Η Φώφη Γεννηματά (Κ), ο Γιώργος Παπανδρέου (Α) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Δ), παρευρίσκονται στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 43ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ / HELLAS JOURNAL

Νέα δεδομένα στο ΚΙΝΑΛ δημιουργεί η απόφαση της προέδρου του Φώφης Γεννηματά να διώξειτον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς προφανώς γνώριζε από πριν ότι δεν θα δεχόταν την τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας την οποία του πρότεινε.

Η απόφασή της αυτή σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην πρώτη -σίγουρα εκλόγιμη θέση- του ίδιου ψηφοδελτίου είναι απολύτως δηλωτική τόσο των προθέσεων όσο και των αποφάσεών της.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του επισήμανε δηκτικά ότι δεν της ευχήθηκε καλή επιτυχία «σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε: «την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας.»

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή της κυρίας Γεννηματά δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία και ακολουθεί την ανάπτυξη ενός πολιτικού σχεδίου με το οποίο επιθυμεί αφενός να αποδεσμευτεί από την ισχυρή πολιτική επιρροή του πρώην αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ και αφετέρου να έχει δυνατότητα χειρισμών στην περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καλέσει να τον στηρίξει για την πρωθυπουργία. Κι αυτό, η ίδια, όπως αναφέρεται από το περιβάλλον της εκτιμούσε ότι θα της ασκούσε τεράστιες πιέσεις να το αποδεχθεί προκειμένου να μην γίνουν επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική.

Είναι επίσης σαφές, όπως επισήμανε και ο κ. Βενιζέλος, ότι πρόκειται για μια απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου καθώς θεωρείται βέβαιο πως ενδεχόμενο χειρότερο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, θα αποδοθεί σε αυτή την κίνηση και θα χρεωθεί αποκλειστικά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως με τις τελευταίες κινήσεις της κυρίας Γεννηματά, επιστροφή Γιώργου Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια και αποχώρηση Βενιζέλου κλείνει ένα κεφάλαιο εντάσεων στο ΠΑΣΟΚ, τον πυρήνα του ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αλλά αυτό μένει να… γραφτεί.

Αυτό που επίσης δεν έχει γίνει γνωστό έως αυτή τη στιγμή είναι το εάν γνώριζαν άλλα κορυφαία στελέχη στο ΚΙΝΑΛ την απόφασή, ποιοι είναι αυτοί και πως αντέδρασαν.

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε Καμίνη αντί Βενιζέλου για το επικρατείας του ΚΙΝΑΛ: Σκληρή απάντηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: