Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης και η αναμενόμενη κάθοδος της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης για εξέταση της κατάστασης και υποβολή συστάσεων, δεσπόζει των κύριων θεμάτων του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης το χθεσινό ρεκόρ για την βροχόπτωση σε μία ημέρα και τις εικόνες από την κάθοδο των ορμητικών νερών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο ημερών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώτη διαμαρτυρία πολιτών στους χώρους της Δικαιοσύνης», γράφει στο κύριο της θέμα ότι αύριο οι κάτοχοι αξιογράφων θα πορευτούν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να καταγγείλουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της για διαπλοκή και να στείλουν ηχηρά μηνύματα αδικίας. Αλλού γράφει ότι ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσε η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 24ωρο μετά τις έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός γλύτωσε το δεύτερο «πατατράκ» μέσα σε 24 ώρες, αφού καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον της.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ζήσε Μάη μου για να έρθει η GRECO», γράφει πως δεν λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία για τερματισμό της κρίσης στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τους βουλευτές, που δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις της GRECO να την καλούν να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο και να προβεί σε συστάσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Άγιο είχαν οι δύο επιβαίνοντες οχήματος οι οποίοι αποφάσισαν να διασχίσουν τα ορμητικά νερά του Κρυού, παραπόταμου του Κούρη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Αλλού γράφει ότι την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής έλαβε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μόλις 151 βουλευτές, ενώ η επόμενη μάχη είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «GRECO σε ρόλο ήπιας Τρόικας» και γράφει ότι την Κύπρο θα επισκεφθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες κλιμάκιο της Επιτροπής GRECO, υπό το μικροσκόπιο της οποίας θα τεθούν οι καταγγελίες για διαπλεκόμενα συμφέροντα στο Δικαστικό Σώμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ορμητικά κατήλθαν χθες όλα σχεδόν τα ποτάμια της Κύπρου μετά τη ολονύκτια έντονη βροχόπτωση, όμως οι μεγάλες ποσότητες νερού που μεταφέρουν, εκτός από τις ασυνήθιστες μαγικές εικόνες που προσφέρουν είναι και επικίνδυνες. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι επιπρόσθετα κίνητρα παραχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με την επίσημη τελική του πρόταση, η οποία περιγράφεται στις επιστολές που άρχισαν να λαμβάνουν οι παιδίατροι, παθολόγοι και γενικοί ιατροί.

«Η Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Το ρεζιλίκι από GRECO τρέμει η κυβέρνηση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το πράσινο φως άναψε ο Γενικός Εισαγγελέας για την κάθοδο της GRECO ώστε να εξετάσει, όπως ο ίδιος δήλωσε στην «Χ», το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, σύμφωνα με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο της Δικαιοσύνης και να παρέχει καθοδήγηση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση έκδηλα φοβάται το ρεζιλίκι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, φράγματα υπερχείλισαν, χείμαροι κατέβηκαν ορμητικά μετά από πολλά χρόνια και πήραν… τους δρόμους. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε το διπλωματικό σώμα στην Κύπρο για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού είναι η επιμονή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Υψηλό 30τίας στην ημερήσια βροχόπτωση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν σε όλο το νησί την Τρίτη και την Τετάρτη μπορεί να προκάλεσαν βραχυπρόθεσμα χάος αλλά γεμίζουν τα φράγματα με το πολύτιμο νερό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τερέζα Μέι επέζησε της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 60% αύξηση κατέγραψαν οι αναζητήσεις στο Google για την Κύπρο, οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 100 εκατομμύρια ετησίως.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/01/2019 08:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: