Και το αποτέλεσμά τους αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γιατί η Γεννηματά έδιωξε τον Βενιζέλο: Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που μένει να κριθεί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: